Sari direct la conținut

Șapte state din UE fac presiuni asupra Venezuelei pentru a face publice procesele-verbale ale alegerilor contestate

HotNews.ro
Șapte state din UE fac presiuni asupra Venezuelei pentru a face publice procesele-verbale ale alegerilor contestate
Protest împotriva rezultatelor alegerilor din Venezuela Foto: JAIME SALDARRIAGA / AFP / Profimedia

Franța, Germania, Italia, Spania, Țările de Jos, Polonia și Portugalia îndeamnă guvernul venezuelean să „publice rapid toate procese-verbale cu voturile numărate” de după alegerile prezidențiale în care președinte în funcție Nicolae Maduro a fost declarat câștigător, dar opoziția și unele state occidentale acuză o falsificare a rezultatelor, relatează Politico.

„Facem apel la autoritățile venezuelene să publice rapid toate procesele-verbale cu voturile numărate pentru a garanta transparența și integritatea deplină a procesului electoral”, se menționează într-o declarație trimisă jurnaliștilor de Palatul Elysée.

Declarația a fost semnată de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, premierul spaniol Pedro Sánchez, premierul olandez Dick Schoof, premierul polonez Donald Tusk și premierul portughez Luís Montenegro.

Liderii europeni „își exprimă marea îngrijorare” cu privire la situația politică din Venezuela și „condamnă ferm orice arestări sau amenințări” împotriva venezuelenilor, „în special a liderilor politici”.

Anunțul prin care Maduro a fost declarat câștigător a fost respins de opoziție, după ce sondajele la ieșirea de la urne preconizau un avans decisiv pentru rivalul său Edmundo González.

Evenimentele au provocat proteste ample la Caracas, unde mii de manifestanți s-au adunat la începutul acestei săptămâni pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Autoritățile au arestat sute de protestatari și au amenințat cu încarcerarea lui González, precum și a liderului opoziției María Corina Machado.

La scurt timp după publicarea rezultatelor alegerilor, duminica trecută, secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat „îngrijorarea profundă că rezultatul anunțat nu reflectă voința sau voturile poporului venezuelean”.

UE s-a străduit să prezinte un răspuns unitar la criza politică din Venezuela, după ce Ungaria a uzitat de dreptul de veto pentru blocarea unei declarații în care UE își exprima îngrijorarea cu privire la presupusele „probleme și nereguli” din timpul scrutinului.

Ecuador, Panama, Uruguay şi Costa Rica au recunoscut, alături de Statele Unite, Peru şi Argentina, că alegerile prezidenţiale din Venezuela au fost câştigate de liderul opoziţiei, fostul diplomat Edmundo Gonzalez.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro