Sari direct la conținut

Trump a ajuns în Milwaukee pentru a fi desemnat oficial candidat la președinție, după tentativa de asasinat. Protocoalele de securitate nu vor fi modificate

HotNews.ro
Un susținător al fostului președinte al SUA și candidat republican la președinție Donald Trump așteaptă lângă Aeroportul Internațional Milwaukee Mitchell, Wisconsin, la 14 iulie 2024, pentru a încerca să vadă avionul său aterizând. Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia
Un susținător al fostului președinte al SUA și candidat republican la președinție Donald Trump așteaptă lângă Aeroportul Internațional Milwaukee Mitchell, Wisconsin, la 14 iulie 2024, pentru a încerca să vadă avionul său aterizând. Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Donald Trump a ajuns duminică în Milwaukee, unde va fi nominalizat oficial drept candidat republican la preşedinţie, în această săptămână, după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat care a agravat o diviziune politică americană deja acută, relatează Reuters.

Oficialii federali americani însărcinați cu securitatea la convenția Partidului Republican, care va începe săptămâna aceasta la Milwaukee, nu intenționează să modifice protocoalele de securitate, în ciuda tentativei de asasinat de sâmbătă împotriva lui Donald Trump, care a stârnit temeri privind noi violențe politice.

Preşedintele Joe Biden a ordonat o anchetă pentru a afla cum un bărbat în vârstă de 20 de ani cu o puşcă de tip AR-15 s-a apropiat suficient de mult pentru a trage în Trump de pe un acoperiş sâmbătă. Ca fost preşedinte, Trump beneficiază pe viaţă de protecţia Serviciului Secret al SUA, scrie News.ro.

Biden a încercat să calmeze ţara duminică, ţinând un scurt discurs televizat din Biroul Oval de la Casa Albă. „Acest tip de violenţă, orice fel de violenţă, nu îşi are locul în America. Punct. Fără excepţii. Nu putem permite ca această violenţă să devină ceva normal”, a spus el. „Retorica politică din această ţară a devenit foarte aprinsă. Este timpul să o temperăm”.

Trump şi Biden sunt implicaţi într-o confruntare electorală strânsă, conform majorităţii sondajelor de opinie, inclusiv Reuters/Ipsos. Împuşcăturile de sâmbătă au stârnit discuţii în cadrul campaniei, care s-au concentrat pe întrebarea dacă Biden, în vârstă de 81 de ani, ar trebui să renunţe la candidatură după o prestaţie slabă la dezbaterea din 27 iunie.

Trump urmează să primească nominalizarea oficială a partidului său la Convenţia naţională republicană, care începe luni în Milwaukee, Wisconsin. FBI a declarat că nu există ameninţări cunoscute la adresa convenţiei sau a persoanelor prezente, în timp ce Secret Service a afirmat că nu anticipează nicio modificare a planului de securitate.

„Aveam de gând să-mi amân deplasarea în Wisconsin şi Convenţia Naţională Republicană cu două zile, dar tocmai am decis că nu pot permite unui „trăgător” sau unui potenţial asasin să forţeze schimbarea programării sau orice altceva”, a scris Trump duminică pe site-ul său Truth Social.

Convenţia va include discursuri televizate ale unor staruri republicane în ascensiune şi alegerea lui Trump pentru un contracandidat la vicepreşedinţie, care nu a fost încă anunţat, subliniind în acelaşi timp poziţia partidului pe teme precum avortul, imigraţia şi economia.

Trump, în vârstă de 78 de ani, a scăpat cu răni ușoare și va accepta oficial nominalizarea republicană la președinție în cadrul convenției de patru zile, care se așteaptă să atragă peste 50.000 de persoane. El tocmai începuse să vorbească în Butler, Pennsylvania, sâmbătă seara, când un glonț i-a străpuns urechea dreaptă, lăsându-i fața plină de sânge.

INTERVIURILE HotNews.ro