Sari direct la conținut

SUA confirmă reluarea vânzării de arme „ofensive” către Arabia Saudită

HotNews.ro
harta Yemen - Arabia Saudita, Foto: Captura video
harta Yemen - Arabia Saudita, Foto: Captura video

Statele Unite au anunțat luni reluarea vânzărilor de arme „ofensive” către Arabia Saudită, după mai mulți ani de la suspendarea acestora din cauza problemelor umanitare din Yemen, potrivit AFP.

Într-un moment în care Arabia Saudită își restabilește locul în diplomația internațională, în urma tensiunilor cu Washingtonul în special pe tema drepturilor omului, Departamentul de Stat a anunțat că reluarea vânzărilor va avea loc după parcurgerea procedurilor obișnuite cu Congresul.

„Arabia Saudită a rămas un partener strategic apropiat pentru Statele Unite și așteptăm cu nerăbdare să consolidăm acest parteneriat”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel.

Joe Biden a intrat la Casa Albă în 2021 promițând o nouă abordare a relațiilor americano-saudite, având în centru problema drepturilor omului. Președintele democrat a anunțat ulterior că doar arme „defensive” vor fi trimise către acest partener de lungă durată.

Măsura a fost luată după ce bombardamentele saudite asupra Yemenului au provocat câteva mii de morți în rândul populației civile, potrivit estimărilor.

Riadul s-a implicat în Yemen în 2015 împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran, care au cucerit o mare parte din teritoriul țării.

INTERVIURILE HotNews.ro