Sari direct la conținut

UPDATE Iohannis a semnat revocarea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției / Lucian Bode este interimar / Parcursul lui Bode și dosarul penal privind accidentul cu mașina SPP

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției. Ministrul de Interne, Lucian Bode, este interimar la Justiție. Reamintim că premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri seară, demiterea ministrului Justiției, pentru refuzul de a aviza OUG provind PNDL 3, iar decizia a aruncat în aer coaliția de guvernare.

UPDATEDecretul de revocare a lui Stelian Ion a fost publicat joi, 2 septembrie, în Monitorul Oficial.

Administrația Prezidențială a anunțat, puțin după prânz, că președintele a semnat:

  • Decretul de revocare din funcția de membru al Guvernului a lui Stelian Ion, ministrul Justiției;
  • Decretul de desemnare a lui Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, ca ministru al Justiției, interimar.

Parcursul lui Bode și dosarul penal privind accidentul cu mașina SPP

La al patrulea mandat de deputat de Sălaj, de trei ori ministru – Economie în Guvernul Ungureanu, Transporturi în Guvernul Orban și Interne în Guvernul Cîțu, Lucian Bode a devenit, de joi, și ministru interimar la Justiție, după revocarea lui Stelian Ion, decizie care a aruncat coaliția în aer. Conform CV-ului său, Bode este absolvent de Electrotehnică, fiind inginer electromecanic.

Lucian Bode este născut în 1974, la Valcău de Jos, județul Sălaj. Este căsătorit și are un copil. Consultă aici CV-ul complet al lui Lucian Bode.

În 1998 a absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică și Informatică, specializarea inginer electromecanic. De asemenea, are un masterat în “Managementul Securității în Societatea Contemporană”, la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În 2011, a absolvit un curs de nivel înalt “Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare “Carol I” și un curs de nivel înalt la Institutul Naţional de Administraţie.

În perioada 2001-2008 a fost inginer la Electrica S.A., Sucursala de distribuție a energiei electrice Zalău, concomitent cu a fi consilier local (2000-2004) al comunei Valcău de Jos și consilier județean (2004-2008).

Lucian Bode este deputat începând cu anul 2008. El este ministru al Administrației și Internelor în Guvernul Cîțu. Bode a fost și ministru la Economie în Guvernul Ungureanu și la Transporturi în Guvernul Orban. Acum, a devenit ministru interimar al Justiției.

În 30 august s-a împlinit un an de la accidentul rutier provocat de mașina SPP în care ministrul Lucian Bode se „odihnea” pe bancheta din spate. Mașina oficialului a depășit o coloană de autovehicule aflate în trafic, pe linie continuă, apoi a lovit un autoturism care circula din sens opus. Au fost rănite două persoane din autoturismul lovit, iar actualul ministru de Interne a suferit răni la nas. La aproape un an de la accident, dosarul, preluat de Parchetul General, este încă „în faza administrării probatoriului”.

Răspunsul transmis de Parchetul General, la solicitarea HotNews.ro:

  • „În ceea ce privește dosarul care vizează accidentul rutier produs în cursul zilei de 30.08.2020 pe raza comunei Drăganu, județul Argeș, în urma căruia au fost vătămate trei persoane, aflat pe rolul Secției parchetelor militare, se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunilor de vătămare corporală din culpă (…) și de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
  • Dosarul este în faza administrării probatoriului, fiind dispusă efectuarea unei expertize medico-legale la IML ”Mina Minovici”, al cărei raport nu a fost finalizat”.

Dosarul penal în acest caz a fost deschis de Parchetul Judecătoriei Pitești, pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, ancheta fiind declinată apoi către Parchetul Tribunalului Militar Bucureşti. În aceeași zi în care dosarul a ajuns la Parchetul Militar București, dosarul a fost preluat de către Secția Parchetelor Militare din Parchetul General, din dispoziția procurorului general Gabriela Scutea.

Accidentul a avut loc în 30 august 2020, într-o zi de duminică, pe DN 7, în localitatea Drăganu din județul Argeș. Au fost răniți doi cetățeni polonezi, în timp ce Bode a suferit răni ușoare la nas.

Un motociclist aflat în trafic a filmat mașina oficialului în timp ce depășea o coloană de mașini aflate în trafic, pe linie continuă și a făcut publice imaginile. El a surprins și momentul în care este depășit de mașina oficială, auzindu-se zgomot de sirenă.

Criza politică

Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte miercuri OUG privind PNDL 3, introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei. Ședința de guvern a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19.00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe.

La finalul zilei, Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va accepta în guvern „miniştri care să se opună dezvoltării României”. „Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţiei a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu, desfiinţarea Secţiei Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată”, a susținut Cîţu.

USR-PLUS a anunțat miercuri noapte, după o ședință tensionată, că ministrii săi nu demisionează, ci vor cere demisia lui Florin Cîțu. Varianta doi este susținerea unei moțiuni de cenzură. USR-PLUS nu a precizat clar dacă va iniția o moțiune de cenzură, de altfel nici nu are numărul de semnături necesar, sau va vota o moțiune depusă de alt partid. Până acum, PSD a anunțat că strânge semnături, iar Marcel Ciolacu i-a invitat să o semneze dacă vor să scape de Cîțu.

După ce premierul Florin Cîțu a anunțat revocarea sa din funcție, ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat, în noaptea de miercuri spre joi, lista procurorilor care s-au înscris pentru mai multe posturi de conducere din Parchetul General, DIICOT și DNA, între care și cel de procuror-șef al DIICOT. Aceasta, în condițiile în care Stelian Ion a acuzat, după anunțul premierului, că „miza nevăzută” a remanierii sale este legată de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Procedura ar urma să se încheie în 15 septembrie, când ministrul Justiției trimite președintelui Iohannis propunerile sale pentru aceste funcții.

Joi, Stelian Ion a afirmat că a primit semnale că „nu este în regulă” ca el să coordoneze procedura de selectare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror de rang înalt, ci ar trebui făcută de altcineva, „pentru a avea un deznodământ dinainte ştiut”.

Cele mai importante momente ale crizei din coaliție, ziua 2, livetext pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro