Sari direct la conținut

Donald Trump a dat în judecată FBI și cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari Departamentului Justiției

HotNews.ro
Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia
Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Donald Trump a depus o plângere împotriva Departamentului american al Justiţiei şi cere despăgubiri în valoare de 100 de milioane de dolari cu privire la o tentativă de „persecutare politică” în timpul percheziţiei din 2022 a reşedinţei sale din Florida, Mar-a-Lago, de către FBI, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Plângerea a fost depusă săptămâna trecută, agenția AFP precizând că a consultat-o luni.

Candidatul republican la președinție îi acuză pe secretarul american al Justiţiei Merrick Garland şi pe directorul FBI Christopher Wray de faptul că s-au „îndepărtat de protocolul (aplicat foştilor preşedinţi)” pentru a-i produce prejudicii.

„Garland şi Wray nu ar fi trebuit niciodată să aprobe o percheziţie şi inculparea care a urmat“, reclamă plângerea. El cere despăgubiri în sumă de 100 de milioane de dolari şi 15 milioane de dolari cheltuieli cu justiţia.

Trump anunțase în august 2022 că locuința sa din Mar-a-Lago, Florida, a fost percheziționată de agenți FBI, care căutau documente clasificate.

Fostul președinte republican și aliații săi acuză Departamentul american al Justiției, condus de democratul Garland, că instrumentalizează justiţia americană împotriva sa.

Trump a obținut o victorie importantă în justiție în dosarul documentelor secrete pe care le-a ținut la Mar-a-Lago

În mai, Donald Trump a provocat stupoare după ce a sugerat că mandatul de percheziţie al FBI demonstrează că preşedintele Joe Biden îi vrea moartea.

Experții au arătat însă că documentele judiciare privind perchezițiile de la reședința sa conţin o formulare standard a FBI – potrivit căreia agenţii săi sunt autorizaţi să facă uz de forţă mortală în cazul în care cineva se află într-un pericol de moarte.

Fostul preşedinte a fost inculpat în Florida cu privire la gestionarea neglijentă a unor documente confidenţiale, găsite în reşedinţa sa Mar-a-Lago, după ce a plecat de la Casa Albă.

O judecătoare federală a anulat la jumătatea lui iulie urmărirea sa penală în acest dosar, însă procurorul special care instruieşte dosarul a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

Donald Trump este acuzat în acest caz de faptul că a compromis securitatea naţională prin păstrarea acasă a unor documente clasificate, inclusiv a unor planuri militare sau informaţii despre armament nuclear, după ce şi-a încheiat mandatul de preşedinte, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum prevede legea.

El este acuzat, de asemenea, de faptul că a încercat să distrugă probe în acest dosar.

Cele mai grave dintre aceste acuzaţii se pedepsesc cu până la zece ani de închisoare.

INTERVIURILE HotNews.ro