Sari direct la conținut

Un scenariu de coșmar: cum arată soarta României, strivită între jocurile de ambiție ale lui Trump și amenințările nucleare ale lui Putin

HotNews.ro
Donald Trump si Vladimir Putin, Foto: David Silpa / UPI / Profimedia Images
Donald Trump si Vladimir Putin, Foto: David Silpa / UPI / Profimedia Images

Indiferent cine câștigă Casa Albă la toamnă, NATO și UE trebuie să învețe să-și poarte de grijă și fără umbrela protectoare a Statelor Unite. Este mesajul pe care îl transmite Rose Gottemoeller, cea care a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO, înaintea lui Mircea Geoană. 

Expertă în spațiul ex-sovietic și negociator-șef din partea Statelor Unite, pentru Tratatul New START pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice, Rose Gottemoeller vorbește, într-un interviu pentru Panorama, despre comportamentul tranzacțional al lui Donald Trump, amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin și războiul hibrid dus de Rusia împotriva aliaților.

Diplomatul american demontează și un mit invocat de Vladimir Putin și susținătorii săi, ca argument pentru a declanșa războiul împotriva Ucrainei: NATO nu a promis niciodată Rusiei că nu se va extinde către Est.

Dar, înainte de orice, cea mai presantă perspectivă pentru România, țară expusă amenințării ruse pe Flancul Estic al NATO, este care va fi soarta Alianței Nord-Atlantice, dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite și va alege să schimbe foaia apărării colective.

Citește mai mult pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro