Sari direct la conținut

„Izolați-l pe Crin, îl apreciază pe Geoană”. Atacul fostului președinte PNL „ascunde un conflict între Iohannis pe de o parte, Antonescu și Hellvig în cealaltă parte”

HotNews.ro
Crin Antonescu, Foto: HotNews / Dan Popescu
Crin Antonescu, Foto: HotNews / Dan Popescu

Multe mesaje-cheie interne distribuite comunicatorilor PNL, și obținute de HotNews, arată cum sunt învățați să reacționeze după criticile aduse de Crin Antonescu conducerii partidului, panourilor lui Nicolae Ciucă și candidaturii generalului la prezidențiale.


La trei zile după atacul lansat de Crin Antonescu în emisiunea „Studio Politic”, moderată de Anca Suciu la Digi24, o analiză internă a PNL, consultată de Hotnews.ro, susține, cu satisfacție, că „impactul mesajelor a fost limitat, datorită reacțiilor unitare ale comunicatorilor (n.r. noștri)”.

”Trebuie sugerată ideea că atacul nu este dezinteresat”

Analiza recomandă și o linie de acțiune în continuare, cu câteva mesaje pe care liderii liberali să le ofere publicului.

„Comunicatorii PNL ar trebui să prezinte declarațiile lui Crin Antonescu ca o poziție izolată în partid. Trebuie sugerată ideea că atacul nu este dezinteresat, pare să servească exclusiv adversarilor PNL”, este un mesaj-cheie pe care trebuie să-l repete vectorii de imagine ai partidului.

Crin Antonescu a spus în emisiunea menționată că există „la nivelul conducerii PNL o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale”.

Cea mai promovată carte din istoria literaturii noastre


Fostul președinte PNL a criticat și campania de panotaj „Un ostaș în slujba țării”. Siteul de investigații Snoop.ro a arătat că PNL a cheltuit peste două milioane de euro în doar trei luni pe marketingul acestei cărți. Iar prețul până la finalul anului va fi de 4 milioane de euro, din bani publici. 

Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / George Călin
Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / George Călin

Este o promovare fără precedent în istoria literaturii noastre. O analiză HotNews a arătat că ICR cheltuiește pe traducerea și promovarea în străinătate a lui Lucian Blaga, Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu și toți ceilalți scriitori români, în tot anul 2024, cât cheltuiește PNL pentru autorul Nicolae Ciucă într-o singură lună!

„Numai niște semidocți puteau să gândească o campanie centrată pe performanțele literare ale domnului Ciucă”, a fost poziția lui Crin Antonescu.

Conducerea PNL s-a ferit să reacționeze direct. Prim-vicepreședinții, secretarul general și Nicolae Ciucă nu au oferit declarații după afirmațiile lui Crin Antonescu. Dar a construit, prin ceilalți lideri, un baraj al narativelor prin care să-l prezinte pe Crin drept un proxy al fostului șef al SRI,  Eduard Hellvig.

„Legătura dintre Crin și Mircea Geoană este Eduard Hellvig”, cred șefi din PNL

„Un liberal adevărat ajută partidul și nu îl atacă, mai ales în prag de campanie. Face jocurile adversarilor PNL… Vom gestiona situația cu calm și inteligență…A ieșit să atace public într-un mod extrem de agresiv partidul și conducerea partidului”, sunt câteva mesaje cheie din strategia PNL de a răspunde întrebărilor legate de Crin Antonescu, obținute de Hotnews.ro.

Liberalii au recomandarea să vorbească chiar despre o posibilă apropiere între Crin Antonescu și Mircea Geoană.

„Trezește nedumerire și faptul că, fostul președinte al PNL critică la baionetă conducerea PNL, dar găsește cuvinte de apreciere la adresa lui Mircea Geoană… PNL este partidul care are un candidat redutabil în persoana președintelui Ciucă. În favoarea candidatului PNL vorbesc întreaga experiență profesională și politică, dar și verticalitatea morală și patriotismul autentic. Candidatul PNL are șanse să intre în turul doi și să câștige președinția prin ceea ce este, nu altfel”, sunt învățați să transmită liberalii în emisiunile la care participă, potrivit punctajelor consultate de Hotnews.ro.

Mesajul legat de Mircea Geoană apare în fiecare punctaj intern distribuit după criticile lui Crin Antonescu.

„Legătura dintre Crin și Mircea Geoană este Eduard Hellvig. Unii vor să-l susțină pe Geoană la prezidențiale deoarece nu au încredere că Ciucă ajunge în turul al doilea. Crin a ieșit să arunce o piatră, să facă valuri, să vadă cine reacționează. A fost un test. Hellvig și Crin au de luat o revanșă în fața lui Klaus Iohannis, iar pentru ei Ciucă este Iohannis. Finalul acestui conflict va arăta cine va conduce partidul în viitor: Iohannis sau Hellvig”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Hotnews.ro.

Atacul lui Crin Antonescu nu a fost urmat de alte poziții critice la adresa conducerii PNL din partea altor liberali. Eduard Hellvig nu a avut până în prezent o reacție pe subiect, iar în spațiul public acesta nu a criticat decât voalat conducerea partidului.

În partid a fost vehiculat și scenariul preluării conducerii PNL de Eduard Hellvig după alegerile prezidențiale, dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul al doilea de la prezidențiale. O altă variantă discutată în cerc restrâns este înlocuirea candidatului Ciucă, dar mișcarea nu are, în acest moment, sprijinul prim-vicepreședinților. 

Nicolae Ciucă a fost impus în fruntea PNL de președintele Klaus Iohannis, care a fost de acord cu înlăturarea lui Florin Cîțu. Informația a fost confirmată, în 2022, de mai mulți lideri PNL.

Klaus Iohannis s-a implicat și în campania internă a liberalilor din 2021, când a dat mesaje de susținere pentru Florin Cîțu și împotriva lui Ludovic Orban. Actualul președinte al Forței Drepte s-a despărțit de PNL după „festivalul democrației”, o campanie internă câștigată în septembrie 2021 de Cîțu, susținut de Klaus Iohannis.Eduard Hellvig a fost secretar general al PNL în timpul mandatului lui Crin Antonescu în fruntea partidului. A fost un apropiat al lui Klaus Iohannis în campania prezidențială din 2014, iar în intervalul martie 2015 – iulie 2023 a fost directorul Serviciului Român de Informații.

INTERVIURILE HotNews.ro