Sari direct la conținut

Germania: Scholz va candida pentru realegere în pofida sondajelor / Un guvern mai nepopular ca niciodata

HotNews.ro
Germania: Scholz va candida pentru realegere în pofida sondajelor / Un guvern mai nepopular ca niciodata
Cancelarul federal Olaf Scholz (SPD) Sursa foto: Michael Kappeler / DPA / Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că dorește să candideze pentru realegere la alegerile legislative programate pentru sfârșitul lunii septembrie 2025, în pofida sondajelor actuale slabe pentru el și partidul său, potrivit AFP.

„Voi candida pentru a redeveni cancelar”, a declarat el la tradiționala conferință de vară, ca răspuns pentru un jurnalist care l-a întrebat dacă, având în vedere impopularitatea sa actuală, nu dorește să urmeze exemplul președintelui american Joe Biden și să renunțe la o nouă candidatură.

Printr-o decizie luată miercuri de Consiliul de Miniștri, guvernul a stabilit data de 28 septembrie 2025 pentru alegerile legislative.

Scholz, fără o susținere puternică în partid

Partidul Social Democrat (SPD) este „un partid foarte unit” în spatele său și va face campanie pentru a câștiga, a adăugat cancelarul.

Cu toate acestea, un sondaj recent în rândul membrilor de partid a arătat că doar o treime dintre aceștia îl consideră candidatul potrivit, la egalitate cu ministrul apărării Boris Pistorius, care este în prezent politicianul preferat al Germaniei.

Cu un an înainte de ultimele alegeri din 2021, SPD-ul lui Scholz era creditat cu aproximativ 15% din voturi, înainte de a reduce treptat diferența, profitând de un război al conducerii în rândul conservatorilor și de gafele Verzilor în timpul campaniei lor.

În cele din urmă, partidul său a câștigat alegerile la limită, cu 25,7% din voturi, înaintea conservatorilor.

Un guvern nepopular

O astfel de revenire va fi complicată de faptul că guvernul tripartit al lui Scholz cu Verzii și Liberalii este mai nepopular ca niciodată.

Nemulțumirea alegătorilor este palpabilă cu privire la o serie întreagă de probleme: imigrație, politică economică și de mediu. Iar disputele constante dintre aliați nu fac decât să alimenteze acest sentiment general negativ.

Crize fără precedent

Guvernul s-a confruntat cu crize fără precedent după războiul din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie 2022, care a condus la o criză energetică și la o inflație ridicată.

Cele trei partide (SPD, Verzii, Liberalii) au suferit o debandadă la alegerile europene din 9 iunie, cu o victorie a conservatorilor și o nouă ascensiune a extremei drepte. Cu 13,9 % din voturi, SPD a obținut chiar cel mai slab rezultat la un scrutin național din 1949.

Potrivit sondajelor de opinie, alegerile regionale din septembrie din trei regiuni ale fostei RDG, unde extrema dreaptă este în creștere, ar putea fi dezastruoase pentru cele trei partide din coaliție.

INTERVIURILE HotNews.ro