Sari direct la conținut

Polonia va produce zeci de lansatoare de rachete Patriot, pentru apărarea țării, într-un acord de peste 1,1 miliarde de euro semnat cu americanii de la Raytheon

HotNews.ro
Polonia va produce zeci de lansatoare de rachete Patriot, pentru apărarea țării, într-un acord de peste 1,1 miliarde de euro semnat cu americanii de la Raytheon
Sistemul american de rachete sol-aer MIM-104 Patriot în timpul paradei militare „Strong White and Red”, de Ziua armatei poloneze, Varșovia, Polonia, 15 august 2023. FOTO: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Varşovia a semnat luni un acord în valoare de 1,13 miliarde de euro pentru a produce 48 de lansatoare de rachete antiaeriene Patriot americane, menite să consolideze apărarea ţării, informează AFP.

Lansatoarele M903 vor fi produse în Polonia, conform acordului semnat între compania americană Raytheon şi grupul polonez Huta Stalowa Wola, şi urmează să fie livrate armatei poloneze între 2027 şi 2029, potrivit News.ro.

„Acest contract consolidează securitatea Poloniei”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, la ceremonia de semnare a acordului.

Acesta este un nou contract major în contextul modernizării armatei poloneze, accelerată de invazia rusă din Ucraina.

Ca stat vecin şi susţinător necondiţionat al Ucrainei, Polonia va cheltui în acest an peste 4% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare, adică 33 de miliarde de dolari, dublu faţă de cele două procente din PIB cerute de NATO.

De asemenea, Polonia urmăreşte o serie de achiziţii majore de echipamente militare, în valoare de miliarde de dolari, în special din Statele Unite şi Coreea de Sud.

Concomitent, Polonia vrea să mărească numărul de angajați ai armatei de la 190.000, în momentul de față, la 300.000 în următorii ani.

Vineri, Polonia a semnat un acord cu Washingtonul privind achiziţionarea a sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, un contract în valoare de 855 de milioane de dolari (783 de milioane de euro).

Livrarea rachetelor, al căror număr nu a fost comunicat exact, va fi realizată în perioada 2029-2033, iar acestea vor fi folosite de avioane de luptă ale forţelor aeriene.

Potrivit presei, cele două ţări urmează să semneze marţea viitoare un acord final privind achiziţionarea a 96 de elicoptere de luptă americane AH-64E Apache, în valoare estimată de 9 miliarde de euro.

În pregătirea acestei achiziţii, Polonia a semnat săptămâna trecută acorduri de compensare industrială cu companiile americane Boeing şi General Electric. Acestea implică transferul de competenţe de întreţinere pentru aceste elicoptere către fabricile poloneze, contracte în valoare totală de aproximativ 215 milioane de euro.

Printre alte comenzi majore ale Poloniei se numără 1.000 de tancuri K2, de producție sud-coreeană. După livrarea tuturor vehiculelor , armata poloneză va deține cel mai mare număr de tancuri din Europa Occidentală.

INTERVIURILE HotNews.ro