Sari direct la conținut

Un român, principalul suspect în cazul fetiței înjunghiate în centrul Londrei / Ce spune MAE

HotNews.ro
Poliția britanică, Foto: DreamsTime / Gary Hider
Poliția britanică, Foto: DreamsTime / Gary Hider

Poliția britanică a anunțat marți că un bărbat român în vârstă de 32 de ani a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor, după ce o fetiţă de 11 ani a fost înjunghiată, cu o zi în urmă, în piaţa Leicester din centrul Londrei, relatează Reuters şi dpa. Informația a fost confirmată de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Autoritățile din Marea Britanie spun că suspectul se numește Ioan Pintaru, scrie Agerpres.

Bărbatul, care este acuzat şi de deţinerea unui obiect tăios, urma să fie adus marţi în faţa tribunalului Westminster.

Iniţial s-a crezut că a fost rănită şi mama fetiţei, o femeie în vârstă de 34 de ani, dar era vorba de sângele provenit de la rănile fiicei sale, a menţionat poliţia londoneză.

Rănile suferite de fetiţă nu îi pun în pericol viaţa.

Ce spune Ministerul român de Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, marţi, la solicitarea News.ro, că persoana reţinută de autorităţile britanice este cetăţean român, iar Consulatul General al României la Londra va urma procedurile specifice în astfel de cazuri.

De asemenea, instituţia menţionează că nu au fost primite alte solicitări în legătură cu acest caz.

„Ambasada României la Londra a fost sesizată luni, 12 august 2024, de către autorităţile britanice de poliţie cu privire la incidentul petrecut în Leicester Square şi la reţinerea unei persoane. Ca urmare a demersurilor efectuate în regim de urgenţă prin intermediul biroului ataşatului pentru afaceri interne al Ambasadei României în Regatul Unit, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă faptul că persoana reţinută de autorităţile britanice este cetăţean român”, a transmis MAE.

Instituţia a menţionat că, prin misiunea diplomatică şi Consulatul General al României la Londra menţine legătura cu autorităţile britanice privind acest caz şi va urma procedurile consulare specifice.

Un paznic de la un magazin a intervenit

Paznicul unui magazin a declarat că a „auzit un țipăt” și a „sărit pe” bărbatul care ataca copilul, înainte de a-l imobiliza și de a-i lua cuțitul, potrivit Sky News.

„Am văzut o copilă înjunghiată și am încercat să o salvez. Este de datoria mea să o salvez”, a declarat Abdullah, în vârstă de 29 de ani.

Tânărul a declarat că el și colegii săi i-au acordat primul ajutor copilului înainte ca poliția să ajungă la patru minute de la atac.

Poliția a lăudat curajul celor care au intervenit pentru a ajuta.

Frecvenţa atacurilor cu armă albă a crescut în ultimii ani la Londra, acestea fiind comise în special de tineri, iar cel de luni a survenit în contextul tensiunilor sociale generate de protestele violente anti-imigraţie atribuite extremei drepte şi declanşate de uciderea prin înjunghiere a trei fetiţe în oraşul Southport pe 29 iulie de către un adolescent ai cărui părinţi sunt imigranţi rwandezi.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro