Aproape 15.000 de români n-au avut bani să-și plătească taxele / Cum i-a ajutat ANAF
Aproape 15.000 de români nu aveau bani să-și plătească taxele în primele 6 luni din acest an, conform datelor transmise de ANAF la solicitarea HotNews.ro. Practic, vorbim despre datorii care nu sunt mai vechi de 1 an, iar sumele fiind prea mari, au fost nevoiți să completeze un formular prin care să le ramburseze în rate timp de 12 luni.
Conform informațiilor transmise, la data de 30 iunie 2024, s-a înregistrat un număr de 14.679 eșalonări în derulare la persoane fizice, în timp ce la finalul anului trecut erau 11.926.
Astfel, la jumătatea anului s-a înregistrat o valoare totală a arieratelor de 484,47 mil. lei pentru persoane fizice. Așadar, în medie vorbim despre datorii de 33.000 lei de persoană, ceea ce ar însemna 2.750 lei/lună.
De precizat că este vorba în general despre banii câștigați din activități independente, dobânzi bancare, dividende, chirii și altele pentru care trebuie depusă Declarația unică.
Ce au făcut acele persoane pentru a beneficia de rabursarea datoriei în rate
Acele persoane fizice au depus la ANAF un formular (D7), iar acele impozite și contribuții le vor returna în rate timp de maxim 12 luni.
Dobânda este de 0,02%/zi, adică 7,3% pe cele 12 luni.
ANAF soluționeză cererile în 5 zile lucrătoare.
Ca persoană fizică, trebuie ca suma pentru care ceri eșalonarea să nu fie mai mică de 500 lei. La firme, minimul este 5.000 de lei.
Dacă te afli într-o situație asemănătoare, pentru a beneficia de eşalonarea la plată trebuie, printre altele:
- să depui o cerere la organul fiscal, la care se poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;
- să nu înregistrezi obligaţii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni anterioară datei depunerii cererii şi nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală (atestatul va fi eliberat de ANAF în 5 zile de la depunerea cererii).
Și firmele au apelat la această eșalonare simplificată, conform datelor transmise de ANAF. Astfel, la data de 30 iunie 2024, numărul eșalonărilor în derulare pentru care a fost aprobată eşalonarea la plată în forma simplificată a fost 16.403 (la final de 2023 se ridica la 19.959).
La jumătatea anului, valoarea totală a arieratelor aflate în derulare (persoane juridice) era în sumă de 10,554 miliarde lei. Adică acele firme au datorii mai vechi de un an, în medie, de 643.467 lei.