Sari direct la conținut

„Ultima oportunitate”. Blinken face apel la Hamas să accepte propunerea SUA privind încetarea războiului din Gaza

HotNews.ro
Antony Blinken și Benjamin Netanyahu , Foto: Haim Zach/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia
Antony Blinken și Benjamin Netanyahu , Foto: Haim Zach/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat o propunere de tranziție prezentată de Washington, menită să elimine dezacordurile pentru a obține o încetare a focului în Gaza și a îndemnat Hamas să facă același lucru, potrivit AFP.

Blinken a vorbit cu jurnaliștii după o zi de întâlniri cu oficiali israelieni, inclusiv o întâlnire de 2 ore și jumătate cu Netanyahu, pe care Blinken a descris-o ca fiind „foarte constructivă”. Cel mai înalt diplomat american declarase anterior că acest efort a fost probabil cea mai bună și posibil ultima oportunitate pentru un acord.

Discuțiile din Qatar în vederea încheierii unui acord de încetare a focului și de returnare a ostaticilor s-au oprit săptămâna trecută fără niciun progres, dar se așteaptă ca negocierile să fie reluate săptămâna aceasta pe baza propunerii SUA de a reduce diferențele dintre Israel și Hamas.

Cu toate acestea, în condițiile în care gruparea islamistă palestiniană a anunțat reluarea atentatelor sinucigașe în interiorul Israelului după mulți ani, iar medicii au declarat că loviturile militare israeliene au ucis luni cel puțin 30 de palestinieni în întreaga Fâșie Gaza, există puține semne de conciliere pe teren.

„Într-o întâlnire foarte constructivă cu prim-ministrul Netanyahu astăzi, acesta mi-a confirmat că Israelul acceptă propunerea de tranziție – că o susține”, a declarat Blinken reporterilor din Tel Aviv.

„Acum este de datoria Hamas să facă același lucru, iar apoi părțile, cu ajutorul mediatorilor – Statele Unite, Egipt și Qatar – trebuie să se reunească și să finalizeze procesul de a ajunge la înțelegeri clare cu privire la modul în care vor pune în aplicare angajamentele pe care și le-au asumat în cadrul acestui acord.”, a spus Blinken.

Negocieri dificile

În ciuda expresiilor de optimism ale SUA și a faptului că biroul lui Netanyahu a descris întâlnirea ca fiind pozitivă, atât Israelul, cât și Hamas au semnalat că orice acord va fi dificil.

Duminică, Hamas l-a acuzat pe Netanyahu că „zădărnicește eforturile mediatorilor”, iar Turcia a declarat că emisarii Hamas i-au spus că oficialii americani „prezintă o imagine prea optimistă”.

Lunile întregi de discuții s-au învârtit în jurul acelorași probleme, Israelul afirmând că războiul se poate încheia doar prin distrugerea Hamas ca forță militară și politică, iar Hamas afirmând că va accepta doar o încetare a focului permanentă, și nu una temporară.

Există dezacorduri cu privire la prezența militară continuă a Israelului în Gaza, în special de-a lungul graniței cu Egiptul, cu privire la libera circulație a palestinienilor în interiorul teritoriului și cu privire la identitatea și numărul prizonierilor care urmează să fie eliberați în cadrul unui schimb.

INTERVIURILE HotNews.ro