Sari direct la conținut

Armenia modifică un manual de istorie care a înfuriat guvernul rus: „O încercare nerușinată de a rescrie istoria”

HotNews.ro
Maria Zaharova si ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o receptie organizata de MAE rus, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Maria Zaharova si ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o receptie organizata de MAE rus, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Guvernul Armeniei a anunțat că un manual de istorie națională criticat în termeni duri de ministerul rus al afacerilor externe a fost modificat pentru a fi adus în linie cu „programa școlară”, relatează Radio Europa Liberă.

Ministerul rus de Externe a declarat joia trecută că se așteaptă ca autoritățile armene să elimine termenul de „anexare” folosit în noul manual de istorie de clasa a VIII-a pentru a descrie alipirea teritoriului de astăzi al Armeniei la Imperiul Rus, în urma războiului ruso-persan din 1826-1828.

„Ne aşteptăm ca autorităţile armene să nu permită introducerea unui astfel de manual în şcoli şi să nu închidă ochii la asemenea încercări neceremonioase de a distorsiona trecutul nostru comun”, a declarat ministerul rus al externelor într-un comunicat.

Ministerul de la Moscova a criticat în termeni duri manualul, spunând că „a pune sub semnul întrebării rolul special al Imperiului Rus, și mai târziu al URSS și al Rusiei, în formarea Armeniei de astăzi înseamnă a merge împotriva unor fapte binecunoscute”.

„Reprezintă o altă încercare nerușinată de a rescrie istoria noastră comună în cele mai bune tradiții ale propagandei occidentale și ale ingineriei politice, unde albul este numit negru, cu participarea activă a anumitor figuri armene care încearcă cu zel să-și servească patronii”, a mai acuzat ministerul condus de Serghei Lavrov.

Tamara Sargsian, un oficial din cadrul ministerului educației din Armenia, a declarat reporterilor că o versiune corectată a manualului va fi distribuită școlilor. Ea a precizat că lecția în cauză din manual nu va mai folosi expresia „anexarea Armeniei de Est la Rusia”.

„S-a propus revizuirea acestei abordări, iar autorul a ajustat formularea pentru a se alinia cu programa pentru istoria armeană”, a spus Sargsian.

Manualul de istorie, ultimul semn al tensiunilor dintre Rusia și Armenia

Oficialul armean nu a legat schimbarea de reacția Rusiei, însă nici nu a explicat de ce modificarea nu a fost făcută mai devreme, potrivit Radio Europa Liberă.

Relațiile dintre Armenia și Rusia, aliata sa din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (alianța militară condusă de Moscova), s-au deteriorat dramatic în ultima perioadă.

Guvernul de la Erevan acuză Rusia că nu a intervenit pentru a proteja Armenia de agresiunea militară a Azerbaidjanului, care a dus în septembrie anul trecut la ocuparea enclavei Nagorno-Karabah și exodul populației armene ce trăia aici.

Guvernul de la Moscova acuză în schimb Armenia că nu a respectat termenii armistițiului pe care l-a intermediat anterior cu Azerbaidjanul și că încearcă să se apropie de Occident.

INTERVIURILE HotNews.ro