Sari direct la conținut

Antony Blinken merge în Egipt, în a doua zi a turneului prin care încearcă medierea unui armistițiu în Gaza

HotNews.ro
Anthony Blinken, Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia
Anthony Blinken, Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a caracterizat turneul pe care îl efectuează în Orientul Mijlociu drept posibil ultima oportunitate pentru un acord pentru obținerea unui armistițiu în Gaza. După ce luni a fost prezent în Israel, unde a anunțat că are acceptul premierului Netanyahu pentru o propunere de acord, marți el se va afla în Egipt unde va discuta cu statele care mediază între Israel și gruparea Hamas, potrivit AFP și Reuters.

Discuţiile se află într-un „moment decisiv”, a declarat luni Blinken în Israel, în cea de-a noua vizită a sa în regiune de la începutul războiului în Fâşia Gaza. Washingtonul a prezentat vineri la Doha o nouă propunere de compromis, care prevede în primă fază un armistiţiu de şase săptămâni, însoţit de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza şi eliberarea unui anumit număr de ostatici.

Discuțiile din Qatar în vederea încheierii unui acord de încetare a focului și de returnare a ostaticilor s-au oprit săptămâna trecută fără niciun progres, dar se așteaptă ca negocierile să fie reluate săptămâna aceasta pe baza propunerii SUA de a reduce diferențele dintre Israel și Hamas.

„Într-o întâlnire foarte constructivă cu prim-ministrul Netanyahu astăzi, acesta mi-a confirmat că Israelul acceptă propunerea de tranziție – că o susține”, a declarat luni Blinken, după întrevederea de la Tel Aviv.

„Acum este de datoria Hamas să facă același lucru, iar apoi părțile, cu ajutorul mediatorilor – Statele Unite, Egipt și Qatar – trebuie să se reunească și să finalizeze procesul de a ajunge la înțelegeri clare cu privire la modul în care vor pune în aplicare angajamentele pe care și le-au asumat în cadrul acestui acord.”, a spus Blinken.

La scurt timp după anunț, un oficial de la vârful Hamas, Osama Hamdan, a criticat anunțul lui Blinken, despre care a spus că „prezintă multiple ambiguități” întrucât „nu este ceea ce ne-a fost prezentat sau ce am agreat”. El a subliniat că „nu sunt necesare noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza, trebuie să cădem de acord asupra unui mecanism de implementare”.

Statele Unite, Egiptul şi Qatar urmează să-şi reia discuţiile săptămâna aceasta la Cairo. Blinken a afirmat că Israelul a promis că va trimite o delegaţie la negocieri.

Pentru Statele Unite, o încetare a focului ar contribui, de asemenea, la evitarea unui posibil atac al Iranului şi aliaţilor săi împotriva Israelului, după ameninţările acestora de a riposta pentru asasinarea, imputată Israelului, a liderului Hamas Ismail Haniyeh pe 31 iulie la Teheran, şi cea a liderului militar al grupării libaneze Hezbollah, Fouad Chokr, ucis cu o zi înainte într-o lovitură israeliană lângă Beirut.

INTERVIURILE HotNews.ro