Sari direct la conținut

Cum s-a infiltrat printre opozanții ruși spionul Pablo Gonzalez, întors acum în Rusia. I-a făcut cadou unuia lumânări cu chipul lui Putin, „ca să poți vedea cum arde”

HotNews.ro
Pablo Gonzalez / Foto: Carlos Luján / ContactoPhoto / Profimedia
Pablo Gonzalez / Foto: Carlos Luján / ContactoPhoto / Profimedia

Pablo Gonzalez (alias Pavel Rubțov), unul dintre cei 8 deținuți din închisorile occidentale care s-au întors în Rusia și pe care Putin i-a întâmpinat personal, a fost arestat în Polonia în 2022 și acuzat de spionaj. Sub acoperirea de jurnalist, el s-a infiltrat printre membrii opoziției ruse și a furnizat informații prețioase despre contestatarii regimului de Kremlin, printre care Ilia Iashin și Vladimir Kara-Murza, scrie site-ul rus independent Meduza.

Rubțov a lucrat ani la rând sub acoperire, ca jurnalist și corespondent de război. A fost arestat în Polonia, aproape de granița cu Ucraina, în 2022, la patru zile de la începutul războiului din Ucraina. Autoritățile poloneze l-au acuzat de spionaj pentru Direcția Principală de Informații a Rusiei (GRU) și a petrecut mai bine de doi ani în izolare.

În tot acest timp, Rubțov a declarat că nu spiona, ci filma un reportaj despre refugiați pentru presa spaniolă. 

În seara de 1 august, când a avut loc schimbul de deținuți dintre SUA și Rusia, Alexei Rubțov, tatăl lui Pavel Rubțov, a scris pe contul său de „VKontakte”, cea mai mare platformă de socializare rusească „Fiul meu zboară spre casă”. 

La coborârea din avion, unde a fost întâmpinat de Vladimir Putin, Pavel Rubțov a purtat un tricou cu imaginea unui personaj din Star Wars, cu mesajul „Imperiul are nevoie de tine”.

Nimeni nu l-a bănuit niciodată

El provine dintr-o familie predispusă la a fi în „vizorul serviciilor secrete rusești”, pentru că știe mai multe limbi străine și are rude în alte țări, conform jurnalistei de investigație Irina Borogan, citată de Meduza.

La 9 ani, mama lui l-a adus pe Rubțov în Spania, unde i-a schimbat numele, din Pavel în Pablo și i-a pus numele ei de familie (Gonzalez Yague). Pentru că numele lui rusesc nu era cunoscut, jurnaliștii și politicienii ruși de opoziție îl cunoșteau ca fiind doar cetățean spaniol. În calitate de jurnalist și politolog, Pablo Gonzalez Yague a fost recunoscut și apreciat de ziariștii din Madrid, de organizațiile europene și de opozanții regimului de la Kremlin. 

Niciunul dintre oamenii care au fost intervievați de Meduza nu l-a bănuit vreodată de nimic. După ce a fost arestat, mai mulți jurnaliști, dar și organizația pentru drepturile omului „Amnesty International” și organizația pentru libertatea presei „Reporteri fără frontiere” au insistat asupra nevinovăției lui Gonzalez.

În ciuda reacțiilor apărute, Polonia l-a ținut în continuare în arest , pentru că serviciile secrete afirmau că „desfășoară operațiuni în favoarea Rusiei”. Cunoscuți ai lui Gonzalez au declarat că el „preferă partea întunecată a forței”. 

Rubțov și-a început cariera jurnalistică în Europa de Est, în zone de conflict. A fost prezent la căderea URSS și la conflictele din Transnistria și Kosovo. Și-a lansat propriul site „Eulixe”, care se prezenta drept „independent”, care „se opune elitelor”. După ce a fost arestat în Polonia, proiectul a acuzat că ce se întâmplă cu Pavel Rubțov este „un atac asupra jurnalismului în sine”, după care și-a încetat activitatea. 

Colaborator al organizațiilor europene

În 2016, Rubțov-Gonzalez a colaborat cu think-tankul European Council on Foreign Relations (ECFR), format din experți și din mai mulți foști lideri din țările membre NATO. Spionul rus a făcut parte și din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), unde era acreditat ca jurnalist. După participarea lui la o conferință în Polonia, jurnaliștii locali au afirmat că Gonzalez „se concentra pe promovarea narațiunilor importante din perspectiva intereselor Rusiei”.

Agentul GRU a făcut parte și din Fundația Nemțov, lansată în aprecierea lui Boris Nemțov, lider rus de opoziție, care a fost asasinat în plină stradă, la Moscova. Prin intermediul fundației, s-a apropiat de politicieni de opoziție, precum Mihail Kasianov, Ilia Iașin sau Vladimir Kara-Murza.

Oamenilor din opoziția rusă, Gonzalez-Rubțov li se părea „un om de treabă, plăcut și plin de umor”. Unul dintre ei a povestit, pentru Meduza, cum acesta i-a făcut la un moment dat cadou unei membre din opoziție trei lumânări cu imaginea lui Vladimir Putin, vopsite în culorile tricolorului rusesc. „Ca să-l poți vedea cum arde”, i-a spus Gonzalez.

„Știați că ați avut un spion rus în casă?”

Despre mulți dintre cei cu care interacționa, Rubțov scria rapoarte detaliate pe care le trimitea șefilor săi. El avea rapoarte atât despre lideri politici, dar și despre participanți obișnuiți ai școlii Fundației Nemțov. 

„Îl percep pe Rubțov-Gonzalez ca pe un spion caricatural, care se ocupă de prostii”, a declarat politicianul Ilia Iașin, după ce a spus că prejudiciul provocat de agentul rus „este nul”. 

Pe 6 februarie 2022, Gonzalez trebuia să apară în direct pentru televiziunea spaniolă „laSexta”. Transmisiunea a fost oprită de militarii ucraineni, care i-au controlat documentele. După verificări, el a fost chemat la Kiev pentru un interogatoriu și i s-a cerut să părăsească țara. El le-a spus colegilor săi că a fost „confundat cu un spion”. 

După interogatoriul de la Kiev, serviciile secrete spaniole i-au interogat și pe apropiații lui Gonzalez. „Știați că ați avut un spion rus în casă?”, le-au întrebat agenții pe mama și pe soția lui. 

Deși anunțase că se întoarce în Spania, la patru zile după ce Rusia a atacat Ucraina, Rubțov a fost prins de autoritățile poloneze, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina și l-au arestat.

INTERVIURILE HotNews.ro