Sari direct la conținut

Ministrul Mediului: Măsura relocării urşilor nu a dat niciun fel de rezultat. S-au consumat sume imense

HotNews.ro
Ministrul Mediului: Măsura relocării urşilor nu a dat niciun fel de rezultat. S-au consumat sume imense
Mircea Fechet Foto: Inquam Photos / George Călin

Măsura relocării urşilor nu a dat niciun fel de rezultat şi a precizat că un „urs problemă rămâne urs problemă”, indiferent de zona în care se află, a declarat sâmbătă ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima Tv.

„S-au consumat sume imense de bani cu nişte proceduri administrative şi tehnice foarte greoaie. Să muţi un urs dintr-un fond cinegetic într-altul, dintr-o localitate într-alta sau dintr-un judeţ într-altul, pe lângă faptul că nu faci altceva decât să muţi problema de la tine din ogradă în ograda altcuiva, costă foarte mult”, a afirmat ministrul Mediului, citat de News.ro.

Ministrul Mediului a explicat care este procedura pentru relocarea urșilor.

„Procedura este că mai întâi ursul se prinde într-o cuşcă, el este ademenit, este prins într-o cuşcă, pentru că nimeni nu riscă să tranchilizeze un urs liber. Există riscul ca acel tranchilizant să nu-şi facă efectul, să fie insuficient dozat şi atunci ursul respectiv să devină agresiv şi să omoare oamenii din jurul lui. Nimeni nu riscă să-l tranchilizeze în libertate. Durează o veşnicie să-l prinzi în cuşcă pentru că urşii sunt nişte animale foarte inteligente. Simt imediat primejdia unei capcane. E prins în cuşcă, e tranchilizat în cuşcă, este ulterior transportat zeci sau poate sute de kilometri, după care este eliberat într-un alt habitat, sperând cel mai probabil, că dacă a făcut probleme pe cealaltă parte a muntelui, în partea în care a ajuns după transfer, după relocare se va potoli”, a spus ministrul Mediului.

Întrebat dacă au fost cazuri concrete de relocare dintr-un judeţ într-altul, Mircea Fechet a răspuns: „Nu doar că au fost cazuri concrete, dar din fondul cinegetic unde s-a petrecut tragedia de la Buşteni au fost relocaţi în ultimii ani peste 100 de urşi. Din ceea mi-a comunicat administratorul fondului cinegetic. Oriunde. Pentru că procedura e să cauţi mai întâi un alt fond cinegetic disponibil, care spune că i-ar mai încăpea încă un urs acolo, ceea ce e o provocare, însă putem spune astăzi că am pierdut timpul, am risipit resursele, pentru că măsura relocării nu a dat niciun fel de rezultat. Un urs problemă rămâne un urs problemă. Ursul e mai puţin interesat dacă e în judeţul Argeş sau în judeţul Harghita sau Covasna sau Neamţ”.

Camera Deputaților a adoptat luni, 15 iulie, modificarea Legii vânătorii prin introducerea unor noi cote de prevenție și intervenție la ursul brun. Astfel, nivelul de prevenție, adică numărul urșilor vânați la liber în acest an, va fi de 426 și se împarte între fondurile cinegetice.

INTERVIURILE HotNews.ro