Sari direct la conținut

Un fost premier pakistanez, achitat în procesul în care era acuzat de „căsătorie ilegală”

HotNews.ro
Un fost premier pakistanez, achitat în procesul în care era acuzat de „căsătorie ilegală”
Susținători ai lui Imran Khan Foto: Anjum Naveed / AP / Profimedia

Un tribunal din Pakistan i-a achitat pe fostul premier Imran Khan și pe soția sa în procesul în care erau acuzați de „căsătorie ilegală”, la o zi după ce partidul său a obținut mai multe mandate în Parlament, ceea ce pune presiune pe guvernul fragil al țării, informează Reuters.

„Imran Khan și Bibi sabiha au fost achitați”, a scris, pe rețeaua X, Naeem Panjutha, avocatul lui Khan, folosind un termen onorific pentru soția fostului premier, Bushra Khan, cunoscută și ca Bushra Bibi.

Partidul Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) a susținut că, odată cu achitarea pronunțată de instanța din Islamabad, nu mai sunt dosare în justiție pentru care Imran Khan (71 ani) să fie ținut în închisoare.

O primă instanță i-a condamnat pe cei doi, în februarie, la 7 ani de închisoare, întrucât ar fi încălcat legea islamică deoarece nu au respectat intervalul dintre divorțul lui Bibi și căsătoria cu Khan. Deocamdată, nu este clar dacă, în urma achitării, cei doi vor fi eliberați din închisoare.

Toate cele patru sentințe la pedepse cu închisoarea, pronunțate înaintea alegerilor din februarie, au fost anulate sau suspendate. Imran Khan, aflat în închisoare din august 2023, a fost achitat în această lună și de acuzația după care ar dat publicității secrete de stat. Alte două sentințe au fost suspendate.

Însă un tribunal a anulat săptămâna trecută eliberarea sa pe cauțiune în legătură cu violențele din mai 2023, când susținători ai săi au atacat unități militare pentru a protesta față de reținerea sa.

Khan este pus sub acuzare și în alte dosare, inclusiv într-unul pentru violență împotriva statului. Bibi este acuzată într-un dosar de luare de mită de la un dezvoltator imobiliar în perioada în care Khan conducea guvernul.

INTERVIURILE HotNews.ro