Pacienții cu cancer de prostată se pot recupera de 3 ori mai rapid datorită chirurgiei robotice
În România, cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer dezvoltat de bărbați, după cancerul pulmonar şi cel colorectal. Deși este o patologie cu evoluție lentă, de cele mai multe ori pacienții ajung să fie diagnosticați în stadii avansate ale bolii, cancerul de prostată fiind a treia cauză de deces, la bărbați.
Prof. Dr. Deliu Matei Victor, medic primar urologie, pionierul chirurgiei robotice urologice în România, împreună cu Dr. Vlad Olaru, medic primar Urologie și Coordonatorul Departamentului de Urologie al Spitalului Memorial Băneasa, explică care sunt factorii care influenteză dezvoltarea bolii, dar și care sunt opțiunile de tratament pentru pacienții care au primit acest diagnostic.
“Cancerul de prostată este boala îmbătrânirii populației, astfel, cu cât o țară are o speranța de vârstă mai crescută, cu atât cancerul de prostată va fi mai răspândit.”, explică dr. Olaru. Factorii direcți care influențează dezvoltarea cancerului de prostată sunt: rasa, vârsta, agregarea familială, genele moștenite (BRCA-1, BRCA-2, Sindromul Lynch) și factori indirecți: dieta vestică și stilul de viață pe care îl abordăm.
Metode de screening și diagnostic
Așa cum explică specialiștii, cancerul de prostată „ nu doare”, iar acesta este unul dintre motivele pentru care pacienții ajung la medic în stare avansată, atunci când apar și simptomele: urinat cu dificultate, sânge în urină, în lichidul spermatic, dureri osoase, scădere ponderală sau disfuncția erectilă.
Investigațiile de screening pe care fiecare bărbat trecut de vârsta de 40 de ani ar fi recomandat să le facă periodic sunt testele de sânge PSA și o examinare digitală rectală (EDR).
Diagnosticul cancerului de prostată, în vremurile noastre, este unul standardizat cu indicații clare date de ghidurile de bună practică europene și nord-americane. După investigațiile de screening, în cazul în care medicul specialist observă ceva în neregulă, următorul pas este efectuarea unui RMN multiparametric al prostatei. În urma acestei investigații de înaltă performanță ce este disponibilă doar în cateva centre de imagistică din România, medicii radiologi fac o clasificare a riscului pentru cancerul de prostată, denumită clasificarea PIRADS. Aceasta clasificare începe de la PIRADS 1 și merge până la PIRADS 5, ultimul stadiu fiind practic o certitudine a cancerului de prostată.
Opțiuni de tratament pentru pacientului român
Prof. Dr. Deliu Victor Matei, unul dintre urologii experți recunoscuți la nivel internațional care acum își desfășoară activitatea în Institutul European de Oncologie din Milano și în Spitalul Memorial Băneasa, afirmă că, datorită noilor tehnologii ce au fost adoptate, pacienții români diagnosticați cu cancer de prostată „pot avea parte, în România, de tratamente chirurgicale la standardele de excelență echivalente cu cele din Vestul Europei”.
Dar sunt două provocări majore pe care România încă le întâmpină: gradul de penetrare al tehnologiilor avangardiste este unul redus. Iar numârul specialiștilor care pot oferi servicii medicale la cele mai înalte standarde este limitat. De exemplu, la momentul actual, în România există doar 15 spitale care folosesc robotul chirurgical, unul dintre ele fiind Spitalul Memorial Băneasa.
Spitalul Memorial Băneasa este un spital multidisciplinar care reunește toate ramurile specialităților medico-chirurgicale ce interacționează cu urologia începând de la oncologie, imagistică, radiologie intervențională, chirurgie digestivă, vasculară, care împreună cu chirurgia urologică pot asigura un tratament complet al bolii neoplazice începând de la diagnostic, actul chirurgical, până la tratamentul oncologic.
„În cadrul Spitalul Memorial Băneasa am format o echipă tânără, multidisciplinară ce asigură tratamentul complet al cancerului de prostată începând de la diagnostic până la chirurgie și în final tratamente oncologice complexe, iar pentru fiecare caz, ne concetrăm să tratăm oameni și nu afecțiuni.”, afirmă dr. Vlad Olaru, medic primar, Coordonatorul Secției de Urologie Memorial Băneasa.
Recuperare de trei ori mai rapidă cu ajutorul chirurgiei robotice
Prof. dr. Deliu Matei explică că avantajul principal al chirurgiei robotice este obținerea concomitentă a trei efecte: remisia oncologică, menținerea funcțiilor organului interesat și reducerea efectelor secundare.
Dar beneficiile nu sunt doar pentru pacient, ci și pentru chirurg. Aparatul urmează mișcările chirurgului în timp real folosind instrumente speciale robotizate care oferă un grad de mobilitate mai mare chiar decât cea a articulației umane, permitând chirurgului să beneficieze de dexteritatea mâinii, ca și când ar fi în intervenții clasice, deschise, totul petrecându-se minim invaziv prin incizii mai mici de 10 mm și o vedere excepțională 4K ce mărește imaginea de peste 10 ori.
Astfel, chirurgul practică o chirurgie calitativă făcută în timp real cu înțelegerea planurilor, a țesuturilor și a patologiei în sine.
Iar pacientul “beneficiază de o tehnică minim invazivă, recuperarea fiind de 3 ori mai rapidă și ușoară decât în chirurgia clasică. Beneficiile comune pentru chirurg și pentru pacient sunt acelea că medicul vede mai bine țesuturile, poate prezerva nervii și uretra, cu păstrarea potenței și a continenței.”, completează doctor Olaru.
Articol susținut de Spitalul Memorial