Sari direct la conținut

FOTO | Palatul Niculescu-Dorobanțu, o minunăție neogotică unică în București, în imagini superbe și rare din interior

HotNews.ro
Palatul Niculescu-Dorobanțu / Foto Călător prin România via B365.ro
Palatul Niculescu-Dorobanțu / Foto Călător prin România via B365.ro

Despre felul în care arăta, în interior, Palatul Niculescu-Dorobanțu știm destul de multe lucruri, însă imagini s-au păstrat într-un număr foarte mic. De altfel, la fel s-a întâmplat cu majoritatea palatelor Bucureștiului de început de secol XX sau din perioada interbelică.

Ceea ce știm este că proprietarii palatului au fost Tațiana Brătianu, una din fiicele lui Ion C. Brătianu, și Ilie Niculescu-Dorobanțu, politician liberal și prefect de Ilfov. Și mai știm că, pentru decorarea interioarelor, Tațiana Brătianu a ales obiecte de preț, cumpărate din anticariatele de la Paris și Munchen. Saloanele, biroul, sufrageria, hall-ul de onoare – toate poartă amprenta ei.

După ce-au venit comuniștii și-au naționalizat-o, clădirea construită în stil neogotic a devenit cantină. Cantina salariaților Ministerului Industriei Metalurgice și Construcției de Mașini. Apoi, din 1958, tot aici a funcționat Școala Medie Tehnică de Coregrafie.

Descoperă, pe B365.ro, eleganța și rafinamentul unei clădiri-monument, recuperate cu ajutorul fotografiilor, interviurilor și documentelor de jurnalista Antoaneta Dohotariu. 

INTERVIURILE HotNews.ro