Sari direct la conținut

„Mă trezesc noaptea și nu mai pot să adorm.“ Ce cauze poate avea insomnia și sfaturile specialistului în somnologie

HotNews.ro
barbat ceas somn
Tuturor ni se întâmplă să nu putem adormi uneori sau să ne trezim pe parcursul nopții, însă vorbim de insomnie atunci când această problemă e una frecventă, și nu ocazională. FOTO: Shutterstock

Un somn odihnitor și neîntrerupt întreaga noapte a devenit un obiectiv greu de atins în ultimii ani pentru mulți dintre noi. Tot despre insomnie este vorba și dacă adormi ușor, dar te trezești în mijlocul nopții și nu mai poți să adormi. Un prim pas ca să obții un somn liniștit toată noaptea este să cunoști cele mai importante cauze de insomnii.

Tuturor ni se întâmplă să nu putem adormi uneori sau să ne trezim pe parcursul nopții, însă vorbim de insomnie atunci când această problemă e una frecventă, și nu ocazională.

Deși insomnia se poate manifesta cu simptome variate, cel mai des vorbim de insomnie de inițiere (atunci când adormim cu dificultate sau nu putem adormi) sau de menținere (atunci când adormim, dar ne trezim la scurt timp după aceea), potrivit somnologului. Unele persoane pot avea și așa-numita insomnie mixtă, care reprezintă o combinație între cele două.

Posibile cauze de insomnii

O problemă tot mai frecventă o reprezintă trezirile din timpul nopții. Aproape tuturor ni se întâmplă acest lucru, doar că, de multe ori, nici nu realizăm. Devine deranjant doar atunci când nu mai reușim să adormim la loc, mult timp.

Potrivit medicului, nu există o regulă valabilă pentru toți legată de durata somnului. Studiile au arătat, totuși, că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn neîntrerupt pentru o viață sănătoasă, pentru o bună concentrare și pentru o stare de spirit echilibrată.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro