Sari direct la conținut

Convenția republicană pentru nominalizarea lui Trump: tensiune și măsuri de securitate extremă / Trei nume pentru vicepreședinție

HotNews.ro
Convenția republicană pentru nominalizarea lui Trump: tensiune și măsuri de securitate extremă / Trei nume pentru vicepreședinție
Donald Trump și suporterii săi FOTO: Gene J. Puskar / AP / Profimedia

Zeci de mii de susținători ai lui Donald Trump se află luni în Milwaukee pentru convenția Partidului Republican, un eveniment istoric de înaltă tensiune care a fost zguduit de tentativa de asasinat a fostului președinte, potrivit AFP.

Fostul președinte, în vârstă de 78 de ani, a sosit deja în fostul oraș industrial cu vedere la lacul Michigan și este probabil să fie întâmpinat cu o fervoare reînnoită de susținătorii săi, care aproape și-au pierdut eroul sâmbătă.

Mii de ofițeri de poliție sunt desfășurați pe străzi. „Dacă ei nu sunt nerăbdători, atunci nici eu nu sunt”, a declarat pentru AFP Tim Hawkins, în vârstă de 57 de ani, originar din statul Washington, în extremitatea vestică a țării.

Locul ales pentru convenție este un complex sportiv imens, foarte modern, ai cărui pereți sunt tapetați cu fotografii de mari dimensiuni care îl glorifică pe cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, care vrea să fie și cel de-al 47-lea.

„Ar trebui să fiu mort”

Dar imaginea pe care toată lumea o are în minte, și care a făcut înconjurul lumii, este cea a unui Donald Trump cu urechea însângerată, cu pumnul fluturat, evacuat în grabă sâmbătă de gărzile sale de corp de la o reuniune de campanie din Pennsylvania.

„Nu ar trebui să fiu aici, ar trebui să fiu mort”, a declarat fostul președinte pentru New York Post într-un interviu acordat duminică la bordul avionului său spre Milwaukee.

A fost o „experiență foarte suprarealistă”, a spus el despre tentativa de asasinat, purtând un bandaj alb pe urechea dreaptă, potrivit ziarului.

Acest atac a șocat o societate americană din ce în ce mai polarizată, înfuriindu-i pe cei mai radicali dintre activiștii Trumpiști, care îi acuză în mod deschis pe democrați că ar fi responsabili.

Misteriosul contracandidat

Primul moment important al convenției republicane de la Milwaukee va fi cu siguranță luni, cu anunțul așteptat al persoanei alese de Donald Trump pentru a-i fi viitor vicepreședinte, în cazul în care va câștiga alegerile din 5 noiembrie.

Trei nume continuă să apară.

J.D. Vance, autor de bestselleruri devenit congresman, Doug Burgum, guvernatorul statului Dakota de Nord, și Marco Rubio, influentul senator latino din Florida.

Cu excepția cazului în care Donald Trump, căruia îi plac loviturile de teatru în politică, anunță un profil complet neașteptat.

Contracandidatul miliardarului va ține un discurs miercuri seara în sala principală a convenției.

Temele majore ale convenției vor fi puterea de cumpărare, imigrația, criminalitatea și securitatea garantată de o Americă puternică.

Dar punctul culminant al acestui eveniment instituțional și festiv va avea loc joi, când Donald Trump va fi desemnat drept candidatul republican oficial în alegeri.

Nu mai există nici cea mai mică îndoială că va fi încoronat câștigător, iar acest lucru a fost oficializat în timpul unei seri spectaculoase, punctată de lansarea a 100 000 de baloane roșii, albe și albastre.

Republicanul septuagenar își păstrează programul extrem de discret, din cauza constrângerilor de securitate.

Foarte multă securitate

Cu peste 50 000 de participanți, evenimentul promitea deja să fie ultrasecurizat.

Zone întregi din centrul orașului sunt împrejmuite de porți metalice de mari dimensiuni și patrulate de agenți Secret Service, forța de poliție de elită care a fost aspru criticată pentru că nu a asigurat o protecție adecvată pentru Donald Trump la mitingul său în aer liber de sâmbătă.

Dar programul încărcat al convenției a fost menținut. „În afară de consolidarea măsurilor de securitate în afara perimetrului, programul nu va suferi nicio modificare”, a declarat pentru AFP David Bossie, un prieten apropiat al lui Donald Trump, care coprezidează convenția.

„Aceasta este o producție de patru seri majore de televiziune în prime-time de care suntem extrem de mândri, pe care nu o vom schimba din cauza unui eveniment tragic”, a adăugat el.

Dându-și programul peste cap, președintele Joe Biden a încercat să reducă tensiunea din acest weekend, care își va lăsa amprenta asupra țării.

„Nu există loc pentru acest tip de violență în America”, a declarat democratul în vârstă de 81 de ani, înainte de a face apel la națiune să se „unească”.

Pentru Martin Kutlzer, locuitor din Milwaukee și susținător al republicanilor, nu există nicio îndoială că aceasă cursa pentru Casa Albă este „terminată”.

„Donald Trump va câștiga, pentru că întotdeauna avem tendința de a ne strânge în jurul celor care au fost afectați”, a declarat cu mândrie pentru AFP acest bărbat în vârstă de 60 de ani.

INTERVIURILE HotNews.ro