Sari direct la conținut

O femelă urangutan de la o grădină zoo din Dublin a fost învățată de 30 de femei cum să alăpteze

HotNews.ro
Mujur (dreapta) în 2016 / FOTO: Fran Veale / Shutterstock Editorial / Profimedia
Mujur (dreapta) în 2016 / FOTO: Fran Veale / Shutterstock Editorial / Profimedia

O grădină zoologică din Dublin a apelat la 30 de tinere mame umane pentru a învăța o femelă urangutan care a rămas gestantă cum să își alăpteze puiul, relatează The Guardian.

Femela de 19 ani, pe nume Mujur, nu a reușit anterior să creeze o legătură destul de strânsă cu niciunul dintre puii săi, care au murit în 2019 și 2022, astfel că, atunci când a rămas însărcinată la începutul acestui an, grădina zoologică a apelat la mame umane care alăptează pentru a încerca să-i arate cum se procedează.

Lizzie Reeves, moașă și specialistă în alăptare la maternitatea națională din capitala Irlandei, a organizat 30 de tinere mame care să predea pe rând maimuței, a cărei specie este pe cale de dispariție, lecții de alăptat.

Spațiul urangutanului a fost închis în timp ce femeile își alăptau propriii bebeluși. 

„Mujur a fost extrem de interesată să privească prin geam femeile hrănindu-și copiii, chiar reproducând unele dintre acțiunile lor”, a spus grădina zoologică într-un comunicat luni.

De asemenea, lui Mujur i s-au arătat videoclipuri cu alți urangutani care își hrănesc bebelușii ca parte a cursurilor dedicate femelei. Ea a născut pe 31 iulie un mascul sănătos și a arătat „îngrijire maternă bună”, sugerând că lecțiile au avut un efect, dar nu a ținut copilul în locul corect pentru hrănire, a spus grădina zoologică.

În mod normal, instituția ar fi lăsat natura să-și urmeze cursul, dar având în vedere profilul genetic al sugarului – tatăl său era Sibu, care a murit în februarie – a intervenit.

Puiul va fi transferat în câteva săptămâni la Monkey World, un sanctuat de 65 de acri din Dorset, Anglia, cu experiență în creșterea urangutanilor. 

INTERVIURILE HotNews.ro