Sari direct la conținut

Un „atac josnic”. Cum a ajuns o urare de „sărbători fericite” făcută de fiul fostului șef Cosa Nostra să înfurie întregul oraș Corleone, a cărei istorie a inspirat celebra carte „Nașul”

HotNews.ro
Cascadă în orașul Corleone, Sicilia / FOTO Antonio Treccarichi / Universal images group / Profimedia
Cascadă în orașul Corleone, Sicilia / FOTO Antonio Treccarichi / Universal images group / Profimedia

Unul dintre fiii fostului șef al Cosa Nostra, Salvatore „Totò” Riina, a stârnit furie în orașul sicilian Corleone, după ce a scris pe rețelele de socializare un mesaj dedicat următorilor său în timpul unei sărbători naționale. Oamenii au văzut mesajul ca pe „un atac josnic” împotriva statului italian, relatează The Guardian

De Ferragosto, o sărbătoare națională îndrăgită în Italia, marcată pe 15 august, „Salvuccio” Giuseppe Salvatore Riina, unul dintre fiii lui Salvatore „Totò” Riina, le-a urat urmăritorilor săi de pe rețelele de socializare o „sărbători fericite” de la „via Scorsone 24, Corleone, Italia”.

Adresa a fost cea a casei familiei Riina de ani de zile, dar în 2018 numele străzii a fost schimbat în Via Terranova, un omagiu adus judecătorului anti-mafie Cesare Terranova, care a fost împușcat în 1979 într-o ambuscadă orchestrată de șeful clanului Corleone, Luciano Liggio. Schimbarea numelui a fost hotărâtă de comisarii Ministerului de Interne care la acea vreme administrau Corleone – așa cum apare în cartea „Nașul” și în trilogia cinematografică – după ce primăria sa a fost dizolvată din cauza infiltrării mafiei în administrație.

Walter Rà, ales primarul orașului Corleone în iunie, a descris incidentul drept „laș”, în timp ce a reafirmat că orașul și-a lăsat în urmă istoria întunecată și nu va înclina în fața intimidării. „Nu vom permite”, a spus el presei italiene. „Am întors pagina aici, nimeni nu ne va face să mergem înapoi.”

Ulterior, Salvuccio Riina a tăiat referința la „via Scorsone”.

Salvuccio Riina s-a întors în Corleone după aproape 9 ani de închisoare

Totò Riina a murit în închisoare în 2017. Poreclit  „Fiara”, se crede că a ordonat peste 150 de crime, inclusiv uciderea unui băiat de 13 ani care a fost dizolvat în acid. De asemenea, a ordonat uciderea magistraților anti-mafie Giovanni Falcone și Paolo Borsellino în 1992.

Al treilea fiu al său, Salvuccio, s-a întors să locuiască în Corleone în 2023, după ce a executat aproape nouă ani de închisoare pentru asociere mafiotă, spălare de bani și mită și, ulterior, a petrecut o perioadă între Veneto și Abruzzo, în cadrul unui program de servicii sociale. Fosta administrație a orașului Corleone a încercat să-l alunge într-o mișcare de a proteja orașul de „daunele reputației”.

Orașul Corleone „nu este mafiot”, „este istorie, cultură, libertate”

„Deși nu dorim să oferim o vizibilitate suplimentară celor care o caută periodic, ne distanțăm ferm de astfel de declarații și condamnăm ferm o asemenea bravadă, care sună ca o atac ticălos împotriva statului și instituțiilor. Afirmațiile lui Riina jr… nu fac altceva decât să accentueze o viziune negativă și distorsionată a orașului Corleone, denigrând eforturile pe care le depune zilnic comunitatea pentru a se elibera de o reputație legată de mafie și criminalitate. Orașul Corleone nu este mafiot. Corleone este istorie, cultură, libertate, dar mai presus de toate Corleone este legalitatea, toate caracteristicile pe care personajele extrem de discutabile nu le vor putea submina niciodată”, au spus actualii lideri ai orașului într-o declarație cu privire la postarea lui Salvuccio Riina.


INTERVIURILE HotNews.ro