Sari direct la conținut

Un nou ordin de evacuare dat de Israel în Fâșia Gaza. Sute de palestinieni și-au părăsit din nou adăposturile

HotNews.ro
Un nou ordin de evacuare dat de Israel în Fâșia Gaza. Sute de palestinieni și-au părăsit din nou adăposturile
Palestinieni care părăsesc orașul Khan Yunis Foto: Abdel Kareem Hana / AP / Profimedia

Sute de palestinieni au fugit duminică din cartierele nordice ale Khan Yunis, un oraş mare din sudul Fâşiei Gaza, unde armata israeliană a emis ordine de evacuare în pregătirea unor noi operaţiuni militare, relatează corespondenţii AFP, transmite Agerpres.

Dimineaţa devreme, avioanele de război israeliene au lansat mesaje prin care le cereau civililor să părăsească zona al-Jalaa, trimiţând în acelaşi timp mesaje text, punând înapoi pe drum familii strămutate de mai multe ori de bombardamentele neîntrerupte asupra acestui mic teritoriu de coastă începând cu 7 octombrie.

Războiul a fost declanşat în acea zi de un atac fără precedent al unor comandouri ale Hamas pe teritoriul israelian, care a dus la moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe datele oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite, 111 sunt încă ţinute captive în Gaza, iar 39 din acestea ar fi murit, conform armatei.

Represaliile israeliene din Gaza au ucis până acum 39.790 de persoane, conform datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, care nu detaliază numărul civililor şi luptătorilor ucişi.

Hamas revine în locurile din care fusese dislocată

Armata israeliană declară că vrea să disloce luptătorii Hamas din Khan Yunis, care a fost deja ţinta mai multor campanii majore şi care are numeroase porţiuni distruse în totalitate. Trupele israeliene se întorc în mod regulat în zonele din care s-au retras, în contextul resurgenţei unităţilor Hamas.

Duminică, familii cu câteva lucruri colectate în grabă au părăsit al-Jalaa, multe pe jos sau în camionete încărcate cu saltele, haine sau ustensile de bucătărie. Um Sami Chahada, în vârstă de 55 de ani, se numără printre persoanele pentru care evacuările au devenit parte din viaţa de zi cu zi în Gaza.

„Am fugit din oraşul Gaza la începutul războiului pentru a mă stabili în Khan Yunis”, a declarat ea pentru AFP. „Fiica mea a fost ucisă acolo într-un bombardament, aşa că am mers la Rafah”, mai la sud, „şi apoi ne-am întors aici, iar acum, cu acest nou ordin de evacuare, nu ştim unde să mergem”, se plânge ea.

„Numai în ultimele zile, peste 75.000 de persoane au fost strămutate în sud-vestul Fâşiei Gaza”, a declarat Philippe Lazzarini, şeful UNRWA, agenţia ONU responsabilă de refugiaţii palestinieni. „Locuitorii din Gaza sunt prinşi în capcană şi nu au unde altundeva să meargă”, a scris el. „Unii nu îşi pot lua decât copiii cu ei, alţii şi-au adunat toată viaţa într-o geantă mică”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro