Sari direct la conținut

Vești proaste pentru Ucraina. Al doilea cel mai mare finanțator al Kievului în lupta cu Rusia nu va aloca fonduri suplimentare, „înghețând” sprijinul – presă

HotNews.ro
Panzerhaubitze2000, Foto: Joerg Huettenhoelscher / Alamy / Alamy / Profimedia
Panzerhaubitze2000, Foto: Joerg Huettenhoelscher / Alamy / Alamy / Profimedia

Ajutorul militar al Germaniei pentru Ucraina se confruntă cu o reducere severă, iar actualul proiect bugetar al guvernului federal oprește finanțările suplimentare cu efect imediat, relatează AFP și Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Sprijinul militar planificat urmând să fie redus în continuare la mai puțin de o zecime din suma actuală până în 2027.

Germania intenționează, în propunerea sa de buget pentru 2025, să își reducă la jumătate ajutorul militar bilateral acordat Ucrainei, bazându-se pe banii generați de activele rusești înghețate pentru a continua să sprijine Kievul, a declarat sâmbătă o sursă parlamentară pentru AFP. Însă informația nu e chiar nouă. Veștile acestea circulau încă din iulie.

Însă problema majoră vine acum din faptul că guvernul lui Olaf Scholz, care urmărește să facă economii, nu plănuiește „niciun ajutor suplimentar” la cele 4 miliarde de euro planificate în bugetul de anul viitor pentru a ajuta militar Ucraina, a indicat această sursă, confirmând informații de presă.

Anul acesta, ajutorul Berlinului, al doilea finanțator după Statele Unite, se ridică la 8 miliarde de euro.

Pe ce se bazează Germania pentru a suplimenta anul viitor ajutorul pentru Ucraina

Pentru a compensa, Germania mizează pe „crearea, în cadrul G7 și al Uniunii Europene, a unui instrument financiar care utilizează active rusești înghețate”, a adăugat o sursă din cadrul Ministerului de Finanțe.

„Ajutorul bilateral german rămâne la cel mai înalt nivel, dar se bazează pe eficacitatea acestui instrument”, a comentat sursa.

Această decizie a făcut obiectul unui acord între cancelarul social-democrat (SPD) și ministrul de finanțe al partidului liberal Christian Lindner, afirmă ziarul „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” în ediția de weekend.

Potrivit săptămânalului, Lindner, care predică rigoarea bugetară, i-a scris pe 5 august ministrului Apărării Boris Pistorius (SPD) pentru a-i cere să „garanteze” că va fi respectat plafonul de 4 miliarde bugetat pentru anul viitor.

Proiectul de buget 2025 a făcut obiectul unor discuții acerbe în cadrul coaliției tripartite dintre liberali, verzi și social-democrați.

Ministrul Finanțelor le-a cerut omologilor săi să facă economii pentru a respecta „gradul de îndatorare”, o regulă constituțională care urmărește să prevină ca statul să cadă în prea multe datorii.

Cu toate acestea, proiectul de buget nu este încă definitiv și trebuie încă discutat în Parlament, înainte de adoptarea lui până la sfârșitul anului.

Aliații Ucrainei lucrează de câteva luni la un dispozitiv care ar face posibilă utilizarea unei părți din cele 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate în întreaga lume pentru a sprijini Kievul în războiul său împotriva armatei ruse.

La mijlocul lunii iunie s-a ajuns la un „acord politic” între țările G7 cu privire la o propunere americană care vizează finanțarea unui împrumut de 50 de miliarde de euro către Ucraina.

Berlinul „presupune că aceste fonduri vor fi utilizabile din 2025”, a declarat sursa parlamentară pentru AFP.

Impactul schimbării politicii din Germania se simte deja pe front

Potrivit Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, mișcarea marchează o schimbare semnificativă în strategia de sprijin a Germaniei, iar înghețarea ajutorului este deja în vigoare.

„Impactul acestei schimbări de politică este substanțial. Ajutorul militar suplimentar în valoare de aproape patru miliarde de euro, care ar fi putut fi furnizat în acest an, nu mai este acum pe masă”, scrie FAS.

Privind în perspectivă, situația pare și mai îngrozitoare pentru Ucraina, sprijinul militar planificat urmând să fie redus în continuare la mai puțin de o zecime din suma actuală până în 2027.

Consecințele înghețării ajutorului sunt deja vizibile pe câmpul de luptă. Unele piese de artilerie furnizate de germani pe front pot trage doar trei până la patru focuri pe zi din cauza lipsei de muniție și a lipsei de piese de schimb. Această limitare împiedică grav eficiența sistemelor avansate precum Panzerhaubitze 2000, cunoscut pentru raza lungă de acțiune, mai subliniază FAS.

Criticii atât din coaliție, cât și din opoziție avertizează asupra implicațiilor grave.

INTERVIURILE HotNews.ro