Sari direct la conținut

Cariera profesională a românilor e cea mai scurtă din Europa. După 32 de ani de muncă ne pensionăm

HotNews.ro
Pensionari, Foto: Shamanix | Dreamstime.com
Pensionari, Foto: Shamanix | Dreamstime.com

Înainte de pensionare, românii lucrează în medie puțin peste 32 de ani, fiind poporul cu cea mai scurtă durată medie a vieții profesionale, arată datele Eurostat publicate joi. Media europeană este de 39 de ani, iar Olanda înregistrează valorile cele mai mari- aproape 44 de ani de serviciu.

După Olanda, Suedia (43,1 ani) și Danemarca (41,3 ani) sunt țările în care durata vieții profesionale e cea mai ridicată.

Cele mai mici durate de viață profesională au fost înregistrate în România (32,2 ani), Italia (32,9 ani) și Croația (34,0 ani), arată Eurostat.

Din 2013, durata medie estimată a vieții profesionale a crescut constant în UE. În 2020 a scăzut pentru prima dată pe fondul pandemiei de COVID-19 (de la 34,7 ani în 2013 la 35,9 ani în 2019, apoi până la 35,6 ani în 2020). În 2021, a revenit la nivelul de dinainte de pandemie.

Între 2013 și 2023, durata estimată a vieții profesionale a crescut în toate țările UE, cu excepția României, mai arată datele Oficiului de Statistică al UE.

Cinci țări au înregistrat o creștere semnificativă de peste patru ani

Cinci țări au înregistrat o creștere semnificativă de peste patru ani: Ungaria (6,2 ani), Malta (5,3 ani), Irlanda (4,4 ani), Estonia (4,3 ani) și Țările de Jos (4,0 ani). Ungaria și Malta, care au avut o durată de viață estimată sub medie în 2013, au depășit media UE în 2023 datorită creșterilor lor puternice. Principalul motiv al creșterii excepționale a Maltei a fost creșterea remarcabilă a vieții profesionale așteptate în rândul femeilor (8,9 ani), cel mai mare câștig din orice țară din UE.

În schimb, Spania, Germania și Austria au cunoscut o durată estimată de viață relativ stabilă, cu creșteri de mai puțin de doi ani.

România a fost singura țară care a înregistrat un declin (0,4 ani), în primul rând din cauza unei reduceri a anilor petrecuți la job de către femei, mai precizează Eurostat.

O tendință notabilă în majoritatea țărilor UE a fost aceea că durata vieții profesionale a femeilor a crescut mai mult decât a bărbaților, singurele excepții fiind Danemarca și România.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro