Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 909: Rușii revendică cucerirea oraşului New York din Doneţk / Situația pe frontul de est e „dificilă”, admite Zelenski / Rusia a lansat al cincilea atac asupra Kievului din această lună

Război în Ucraina, ziua 909: Rușii revendică cucerirea oraşului New York din Doneţk / Situația pe frontul de est e „dificilă”, admite Zelenski / Rusia a lansat al cincilea atac asupra Kievului din această lună
Al treilea pod peste râul Seim, doborât de armata ucraineană Foto: social media / WillWest News / Profimedia

Rusia a lansat al cincilea atac cu rachete asupra Kievului în această lună, a anunțat marți armata ucraineană. Datele preliminare arată că sistemele de apărare aeriană au reușit din nou să respingă loviturile, potrivit Reuters. Între timp, forțele ucrainene controlează mai mult de 1.260 km² și 93 de localități din regiunea rusă Kursk, scena unei ofensive de amploare a ucrainenilor începând cu 6 august.

SINTEZA ZILEI

Deficitul de forță de muncă din Ucraina: Zelenski spune că este necesar un echilibru între mobilizarea de soldaţi şi economie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că este necesar un echilibru între mobilizarea de soldaţi şi menţinerea în stare de funcţionare a economiei distruse de război. „Toţi sunt interesaţi să aibă fabrici cu personal complet. Aceasta este important pentru noi. Nu ne putem permite să ne pierdem armata şi rezervele ei, dar e de asemenea foarte necesar să avem muncitori pentru locurile noastre de muncă. Trebuie să găsim un echilibru”.

Rusia: Putin vizitează Cecenia pentru prima dată din 2011

Președintele rus Vladimir Putin a sosit marți seara în Cecenia, republică rusă din Caucaz condusă cu mână de fier de aliatul său Ramzan Kadîrov, unde nu mai fusese din 2011, potrivit AFP.

„Președintele rus Vladimir Vladimirovici Putin a sosit în Republica Cecenă. Un program bogat este planificat ca parte a acestei vizite”, a declarat Kadîrov pe Telegram.

Ofensiva ucraineană: un pariu îndrăzneț, cu șanse incerte – analiză AFP

La două săptămâni de la începutul incursiunii ucrainene surpriză în regiunea rusă Kursk, Kievul a preluat iniţiativa în război, un pariu îndrăzneț nu lipsită de o anumită strălucire, dar cu şanse de reuşită incerte, scrie marţi într-o analiză agenția France Presse.

Copil ucis în urma unui atac rusesc în apropierea unui loc de joacă

Un băiat în vârstă de 14 ani a murit după ce un atac al rușilor a lovit un chioşc aflat la doar câţiva metri de un loc de joacă, în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, au informat autoritățile locale.

Anterior, poliţia ucraineană anunţase într-un comunicat că patru copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, au fost răniţi în urma atacului. O tânără de 18 ani a fost de asemenea rănită în atac, în satul Malokaterînivka, relatează Reuters.

Imaginile de la faţa locului au arătat un chioşc arzând chiar lângă un loc de joacă pentru copii, unde jucăriile au fost abandonate în nisip.

Evoluțiile pe front: Ucraina spune că a înaintat până la 35 de km în interiorul provinciei Kursk, iar Rusia creează grupări militare de apărare a zonelor de graniţă

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk în perioada scursă de la lansarea pe 6 august a unei ofensive care a deschis un front pe teritoriul rus, a declarat marţi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce Rusia a anunţat crearea grupărilor de trupe „Belgorod”, „Briansk” şi „Kursk”, care poartă denumiri omonime celor trei regiuni ale sale frontaliere cu Ucraina şi vor avea ca misiune apărarea acestor regiuni.

Zelenski admite că situația pe frontul din estul țării este „dificilă”

Soldații ruși, luați prizonieri de ucraineni în regiunea Kursk, visează la întoarcerea acasă – „Pur și simplu am fost abandonați”

AFP a reușit să discute pe scurt cu câțiva dintre acești prizonieri de război ruși, într-un loc unde sunt deținuți în regiunea ucraineană Sumî, vizavi de Kursk, sub supravegherea ofițerilor ucraineni.

Așezat pe patul său, un recrut rus în vârstă de 22 de ani își amintește momentul capturării sale, în ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari raiduri ale forțelor ucrainene de la începutul războiului.

„Totul era normal, totul era bine. Și apoi acest moment neașteptat a dat totul peste cap”, explică el, susținând că el și camarazii săi au fost «pur și simplu abandonați de comandament» atunci când forțele ucrainene au trecut granița.

Volodimir Zelenski admite că situaţia este „dificilă” pe frontul din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean a declarat marți că situația pe frontul din estul țării – în apropierea nodului logistic de la Pokrovsk şi de asemenea în apropierea oraşului Toreţk, unde trupele ruse continuă să înainteze – este „dificilă”, transmite Reuters.

Anterior, Statul Major General al Ucrainei a informat pe Facebook că, de la începutul zilei, au fost raportate 14 ciocniri de luptă în zona Toreţk și 34 în sectorul Pokrovsk.

Grupul de contact pentru Ucraina se va reuni din nou pe 6 septembrie la baza aeriană americană de la Ramstein

Ministrul apărării al SUA, Lloyd Austin, a invitat Grupul de contact pentru Ucraina la o nouă reuniune la baza de la Ramstein, din vestul Germaniei. Întâlnirea va avea loc pe 6 septembrie.

La reuniune, miniştrii apărării şi oficiali militari plănuiesc să discute din nou despre un sprijin sporit pentru Ucraina.

Din Grupul de contact fac parte în jur de 50 de state, amintește Agerpres. La fel ca la reuniuni anterioare, la întrunire au fost invitate şi ţări care nu sunt membre ale NATO.

Rușii revendică cucerirea oraşului New York din regiunea Donețk

Reprezentantă a ambasadei SUA, convocată la MAE rus după ce jurnalişti americani au realizat reportaje în regiunea Kursk

Rusia a anunţat marţi convocarea unei diplomate a ambasadei SUA la Moscova, Stephanie Holmes, care deţine funcţia de însărcinat cu afaceri şi conduce misiunea diplomatică americană în lipsa ambasadorului, pentru a-i transmite un protest după ce mai mulţi jurnalişti ai unor mass-media americane au intrat în teritoriile ocupate de Ucraina în provincia rusă Kursk şi au transmis de acolo reportaje.

Un bombardament al rușilor în vestul Ucrainei a provocat un incendiu masiv şi degajări mari de clor în aer

În atacul cu drone şi rachete lansat în noaptea de luni spre marţi asupra a nouă regiuni ucrainene, Rusia a vizat mai multe infrastructuri energetice în nordul țării, iar în regiunea vestică Ternopil a lovit o instalaţie industrială și a provocat un incendiu masiv din care a rezultat o creştere a concentraţiei de clor în aer.

Armata rusă a revendicat marţi capturarea oraşului New York din regiunea Doneţk (estul Ucrainei), prezentat ca o importantă platformă logistică a trupelor ucrainene, transmite AFP.

„Grupul Centru (…) a eliberat Novgorodskoie (numele rusesc al New York, n. red.), una din cele mai mari localităţi ale aglomerării Toreţk şi centru logistic important strategic”, a indicat Ministerul Apărării în raportul său zilnic.

Ucraina adoptă legislația ce permite interzicerea organizațiilor religoase „afiliate” Moscovei

Parlamentul ucrainean a adoptat marți legea ce va permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscova

Legislația interzice orice activitate a organizațiilor religoase care au legături cu Rusia. Prevederile legale vor intra în vigoare în 30 zile, moment din care Biserica Ortodoxă Ucraineană subodonată Patriarhiei Moscova va avea nouă luni la dispoziție pentru a rupe orice legătură cu biserica rusă.

Reportaj al presei din Moscova din „iadul” de la Kursk, acolo unde disperarea rușilor din punctele de prim-ajutor răbufnește dincolo de propagandă: „Frate, nu crede nimic din ce se scrie sau se spune despre mizeria asta”

Unul dintre cele două pontoane construite de Rusia peste râul Seim în regiunea Kursk nu mai este vizibil pe imaginile din satelit, iar în zonă a fost detectat fum, relatează Radio Europa Liberă Rusia, care precizează că ar putea să fi căzut victimă unui atac.

Potrivit datelor publicației, obținute prin analizarea imaginilor de la NASA, pontonul a fost construit între localitățile Zvannoe și Glushkovo de armata rusă, după ce soldații ucraineni au reușit să distrugă podul din apropiere.

În total, ucrainenii au distrus trei poduri peste râul Seim după ce au declanșat ofensiva supriză pe 6 august.

Rusia prezintă un bilanț al victimelor în urma ofensivei ucrainene

Serviciile medicale ruse au declarat marți că 17 civili au fost uciși şi peste 140 au fost răniți în urma ofensivei lansate de Ucraina pe 6 august în regiunea rusească de graniță Kursk.

„Conform ultimelor date, a fost stabilită moartea a 17 persoane în urma atacurilor din partea forţelor armate ale Ucrainei. Din cei peste 140 de răniţi, 75 au fost internaţi în spital, inclusiv patru copii”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor medicale ruse, citat de agenţia oficială de presă TASS.

Rusia a lovit infrastructura energetică din nordul Ucrainei în atacul cu rachete și drone din timpul nopții, care a provocat și un incendiu de amploare, relatează Reuters.

Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care deschide drumul pentru interzicea Bisericii Ortodoxe subordonate Moscovei, scrie Reuters.

Noua lege interzice prezența Bisericii Ortodoxe Ruse și permite, printr-o decizie adoptată în instanță, interzicerea organizațiilor religoase „afiliate”.

Kievul acuză reprezentanții biserici că sunt complici și sprijină invazia rusă asupra Ucrainei.

Guvernul lui Viktor Orban a ignorat cererea de a explica de ce a ușurat circulația rușilor în UE. Acuză în schimb țările nordice și baltice de o „campanie de minciuni” și „orbire”.

Rusia a lansat al cincilea atac asupra Kievului din această lună

Forțele aeriene ucrainene au doborât trei rachete și 25 de drone folosite de Rusia în atacurile din timpul nopții, au transmis autoritățile ucrainene, relatează Reuters.

Potrivit comunicatului, Rusia a țintit nouă regiuni din centrul, nordul și sudul Ucrainei.

Locuitorii din Ternopil sunt îndemnați să rămână în locuințe după ce un atac de amploare a izbucnit după atacurile din timpul nopții, a transmis marți administrația militară a regiunii din vestul Ucrainei.

„Nu vă părăsiți locuințele când nu este necesar, limitați timpul petrecut de copii în spații deschise pe cât posibil și închideți geamurile”, a transmis administrația pe Telegram.

Rusia a lansat al cincilea atac cu rachete asupra Kievului în această lună, a anunțat marți armata ucraineană. Datele preliminare arată că sistemele de apărare aeriană au reușit din nou să respingă loviturile, potrivit Reuters.

Atacul cu rachete a urmat unui atac cu dronă asupra Kievului la sfârșitul zilei de luni, informațiile preliminare arătând că nu au existat pagube sau răniți ca urmare a niciunuia dintre atacuri, a declarat administrația militară de la Kiev într-o postare pe Telegram.

Amploarea completă a atacurilor nu este cunoscută pentru moment, dar loviturile de marți dimineața au implicat cel mai probabil rachete de croazieră, a transmis armata.

Mai mulți martori au declarat pentru Reuters că au auzit explozii marți dimineață în ceea ce păreau a fi unități de apărare aeriană în funcțiune la periferia Kievului.

Armata a declarat că capitala a fost sub alertă de raiduri aeriene deja de 41 de ori în această lună.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––

Evenimentele de luni, ziua 908 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro