Sari direct la conținut

Bandele infracționale violente din Suedia provoacă acum îngrijorări și în Norvegia învecinată

HotNews.ro
Bandele infracționale violente din Suedia provoacă acum îngrijorări și în Norvegia învecinată
Poliția norvegiană, FOTO: Lise Åserud / NTB Scanpix / Profimedia

Norvegia este tot mai îngrijorată de activitățile din țară ale bandelor infracționale din Suedia, care sunt deja cunoscute și în Danemarca și suspectate de comiterea mai multor infracțiuni grave, relatează Euractiv.

„Este grav. Ne este teamă că evoluția pe care am văzut-o în Suedia ne va infecta și pe noi”, a declarat Kjetil Tunold, șeful diviziei pentru combaterea crimei organizate din cadrul Biroului Național de Investigații din Norvegia. El a făcut comentariile duminică pentru televiziunea publică suedeză SVT.

Unul dintre cazurile în care este suspectată implicarea în Norvegia a unor bande infracționale din Suedia este cel legat de explozia care a avut loc toamna trecută la o casă din Dröbak, o localitate din sudul capitalei Oslo. Trei suedezi au fost inculpați pentru tentativă de omor după incidentul respectiv.

Tomas Staerk, șeful diviziei de investigații pentru districtul de est al Poliției Norvegiene, afirmă la rândul său că mai multe rețele infracționale din Suedia desfășoară activități în zona de care este responsabil.

„Suntem îngrijorați de folosirea violenței brute și de faptul că bande suedeze vor recruta tineri vulnerabili să li se alăture”, a declarat acesta. Oficialul norvegian a spus că infracțiunile legate de traficul de droguri sunt cele mai îngrijorătoare în zona sa.

„Este vorba de spălare de bani, infracțiuni economice, violență și amenințări”, a continuat el să explice.

Ultimul raport privind amenințările redactat de Poliția Norvegiană afirmă că bande suedeze pot fi găsite acum în toate cele 12 districte administrative ale sale. La fel ca Staerk, raportul afirmă că bandele sunt legate de importul și distribuirea de droguri în Norvegia.

Poliția Norvegiană a cerut sprijinul guvernului pentru a începe patrule comune cu polițiști suedezi în zonele de graniță care sunt vulnerabile față de extinderea activităților infractorilor din Suedia.

Violențe fără sfârșit în Suedia

Poliția din Norvegia a descris situația ca fiind „excepțional” de gravă în 3 regiuni suedeze și a afirmat că se teme de scăparea de sub control a lucrurilor.

„Dacă nivelul de violență crește într-un loc, el se poate răspândi, așa că trebuie să îi răspunzi cu aceeași monedă”, a descris mentalitatea bandelor infracționale un alt oficial norvegian intervievat de SVT.

„Devine într-un fel o spirală a violenței”, a adăugat acesta.

Suedia se confruntă de ani de zile cu un val de violențe comise de bande infracționale create în mare parte pe linii familiale de imigranți care nu s-au integrat în societatea nordică. Situația este deosebit de delicată în Suedia, o țară cunoscută timp de decenii drept una dintre cele mai prietenoase țări din lume față de imigranți.

Blocul de dreapta condus de premierul Ulf Kristersson a ajuns la putere în septembrie 2022 pe o platformă care milita puternic pentru restabilirea ordinii publice și oprirea imigrației însă nici noul executiv nu pare să fi avut până acum mai multe rezultate în combaterea infracționalității violente decât guvernarea social-democrată care i-a precedat.

La începutul lunii iunie un nou asasinat atribuit bandelor violente a șocat opinia publică din Suedia, de data aceasta victimă fiind C. Gambino, un cunoscut cântăreț din țara nordică.

INTERVIURILE HotNews.ro