Sari direct la conținut

Trei polițiști de la Sectorul 1 au fost trimiși în judecată pentru luare mită de la patroni de cluburi sau terase ca să nu sancționeze neregulile

HotNews.ro
DNA, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
DNA, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Trei polițiști de la Sectorul 1 au fost trimiși în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul mitei de la patroni de localuri sau terase. Ei sunt acuzați că timp de doi ani au primit mite a căror valoare este cuprinsă între 1.000 și 14.000 de euro pentru a nu sancţiona firmele pentru neregulile găsite sau să se aplice sancţiuni mai uşoare.

Potrivit unui comunicat DNA, cei trei au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, respectiv, arest la domiciliu.

Cine sunt inculpații 

Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată:

  • Dragoş-George Voinea, poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Sector 1, şef al Compartimentului Control Activităţi Comerciale din Direcţia Control Urban, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale),complicitate la infracţiunea de fals intelectual;
  • Marina-Roxana Avram, poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Sector 1 – Direcţia Control Urban – Compartimentul Control Activităţi Comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită în formă continuată (şapte acte materiale),trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice (5 infracţiuni), instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracţiunea de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice;
  • Florentina Iordache, poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Sector 1 – Direcţia Control Urban – Compartimentul Control Activităţi Comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).

Ce spune rechizitoriul procurorilor

În perioada 2022 – 2024, cu ocazia unor controale, cei trei inculpați ar fi pretins și primit, direct sau prin persoane interpuse, de la reprezentanții mai multor persoane juridice, care își desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice, sume de bani cuprinse între 1.000 euro și 14.000 euro în legătură cu îndeplinirea sau în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu, respectiv pentru a dispune confiscarea unor sume de bani mai mici decât sumele de bani încasate ilicit de persoanele juridice în perioada în care au avut suspendată activitatea comercială și/sau pentru a nu aplica persoanelor juridice sancțiuni contravenționale pentru lipsa autorizației de funcționare.

Pentru a putea să aplice sancțiuni mai blânde, inculpatele Avram Marina-Roxana și Iordache Florentina, ar fi întocmit note de constatare a controalelor și procese-verbale în care au fost consemnate, în mod fals, venituri mai mici față de cele reale încasate ilegal de societățile controlate în perioada de suspendare a activității.

De asemenea, în schimbul sumei de 6.000 euro, cele două polițiste locale și-ar fi traficat influența pe care au lăsat să se creadă că o au pentru a determina un ofițer de poliție să efectueze cercetări în scopul obținerii unei soluții favorabile față de o societate comercială.

În plus, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată și că inculpata Avram Marina-Roxana, la solicitarea unui alt polițist local, Mânzu Florin-Georgian, ar fi apelat la mama sa, angajată a unei companii de telefonie mobilă, pentru a obține istoricul apelurilor telefonice și datele de trafic ale iubitei acestuia.

De asemenea, inculpații Avram Marina-Roxana și Mânzu Florin-Georgian ar fi divulgat, în mod repetat, informații nepublice constând în data efectuării unor controale de către polițiști locali la persoane juridice care își desfășoară activitatea în Sectorul 1.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile și asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia perchezițiilor de la domiciliile inculpaților.

Cinci inculpați au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei 

Procurorii DNA au mai precizat că pe parcursul urmăririi penale au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci inculpaţi.

Este vorba de Florin-Georgian Mânzu, poliţist local în cadrul Poliţiei locale Sector 1, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice (3 infracţiuni), complicitate la instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracţiunea de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Totodată, a fost încheiat acord de recunoaşte cu inculpata P.A., persoană fizică fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Ea a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 5 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani (între care și dreptul de a ocupa funcția de telefonist-șef/șef tură la o companie de telefonie).

De asemenea, acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost încheiate cu alte trei persoane, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de dare de mită.

Aceștia au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv un an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani.

Toţi cei cinci care au încheiat anterior acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost obligaţi la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe câte o perioadă de 60 de zile, informează sursa citată.

Dosarele de urmărire penală, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

INTERVIURILE HotNews.ro