Sari direct la conținut

Primarul din Oradea, acuzat de cenzură de către comunitatea LGBTQ: „Este vorba despre homofobie și transfobie instituționalizată” / Protest în fața primăriei 

Primarul din Oradea, acuzat de cenzură de către comunitatea LGBTQ: „Este vorba despre homofobie și transfobie instituționalizată” / Protest în fața primăriei 
Marșul Pride, București. Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Asociația ARK Oradea, cea care organizează „Oradea PRIDE”, un eveniment al comunității LGBTQ, acuză autoritățile locale de homofobie și transfobie după ce, spun reprezentanții asociației, primăria a refuzat în repetate rânduri aprobarea organizării unui eveniment al comunității. Asociația anunță un protest în fața primăriei sâmbătă, de la ora 11:00.

Reprezentanții comunității LGBTQ spun că Oradea este primul municipiu din România care urmează „exemplul Poloniei, încercând să fie «LGBTI free»”. 

„Administrația locală cenzurează orice încercare de vizibilitate a persoanelor LGBTI din spațiul public. În niciun parc din Oradea nu se pot desfășura evenimente din cadrul Oradea PRIDE, conform răspunsurilor primite din partea Primarului Florin Birta de către asociația ARK Oradea, organizatorul Oradea PRIDE”, se arată într-un comunicat de presă transmis către HotNews.ro. 

HotNews.ro a încercat să ia legătura cu primarul din Oradea, Florin Birta, pentru a obține un punct de vedere pe marginea acestui subiect, însă până la ora publicării acestei știri acesta nu a putut fi contactat.

Reprezentanții asociației spun că în 25 iulie au depus o solicitare la Comisia de avizare a adunărilor publice din Primăria Oradea pentru avizarea „PRIDE Park în Parcul Cetății Oradea” în data de 11 august, între orele 10:00-23:00. La eveniment erau așteptate în jur de 500 de persoane. 

„Pe 2 august 2024, ARK Oradea a fost informată că PRIDE Park a fost interzis, deoarece Primăria Oradea aprobase deja, în aceeași locație, un alt eveniment, organizat de către comunitatea baptistă și comunitatea penticostală. Evenimentul nu pare însă să fie unul real, întrucât aceștia nu au comunicat public niciun eveniment care ar trebui să aibă loc în Parcul Cetății”, explică ARK Oradea. 

„Astfel, invocând legea adunărilor publice, care interzice desfășurarea a două manifestări în același loc și în același timp, indiferent de natura acestora, Primarul Oradiei a interzis evenimentul PRIDE Park. Această decizie a fost luată în absența organizatorilor, în ședința Comisiei de avizare a adunărilor publice, deși participarea lor ar fi fost esențială pentru a discuta soluții, precum spații publice alternative și măsuri de siguranță necesare pentru desfășurarea evenimentelor”, adaugă aceștia. 

O nouă solicitare, tot fără succes: în niciun parc din oraș nu poate fi organizat evenimentul LGBTQ 

După refuzul primit la prima solicitare, ARK Oradea a făcut o nouă solicitare pentru aprobarea evenimentului, tot pe 11 august, dar în intervalul orar 11:00-22:00, în orice parc din oraș, însă asociația s-a lovit de un nou refuz, se arată în comunicatul de presă

Practic, în acest moment, Asociației ARK Oradea nu i s-a avizat desfășurarea evenimentului public în niciunul dintre parcurile din oraș”, notează aceștia. 

„Adunarea publică organizată de comunitatea baptistă și comunitatea penticostală din Oradea a fost aprobată de Comisia de avizare a adunărilor publice pe 25 iulie 2024, aceeași zi în care ARK Oradea a depus cererea pentru avizarea PRIDE Park. Mai mult, de când am depus solicitarea pentru PRIDE Park și până la primirea Dispoziției de primar pe 2 august 2024, nu am fost informați despre existența unui alt eveniment planificat în aceeași zi, respectiv aceeași locație. Dimpotrivă, chiar am contactat telefonic de mai multe ori Primăria, și nu am fost anunțați de existența unui alt eveniment, decât în ultimul moment”, spune președintele ARK Oradea, Iulian Dițiu. 

El spune că în ședințele Comisiei de avizare a adunărilor publice reprezentanții asociației pe care o conduce nu au putut participa, deși au cerut acest lucru. 

„Considerăm că aceste evenimente paralele au fost programate intenționat, cu complicitatea Primăriei Oradea, ca o formă de îngrădire a libertății de exprimare și întrunire a comunității noastre”, declară președintele ARK Oradea. 

„Aici este vorba despre homofobie și transfobie instituționalizată”

Copreședinta asociației ACCEPT, Teodora Ion-Rotaru Roseti, spune că „ne-am fi așteptat la un asemenea comportament dacă AUR câștiga alegerile la Oradea. Rușine PNL”, făcând trimitere la partidul din care face parte primarul Florin Birta. 

„Fără urmă de dubiu, aici este vorba despre homofobie și transfobie instituționalizată. Aceste practici ale autorităților locale sunt discriminatorii și îngrădesc dreptul la liberă exprimare și întrunire al persoanelor LGBTI. Este al doilea an în care s-a încercat blocarea întregului spațiu public cu aprobarea autorităților. Folosind diverse tertipuri, invocând libertatea religioasă, se încalcă prevederile legislației privind adunările publice și legislația antidiscriminare. Acțiunile primarului Florin Birta nu sunt reprezentative pentru valorile liberale pe care acesta și partidul său le clamează”, a transmis aceasta. 

Protest în fața primăriei Oradea 

Reprezentanții Asociației ARK Oradea spun că vor protesta, sâmbătă, 10 august, în fața primăriei Oradea față de decizia autorităților. 

„Am notificat Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor despre desfășurarea unei mișcări de protest ce va avea loc Sâmbătă, 10.08.2024, între orele 11:00-11:30, în fața Primăriei Oradea, cu scopul apărării drepturilor și libertăților noastre fundamentale. Libera exprimare și libertatea de asociere sunt esențiale pentru toți și pentru fiecare dintre noi, fără excepții și fără discriminare”, se mai arată în comunicatul de presă. 

Când are loc Oradea Pride 

A doua ediţie a Oradea Pride, organizată de Asociaţia ARK Oradea, are loc în perioada 8-11 august 2024. 

„Evenimentele sunt menite să celebreze iubirea, în toate formele ei, şi să susţină comunitatea LGBTI în lupta pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Oradea Pride include ateliere, panel-uri, proiecţii de film şi expoziţii menite să ofere participanţilor o imagine autentică a situaţiei persoanelor LGBTI din România”, au mai transmis organizatorii.

INTERVIURILE HotNews.ro