Sari direct la conținut

Nouă lovitură pentru Rusia, care începe să evacueze și regiunea Belgorod. Întăririle trimise nu au respins incursiunea ucraineană. Unde sunt trupele Kievului – Hartă

HotNews.ro
Nouă lovitură pentru Rusia, care începe să evacueze și regiunea Belgorod. Întăririle trimise nu au respins incursiunea ucraineană. Unde sunt trupele Kievului – Hartă
Rusia a anunțat că a lovit în mod repetat trupele ucrainene care au intrat în Kursk. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Rusia a început luni să evacueze populația civilă din a doua regiune învecinată cu Ucraina – Belgorod – după ce Kievul și-a intensificat activitatea militară în apropierea frontierei, scrie Reuters. Decizia vine pe fondul incursiunii militare ucrainene pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, care a bulversat deja Moscova și a determinat evacuarea a zeci de mii de persoane.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat luni că locuitorii districtului Krasnoiarujski, situat la granița cu Ucraina, vor fi evacuați din cauza activităților armatei ucrainene în zonă.

Oficialii au extins și evacuările din regiunea Kursk, cerând locuitorilor din districtul Belovski să își părăsească urgent locuințele.

Deciziile vin după ce forțele ucrainene au lansat pe 6 august o incursiune surpriză peste graniță, în Kursk. Ucraina a continuat să avanseze constant în această regiune, iar duminică, presa de la Kiev a difuzat un clip video care părea să arate trupe ucrainene din batalionul 252 în satul Poroz, din Belgorod.

„A fost o dimineață alarmantă”, a admis Gladkov, luni. „(A existat) activitate inamică la granița districtului Krasnoiarujski”, a spus el. Potrivit Reuters, în jur de 11.000 de persoane sunt evacuate.

Gladkov a declarat că soldații ruși vor fi capabili să „facă față amenințării, dar că, pentru a proteja viața și sănătatea populației noastre, începem să mutăm oamenii care locuiesc în districtul Krasnoiarujski în locuri mai sigure”.

Duminică, Gladkov anunțase că intrarea în satul Poroz, situat în districtul învecinat cu Krasnoiarujski, a fost restricționată din cauza unei „operațiuni antiteroriste”.

Harta estimativă a incursiunii ucrainene din Kursk, valabilă duminică. Sursă: FT/AEI’s Critical Threats Project, Institute for the Study of War

În vreme ce oficialii ucraineni și comandamentul militar nu au oferit detalii clare despre operațiunea din regiunea Kursk, presa s-a văzut nevoită să se bazeze pe informații limitate și discutabile difuzate de canalele Telegram rusești și pe clipurile publicate de forțele ucrainene implicate în incursiune.

Pe 9 august, autoritățile ruse au instituit o așa-numită „operațiune antiteroristă” în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod, situate la frontiera ucraineană. Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că trimite echipamente militare suplimentare în districtul Sudja din regiunea Kursk, aflat la 10 kilometri est de granița cu Ucraina.

Duminică, agenția de presă TASS a relatat că peste 76.000 de locuitori din Kursk au fost evacuați din cauza luptelor în curs. În același timp, unii au apelat la rețelele sociale pentru a se plânge de incapacitatea autorităților de a-i ajuta pe localnici.

Ucrainenii spun că Rusia nu le-a stopat incursiunea

Duminică, mai mulți soldați ucraineni implicați în operațiunea de pe teritoriul Rusiei au declarat pentru Financial Times că în ciuda întăririlor trimise, Moscova nu a reușit să stopeze incursiunea.

Vorbind de undeva din apropierea frontierei, trupele ucrainene au declarat că au rămas pe teritoriul Rusiei.

Șeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a asigurat în repetate rânduri că situația este sub control, Ministerul Apărării postând duminică înregistrări video cu avioane de luptă și elicoptere care ar fi lovit coloane de echipamente ucrainene.

Însă înregistrările video și fotografiile verificate arătau duminică faptul că trupele și echipamentele ucrainene au avansat 30 de kilometri în interiorul Rusiei.

„Intrăm tot mai mult în interior”, a declarat Denis, un soldat ucrainean care a făcut trei rotații pe teritoriul rus de la începutul incursiunii. Trupele Kievului sunt încă în avantaj, în ciuda faptului că Rusia a adus întăriri, a adăugat el pentru Financial Times.

Militarul a explicat că unitatea sa a fost trimisă în zonă din estul regiunii Donețk în urmă cu mai mult de o săptămână pentru a lua parte la ofensivă.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au „dejucat încercările grupurilor mobile inamice cu vehicule blindate de a pătrunde adânc pe teritoriul rus”.

Dar, într-o recunoaştere aparentă a faptului că forţele Kievului au avansat adânc în regiunea de frontieră Kursk, ministerul rus al Apărării a raportat angajarea trupelor ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, care se află la aproximativ 25 km, respectiv 30 km de frontiera ruso-ucraineană.

Imaginile care circulă online şi care au fost verificate de BBC par, de asemenea, să arate o lovitură rusească în apropierea satului Levşinka, la aproximativ 25 km de frontieră.

Succesul operațiunii a ridicat moralul Kievului

În discuția de duminică cu Financial Times, un alt soldat, Kostiantin, a declarat că succesul rapid al operațiunii surpriză a ridicat moralul tuturor. „Ne simțim încrezători în victoria Ucrainei”, a adăugat el, înainte de a se întoarce în luptă.

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă ceva mai clar despre incursiunea forțelor sale în Rusia. El a declarat că generalul Oleksandr Sîrski i-a raportat despre „situația de pe linia frontului și despre acțiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului”.

Un oficial al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat însă pentru Financial Times că nu poate dezvălui detalii despre operațiune deoarece „așteaptă să vadă mai întâi cum evoluează aceasta”.

Scopul final al incursiunii Ucrainei – care folosește unele dintre cele experimentate brigăzi – rămâne neclar. Dar operațiunea a demonstrat că apărarea frontierei Rusiei este încă firavă, la mai bine de un an de la prima mini-incursiune ucraineană, și a dat Kievului un impuls de moral extrem de necesar.

Analiștii au afirmat că Ucraina ar putea încerca să folosească ofensiva de la Kursk pentru a-și îmbunătăți poziția în cadrul unor potențiale negocieri. În prezent, Ucraina pierde teritoriu și oameni în estul Ucrainei și încă face eforturi pentru a rezolva problema lipsei de muniție și de personal.

INTERVIURILE HotNews.ro