Sari direct la conținut

VIDEO Mii de iranieni strigă „moarte Israelului” și „moarte Americii” la funeraliile liderului Hamas

HotNews.ro
Funeraliile liderului Hamas în Teheran / Foto: Vahid Salemi / AP / Profimedia
Funeraliile liderului Hamas în Teheran / Foto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

Mii de iranieni participă joi la funeraliile liderului grupării Hamas, Ismail Haniyeh, care au loc la Teheran. Haniyeh a fost asasinat în capitala Iranului, într-un atac care a amplificat temerile unui posibil conflict între Iran și Israel, scrie Reuters.

Televiziunea de stat din Iran a transmis în direct imagini cu liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, care a condus funeraliile, la Universitatea din Teheran. Mii de iranieni l-au plâns pe liderul Hamas și au scandat „moarte Israelului” și „moarte Americii”. 

Funeraliile liderului Hamas / Associated Press

„Vrem răzbunare pentru că Israelul l-a ucis pe Haniyeh, care era oaspetele nostru”, a declarat o femeie iraniană care a participat la ceremonia liderului Hamas, conform BBC

„Suntem uniți pentru a pune capăt ocupației sioniste”

„Odihnește-te în pace, Abu Al-Abed Ismail Haniyeh. Națiunea noastră, Iranul, Axa Rezistenței, poporul tău, luptătorii tăi sunt uniți în rezistență, pentru a pune capăt ocupației sioniste”, a declarat Khalil Al-Hayya, adjunctul șefului Hamas în Gaza.

Axa Rezistenței este o alianță formată de-a lungul a patru decenii, compusă din Hamas, Hezbollah (Liban), Houthi (Yemen), Rezistența Islamică (Irak) și Siria, pentru a rezista influenței israeliene și americane în Orientul Mijlociu.

Corpul lui Haniyeh va fi dus în Qatar, pentru a fi înmormântat vineri. 

Iranul și gruparea Hamas au acuzat Israelul pentru atacul care l-a ucis pe Haniyeh. Hamas a declarat că uciderea lui Haniyeh „va duce bătălia la noi dimensiuni și va avea repercusiuni majore”. 

Iranul a declarat trei zile de doliu național și a spus că SUA poartă responsabilitatea asasinării din cauza sprijinului său pentru Israel.

Oficialii israelieni nu au revendicat atacul care le-a adus promisiuni de răzbunare și a alimentat temerile că situația din Gaza se poate transforma într-un conflict total în Orientul Mijlociu.

Cu câteva ore înainte ca Haniyeh să fie asasinat, Israelul a spus că l-a ucis pe liderul Hezbollah, Fuad Shukr, în Beirut. Alte patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise în atac. 

INTERVIURILE HotNews.ro