Sari direct la conținut

„O rușine pentru umanitate”: Reacții pe bandă rulantă din Turcia după ce Netanyahu și-a anunțat „viziunea pentru Gaza” în Congresul american

HotNews.ro
„O rușine pentru umanitate”: Reacții pe bandă rulantă din Turcia după ce Netanyahu și-a anunțat „viziunea pentru Gaza” în Congresul american
Președintele Recep Erdogan alături de ministrul său de externe Ali Yerlikaya (în dreapta sa) și alți oficiali turci, FOTO: TUR Presidency-Murat Cetinmuhurd / AFP / Profimedia Images

Înalţi responsabili ai guvernului turc au criticat dur joi Washingtonul pentru că i-a permis premierului israelian Benjamin Netanyahu să vorbească în faţa Congresului american, lucru descris de ministrul turc de interne drept o „ruşine pentru umanitate”, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Grupul care a aplaudat în picioare un autor de masacre judecat în tribunale internaţionale, călcând în picioare toate drepturile omului, democraţia şi justiţia în numele umanităţii, a rămas înscris în memoria colectivă ca un complice al acestor masacre”, a declarat preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei, Numan Kurtulmus.

Acestor critici li s-a alăturat şi vicepreşedintele turc Cevdet Yilmaz, care consideră invitarea lui Netanyahu în Congresul SUA de către Partidul Republican drept „preocupantă pentru viitorul valorilor umanitare, dreptul internaţional şi democraţie”.

„Istoria nu va uita niciodată opresiunea tiranilor şi pe aceia care aplaudă asupritorii care ucid copii. Ceea ce s-a întâmplat este o scenă ruşinoasă pentru umanitate”, a spus pe reţelele de socializare ministrul turc de Interne, Ali Yerlikaya.

Ministrul turc al justiţiei, Yilmaz Tunc, a calificat de asemenea drept ruşinos discursul premierului israelian, pe care l-a acuzat că „a ucis peste 40.000 de civili nevinovaţi, inclusiv copii, femei, tineri şi bătrâni din 7 octombrie”, data când gruparea palestiniană Hamas a lansat în sudul Israelului o incursiune armată soldată cu circa 1.200 de morţi şi care a declanşat represaliile armatei israeliene şi războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza.

Ce a spus Benjamin Netanyahu în Congresul american

Premierul israelian a împărtășit miercuri legislativului de la Washington „viziunea sa pentru Gaza”, declarând că „demilitarizarea și de-radicalizarea” teritoriului ar putea „conduce la un viitor de securitate și pace” cu sprijinul unei „administrații civile”.

„În ziua în care vom învinge Hamas, o nouă Gaza se va putea naște”, a spus el, făcând apel la Washington pentru ajutor militar pentru a „accelera sfârșitul războiului”, aflat acum în a zecea lună.

„Gaza trebuie să aibă o administrație civilă condusă de palestinieni care nu caută să distrugă Israelul”, a spus Netanyahu.

„Israelul nu caută să reocupe Gaza. Dar, în viitorul previzibil, va trebui să menținem un control de securitate predominant acolo pentru a preveni o recrudescență a violenței și pentru a ne asigura că Gaza nu va mai constitui niciodată o amenințare pentru Israel”, a declarat el.

În 2005, Israelul s-a retras unilateral din Fâșia Gaza, evacuând coloniile evreiești din acest teritoriu palestinian, pe care Hamas a preluat controlul doi ani mai târziu.

Ovaționat în picioare la sosirea sa, liderul israelian și-a ținut discursul în fața unei ședințe comune a Senatului și Camerei Reprezentanților, într-un oraș preocupat de politica internă înainte de alegerile ce vor avea loc în SUA în luna noiembrie.

„America și Israelul trebuie să rămână unite”, a spus Netanyahu la începutul discursului său.

Premierul Israelului, întâmpinat la Washington cu proteste de stradă, dar și în Congres

Discursul lui Netanyahu a fost boicotat de zeci de congresmeni democrați, unii dintre aceștia exprimându-și consternarea față de numărul victimelor civile palestiniene și criza umanitară din războiul Israelului împotriva Hamas. De asemenea, mii de manifestanți s-au adunat în jurul Congresului SUA din Washington pentru a cere o încetare a focului în Fâșia Gaza.

Premierul i-a numit pe manifestanții pro-Gaza drept „idioții utili ai Iranului” susținând că Teheranul finanțează protestele.

„Am un mesaj pentru acești demonstranți: atunci când tiranii din Teheran care spânzură homosexuali de macarale și ucid femei care nu își acoperă părul vă aplaudă și vă finanțează, atunci ați devenit oficial idioții utili ai Iranului”, a declarat el.

Premierul israelian le-a transmis parlamentarilor americani că guvernul său este angajat activ în încercarea de a obține eliberarea ostaticilor rămași în Gaza, deținuți de militanții Hamas, și că este încrezător că aceste eforturi vor avea succes.

INTERVIURILE HotNews.ro