Sari direct la conținut

Recomandări din Atena, realizate de o româncă stabilită în Grecia. O perspectivă diferită față de ce poți găsi singur, chiar dacă ai mai fost aici

HotNews.ro
Recomandări din Atena, realizate de o româncă stabilită în Grecia. O perspectivă diferită față de ce poți găsi singur, chiar dacă ai mai fost aici
Orașul smart Ellinikon construit la sud de Atena (FOTO: Lamda Development)

Atena are și plaje. Dar nu cele din ghidurile turistice sunt cele care își merită numele. Direcția de mers? Un pic în sud. Jurnalista Ioana Epure s-a stabilit în Atena în urmă cu trei ani și împărtășește, într-un articol apărut pe PressOne, ponturile pe care le-a adunat de-a lungul timpului despre cele mai bune locuri de vizitat și experimentat. 

“Dacă e ceva ce-mi place încă, cu adevărat, în Atena, poate lucrul care înclină balanța relației noastre bizare în care într-o zi ne iubim, iar altă zi se sfârșesc plângând pe o bordură, sedusă și abandonată, după încă o aventură eșuată la biroul de taxe și impozite, e viața. Viața care curge ca un sânge fierbinte pe arterele schimonosite de gropi ale unui oraș chinuit; violat de investitori imobiliari care construiesc în fiecare colț verde rămas în oraș, peste parcuri și peste clădiri istorice, blocuri aseptice, cu balcoane de sticlă și metal, ca niște tumori ale lăcomiei”. Așa prezintă Ioana traiul din capitala Greciei. 

Românca povestește cu drag și de viața bătrânilor greci, care și la 80 de ani ies la terasa pentru a-și bea cafeaua și a-și mânca souvlakiul, alături de ceilalți membri ai comunității. 

Regula generală e: cu cât mai spre sud, cu atât mai bine. Cu cât mai departe de port, cu atât mai bine.” 

Unul dintre motivele pentru care românii aleg vacanțele în Grecia este reprezentat de condițiile mult mai bune ale plajelor de acolo. 

Experiența celor trei ani pe care i-a petrecut în Atena au făcut-o pe Ioana să observe un lucru important: listele cu topul plajelor ce se găsesc pe site-urile de travelling nu sunt întotdeauna potrivite. Cel puțin în Atena, lucrurile stau diferit.

Unele din plajele din aceste liste apar și în topul plajelor cu apele cele mai contaminate cu e-coli și enterococi. Sfatul Ioanei este de a opta pentru zone care se află cât mai la sud de Atena, ca de exemplu Kavouri, Thimari, Charakas sau Kape. 

Descoperă frumusețile locului în timpul unei plimbări 

Ioana a ajuns în Atena în perioada în care viața de zi cu zi era încă afectată de restricțiile impuse de coronavirus. A descoperit câteva trasee pe care le recomandă celor ce vizitează locurile. 

Drumul de pe Apostolou Pavlou, de la stația de metrou Thissio, până în vârful dealului Filopappou, rămâne favoritul ei. Frumusețea acestuia crește dacă este acompaniat de apus, “când soarele se rostogolește în spatele mării care se vede de pe vârful dealului, strălucind la orizont.”, așa cum menționează Ioana.

Ca variantă pentru plimbarea de seară, ea propune vizitarea Acropolelor luminate, ce arată cel mai bine după lăsarea întunericului. 

Piețele din Atena, un loc de unde sigur nu vei pleca cu mâna goală

Pentru cei care vor să se simtă “ca acasă” deși sunt plecați la peste o mie de kilometri de România, Ioana recomandă mersul în laiki. Laiki-ul este o piață tradițională de stradă sau, după cum le descrie românca stabilită în Grecia, “o piață ad-hoc, care ocupă cu totul o stradă întreagă de la un capăt la altul, și care se instala cu mare zgomot în jur de 4 dimineața, pentru ca la 6 să înceapă vânzarea de portocale zemoase și proaspete! un euro kilogramul! roșii, castraveți, salate, haideți, haideți!”.  

Aceste piețe sunt o parte esențială a vieții cotidiene grecești. Sunt un loc unde producătorii locali își vând produsele proaspete direct consumatorilor, însă reprezintă și un spațiu  de socializare, unde localnicii se întâlnesc, discută și își întăresc comunitatea.

Un scurt rezumat al altor tipuri de activități sugerate de Ioana

  • Pentru concerte: Romantso, Death Disco, Six Dogs, Gagarin
  • Pentru Baruri: Baba au Rum, Line, The Clumsies, Upopa Epops
  • Pentru Taverne: Avli, Diporto, Louvro

Mai multe detalii despre experiențele recomandate în Atena, puteți citi în articolul integral de pe PressOne. 

INTERVIURILE HotNews.ro