Sari direct la conținut

FOTO-document | Un domn deosebit de elegant, la plimbare prin Parcul Plumbuita, abia amenajat. Scurtă istorie a unui loc acum în suferință

HotNews.ro
Parcul Plumbuita din Bucuresti în 1978 / FOTO Agerpres
Parcul Plumbuita din Bucuresti în 1978 / FOTO Agerpres

În cartierul Colentina din București există un loc cu potențial uriaș și cu o impresionantă încărcătură istorică: Plumbuita, cu mănăstirea, lacul și parcul.

Parcul este pe malul lacului Plumbuita, care face parte din salba de lacuri a râului Colentina și a fost amenajat ca zonă de agrement în  anul 1977.

Avea o suprafață de 80 hectare cu cu alei asfaltate, terenuri de joacă pentru copii, o pergolă cu mese şi scaune şi un curs artificial îngust de apă, cu câteva podețe.

Este parcul care găsești două mari monumente istorice ale Bucureştiului. Primul astfel de monument este Mănăstirea Plumbuita, ctitorie din secolul XVI a lui Petru cel Tânăr; aici se află şi Casa domnească, ridicată de Matei Basarab în 1647.

Tot în Parcul Plumbuita este Palatul Ghika Tei, care mărgineşte latura sudică a lacului. Este o construcţie în stil neoclasic, ridicată de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica în anul 1822, pe locul vechii case părinteşti a banului Dumitrache Ghica.

Descoperă aceste locuri, în imagini document din anii ’70, pe B365.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro