Sari direct la conținut

Guvernul modifică OUG privind testarea antidrog a șoferilor: „Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, primesc carnetele înapoi”

HotNews.ro
Guvernul modifică OUG privind testarea antidrog a șoferilor: „Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, primesc carnetele înapoi”
Drug Test Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șoferii care nu vor primi în termen de trei zile rezultatul după testarea antidrog în laboratoarele de medicină legală vor putea primi înapoi carnetele întrucât nu trebuie să sufere ei dacă „statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil”, a anunțat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern de joi.

„Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi”, a declarat premierul.

El a subliniat că aceste modificări vin după observațiile făcute de societatea civilă. O petiție inițiată de Declic, în care cere abrogarea ordonanței de urgență privind modul cum sunt testați șoferii, a strâns aproape 200.000 de semnături. De asemenea, astăzi Declic va organiza un protest în Piața Victoriei împotriva ordonanței.

„Am cerut Ministerului de interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile, pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern”.

El a precizat că măsurile pentru a preveni accidentele rutiere cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta libertăţile cetăţeneşti. 

„Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Varianta în care a fost redactată inițial OUG 84 îi lasă fără permis pe șoferii care refuză testarea antidrog, până la sosirea rezultatelor de la laboratoare de medicină legală. Ordonanța se aplică atât bicicliştilor, cât şi trotinetiştilor.

Siteul de investigații Snoop a publicat marți seară un articol după ce mai mulți șoferi care au rămas fără permis de conducere în urma unui test rapid fals pozitiv au transmis redacției documentele cu rezultatele analizelor biologice și clasarea dosarului penal venită la multe luni după, în unele cazuri, chiar ani.

INTERVIURILE HotNews.ro