Sari direct la conținut

General rus arestat pentru „fraudă la scară mare”, plasat în arest la domiciliu

HotNews.ro
Generalul rus Ivan Popov , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Generalul rus Ivan Popov , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Generalului rus Ivan Popov, fost comandant al Armatei 58 care luptă în Ucraina, demis și arestat pentru fraudă la sfârșitul lunii mai, i-a fost comutată luni arestarea preventivă în arest la domiciliu de către un tribunal din Moscova, potrivit AFP.

„Tribunalul militar nr. 235 a acceptat cererea anchetatorilor de a înlocui detenția lui Ivan Popov cu arestul la domiciliu”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a tribunalului, Aliona Pliguina.

„Procesul are loc cu ușile închise, așa că nu putem dezvălui argumentele cuprinse în cererea anchetatorilor”, a adăugat ea.

După ce ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a fost înlocuit cu un economist, Andrei Beloussov, în luna mai, cel puțin cinci generali sau oficiali, inclusiv Ivan Popov, au fost arestați pentru corupție, în ceea ce a fost văzut ca o epurare.

Generalul Popov este primul care a fost plasat în arest la domiciliu, în timp ce ceilalți rămân în arest. Purtând un tricou gri, el a părăsit instanța împreună cu avocații și susținătorii săi, potrivit imaginilor din mass-media rusă.

Ofițerul este acuzat de „fraudă la scară mare” pentru că ar fi deturnat aproape 100 de milioane de ruble (1,2 milioane de euro) destinate achiziționării de structuri metalice utilizate pe liniile de apărare. El riscă până la zece ani de închisoare.

Arestarea sa a provocat furia comunității influente a corespondenților de război ruși, care îl consideră un soldat valoros.

În iulie 2023, la câteva zile după rebeliunea eșuată a grupului paramilitar Wagner, Ivan Popov a difuzat un mesaj audio în care susținea că a fost suspendat din funcțiile sale de șef al Armatei a 58-a.

El a susținut că a fost concediat pentru că a alertat „dur” înaltul comandament cu privire la dificultățile întâmpinate în Ucraina.

Printre alți ofițeri superiori arestați recent se numără fostul ministru adjunct Timur Ivanov, considerat mult timp un apropiat al lui Serghei Șoigu și un membru puternic al Ministerului Apărării.

Un om de afaceri acuzat de complicitate în această afacere, Igor Kotelnikov, a murit în arest preventiv, a anunțat sâmbătă Eva Merkacheva, membră a Comisiei prezidențiale pentru drepturile omului.

Pe Telegram, ea a precizat că acesta a murit în urma unui „atac de cord” legat de condițiile dure de detenție dintr-o parte a închisorii din Moscova cu „numeroase celule disciplinare”.

INTERVIURILE HotNews.ro