Sari direct la conținut

O nouă victorie pentru Donald Trump. Dosarul documentelor secrete găsite în baia sa după ce a părăsit Casa Albă a fost respins

HotNews.ro
O imagine din rechizitoriul Departamentului de Justitie cu documente secrete tinute de Trump in baie, Foto: Department of Justice / Zuma Press / Profimedia
O imagine din rechizitoriul Departamentului de Justitie cu documente secrete tinute de Trump in baie, Foto: Department of Justice / Zuma Press / Profimedia

Un judecător american din Florida a respins luni dosarul penal în care Donald Trump este acuzat că deține ilegal documente clasificate după ce a părăsit funcția de președinte, oferindu-i fostului lider de la Casa Albă o altă victorie legală majoră în timp ce vizează obținerea unui nou mandat prezidențial, relatează Reuters. 

În această decizie care reprezintă o victorie uriașă pentru fostul președinte, judecătoarea Aileen Cannon acceptă o cerere din partea avocaților săi și anulează procedura declanșată în Florida.

Potrivit acesteia, procurorul Jack Smith, care conduce acuzarea, a fost numit ilegal în rolul său și nu avea autoritatea de a depune dosarul. 

Victoria lui Trump vine după alt triumf, respectiv cel al hotărârii de la 1 iulie a Curții Supreme din SUA conform căreia, în calitate de fost președinte, are imunitate față de urmărirea penală pentru multe dintre acțiunile sale din timpul funcției.

Hotărârea lui Cannon a venit la două zile după ce Trump a fost ținta unei tentative de asasinat la un miting de campanie în vestul Pennsylvania. Trump urmează să fie numit oficial candidatul republican la președinția SUA săptămâna aceasta.

Care erau acuzațiile la adresa lui Trump

Propriu-zis, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie era urmărit penal, împreună cu doi dintre asistenţii săi personali, pentru păstrarea de documente clasificate la reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, în Florida.

El era acuzat că a compromis securitatea naţională prin păstrarea acestor documente, printre care se aflau planuri militare sau informaţii privind arme nucleare, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum prevede legea.

O altă lege, privind spionajul, interzice păstrarea secretelor de stat în locuri neautorizate şi nesecurizate.

INTERVIURILE HotNews.ro