Ce argument invocă Pentagonul pentru a interzice în continuare Ucrainei să efectueze atacuri cu armele americane în adâncimea teritoriului rus
Statele Unite interzic Kievului să lovească în adâncimea teritoriul Rusiei cu arme americane pentru a evita posibila extindere a războiului dincolo de granițele Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, într-un interviu publicat de presa americană luni, potrivit The Kyiv Independent.
Atunci când Rusia și-a lansat noua ofensivă, asupra regiunii nord-estice Harkov, în luna mai, o serie de țări au anunțat că ridică restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de Occident împotriva țintelor militare aflate în interiorul Rusiei.
În schimb, Washingtonul a acordat Kievului o permisiune limitată, prin care ucrainenenii pot utiliza anumite arme americane pentru a lovi obiective rusești din apropierea frontierei.
Ryder a reiterat că această politică, ce interzice forțelor ucrainene să utilizeze armele furnizate de SUA pentru atacuri în interiorul Rusiei, nu s-a schimbat.
„Cred că este important să înțelegem că nu dorim să vedem consecințe neintenționate ale unei escaladări ce ar putea transforma acest conflict într-unul mai amplu, care să treacă de frontierele Ucrainei. Cred că acesta este un lucru pe care trebuie să îl luăm cu toții în considerare și să îl luăm foarte în serios”, a spus Ryder, într-un interviu acordat publicației Voice of America.
Ucraina ar fi folosit deja rachete ATACMS furnizate de SUA pentru a lovi obiective militare rusești din peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean anexat de Rusia încă din 2014.
Președintele Volodimir Zelenski continuă să îndemne Washingtonul să permită Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei, inclusiv aerodromuri militare.
Recent, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a lăsat să se înțeleagă că SUA ar putea permite Ucrainei să lovească în viitor ținte dincolo de limitările actuale.
Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro