Sari direct la conținut

Olaf Scholz crede că „experimentata și competenta” Kamala Harris poate câștiga alegerile din SUA / Cum a răspuns la „întrebarea drăguță” de a urma exemplul lui Biden

HotNews.ro
Olaf Scholz crede că „experimentata și competenta” Kamala Harris poate câștiga alegerile din SUA / Cum a răspuns la „întrebarea drăguță” de a urma exemplul lui Biden
Olaf Scholz (Foto: snapshot/Future Image/F Kern/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz a lăudat-o pe vicepreședinta americană Kamala Harris, spunând că aceasta este un politician „competent și experimentat” care ar putea câștiga alegerile prezidențiale din SUA, dar nu a susținut-o explicit în detrimentul republicanului Donald Trump, scrie miercuri Reuters.

Scholz a fost neobișnuit de direct în sprijinirea lui Joe Biden înainte ca acesta din urmă să renunțe, la sfârșitul săptămânii trecute, la candidatura lui pentru realegere și să o susțină pe Harris în calitate de candidat al Partidului Democrat pentru a-l înfrunta pe Trump în alegerile din noiembrie.

Mulți politicieni germani se tem că Trump ar putea impune tarife mai mari la importuri dacă ar reveni la putere și au ridicat semne de întrebare cu privire la sprijinul SUA pentru alianța militară NATO.

Germania a fost frecvent în centrul furiei lui Trump în timpul primului său mandat, din cauza excedentului său comercial cu Statele Unite și a cheltuielilor reduse pentru sectorul de apărare. Cu toate acestea, în ultimii ani, Berlinul și-a majorat cheltuielile din domeniul apărării.

„Campania electorală din SUA va fi cu siguranță interesantă, acum cu candidați oarecum noi și o nouă constelație”, a declarat Scholz miercuri, în cadrul conferinței sale anuale de vară.

„Cred că este foarte posibil ca Harris să câștige alegerile, dar alegătorii americani vor decide”, a mai spus Scholz.

Scholz a precizat că s-a întâlnit cu Kamala Harris de mai multe ori.

„Ea este un politician competent și experimentat care știe exact ce face”, a adăugat cancelarul federal. „Știe ce vrea și ce poate face”, a mai declarat Scholz.

Hotărât să candideze pentru un nou mandat, deși în sondaje stă prost

Separat, Scholz a apărat politica economică a guvernului său și a dat asigurări că va candida pentru realegere la scrutinul federal de anul viitor, în ciuda faptului că în sondaje stă slab.

Întrebat dacă, la fel ca Biden, ar putea lua în considerare renunțarea la candidatura sa pentru realegere, el a glumit: „Vă mulțumesc pentru întrebarea foarte drăguță și prietenoasă”.

„Și nu, SPD (Partidul Social Democrat – formațiunea condusă de Scholz, n.r.) este un partid foarte unit. Suntem cu toții hotărâți să mergem împreună în următoarea campanie pentru alegerile generale și să câștigăm. Și voi candida pentru a deveni din nou cancelar”, a adăugat el.

Scholz, în vârstă de 66 de ani, și-a văzut popularitatea, împreună cu cea a coaliției sale, scăzând după preluarea mandatului, la sfârșitul anului 2021. Sondajele îl plasează frecvent în urma liderului conservatorilor din opoziție (CDU).

De când se află la conducerea guvernului de la Berlin, el s-a confruntat cu o serie de crize majore, în special invadarea Ucrainei de către Rusia, afluxul rezultat în urma războiului- de peste un milion de refugiați, precum și renunțarea la importurile ieftine de gaz rusesc pe care se baza economia germană.

INTERVIURILE HotNews.ro