Sari direct la conținut

Evoluțiile pe front: Ucraina spune că a înaintat până la 35 de km în interiorul provinciei Kursk / Rusia creează grupări militare de apărare a zonelor de graniţă

HotNews.ro
Evoluțiile pe front: Ucraina spune că a înaintat până la 35 de km în interiorul provinciei Kursk / Rusia creează grupări militare de apărare a zonelor de graniţă
Război în Ucraina: Soldat ucrainean din Brigada de asalt aerian 80 a forțelor armate ucrainene, pe frontul din Donețk (Foto: Ethan Swope / AFP / Profimedia)

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk în perioada scursă de la lansarea pe 6 august a unei ofensive care a deschis un front pe teritoriul rus, a declarat marţi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce Rusia a anunţat crearea grupărilor de trupe „Belgorod”, „Briansk” şi „Kursk”, care poartă denumiri omonime celor trei regiuni ale sale frontaliere cu Ucraina şi vor avea ca misiune apărarea acestor regiuni.

Vorbind la postul public de televiziune ucrainean, generalul Sîrski a mai spus că armata rusă trimite trupe suplimentare atât în regiunea Kursk, cât şi pe frontul din estul Ucrainei pe axa de atac către oraşul Pokrovsk, relatează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

Comandantul-şef al armatei ucrainene afirmă totodată că trupele sale controlează în prezent 1.263 de kilometri pătraţi de teritoriu şi 93 de aşezări în provincia rusă Kursk.

Situația pe frontul de est e „dificilă”, admite Zelenski

Într-o declaraţie separată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că situaţia este „dificilă” pe frontul de est în apropierea nodului logistic de la Pokrovsk şi de asemenea în apropierea oraşului Toreţk, unde trupele ruse continuă să înainteze, revendicând mai devreme ocuparea oraşului New York, situat aproape de Toreţk.

Capturarea oraşului Toreţk este acum un obiectiv cheie al trupelor ruse pentru a-şi putea dezvolta ofensiva dinspre sud în direcţia oraşului Kostiantinivka, situat la numai 12 kilometri distanţă şi care le-ar deschide mai departe calea către oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, principalele redute ucrainene în provincia Doneţk.

Judecând după intensitatea luptelor din estul Ucrainei, unde trupele ruse menţin iniţiativa, Rusia pare că a optat să nu mute forţe de pe acest sector pentru a opri ofensiva lansată în urmă cu două săptămâni de armata ucraineană în provincia rusă Kursk. Armata rusă era slab desfăşurată în acea zonă şi nu se aştepta la un atac acolo din partea armatei ucrainene, care a reuşit astfel să înainteze puternic în primele zile cu unităţi mobile mecanizate, avans încetinit pe măsură ce trupe ruseşti au fost trimise ca întăriri.

Putin vrea expulzarea trupelor ucrainene din Kursk până pe 1 octombrie

Potrivit portalului de ştiri RCB-Ukraina, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să expulzeze trupele ucrainene din Kursk până pe 1 octombrie, dar fără a retrage efective din sectoarele de front unde armata rusă înaintează în Doneţk.

„Cu alte cuvinte, ruşii intenţionează să trimită în regiunea Kursk unităţi din toată prima linie, mai puţin de pe sectoarele Pokrovsk şi Toreţk”, explică sursa citată.

În acest scop Ministerul rus al Apărării a anunţat crearea grupărilor de trupe „Belgorod”, „Briansk” şi „Kursk”, pentru apărarea acestor regiuni de graniţă în faţa atacurilor ucrainene.

După ce a declanşat războiul contra Ucrainei pe 24 februarie 2024, Rusia a creat şase grupări de trupe, respectiv Ţentr (Centru), Zapad (Vest), Iug (Sud), Vostok (Est), Nipru şi Sever (Nord).


INTERVIURILE HotNews.ro