„Omul de peste tot”. Ziaristul spaniol care a spionat opoziția rusă pentru Kremlin
La începutul lunii, Rusiei i-au fost returnați opt cetățeni – un asasin, câțiva hackeri și agenți sub acoperire – ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri dintre ruși și Occident care a avut loc vreodată. Unul dintre spioni era Pavel Rubțov (42 de ani), care timp de ani de zile a fost o prezență constantă la forumurile și conferințele din UE ale opoziției democrate ruse, unde delegații îl cunoșteau ca Pablo González, jurnalist spaniol, scrie Novaia Gazeta Europe.
Rubțov a fost arestat în Polonia pentru spionaj la numai câteva zile după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina, în februarie 2022. În mai 2023, publicația independentă Aghenstvo scria că González era probabil un agent infiltrat al GRU, serviciul de informații al armatei ruse, în anturajul Jannei Nemțova, fiica politicianului asasinat Boris Nemțov.
Fiica lui Boris Nemțov, vizată de GRU
Cum Polonia nu a oferit o explicație oficială a arestării sale, multor lideri ai opoziției ruse le-a venit greu să creadă că González era agent GRU până când au văzut cu groază că Putin a venit personal să-l întâmpine pe aeroportul Vnukovo la întoarcerea în Rusia, pe 1 august.
Forumul Boris Nemțov, un eveniment anual în care figuri ale opoziției rusești se întâlnesc cu politicieni europeni și intelectuali pentru a discuta viitorul relațiilor UE-Rusia, a fost găzduit de Berlin în octombrie 2017. Au participat politicienii Ilia Iașin și Dmitri Gudkov, avocatul Ilia Novikov și altor reprezentanți ai opoziției democratice.
Mulți dintre participanți își aduc aminte de un jurnalist spaniol Pablo González care a ținut să se prezint tuturor, ca un jurnalist freelancer specializat în Estul Europei și conflictele militare. Vorbea perfect rusa și a participat cu vervă la discuțiile legate de importanța dreptului la liberă exprimare. González și-a făcut atunci multe contacte utile.
González s-a întâlnit prima dată cu Janna Nemțova, fiica lui Nemțov și co-fondator al Fundației pentru Libertate „Boris Nemțov”, la Bruxelles în 2016. Pavel Elizarov, activist politic stabilit în Portugalia și fostul soț al Nemțovei, și-a adus aminte că González a cerut să facă un interviu cu ea, după care a devenit „parte a cercului ei”. „Pablo este omul de peste tot. Îi place să stea într-un bar să bea bere, dar este dependent de adrenalină așa că merge unde sunt conflicte militare, proteste, chestii de astea. Totul i se părea interesant”, își amintește Elizarov.
„Era plăcut să stai la povești cu el”
González s-a împrietenit și cu corespondentul special al publicației Novaia Gazeta Ilia Azar în timp ce relatau conflictele din Donbas și Nagorno-Karabah.
„Ni s-au intersectat drumurile în locuri în care nu mă gândeam că ar fi un angajat al GRU. Când ești sub bombardament la Stepanakert noaptea și bei whisky cu colegi năuci, cu veste antiglonț într-un hotel aflat în întuneric, nu-ți vine să întrebi: Nu cumva ești agent GRU, Pablo?”, a spus Azar. El și-l aduce aminte pe González ca un jurnalist „cu care era plăcut să stai la povești și să bei ceva”. „În general, am încredere în colegi și e un fel de solidaritate jurnalistică în zonele de război”, a adăugat jurnalistul de la Novaia Gazeta.
González era foarte interesat de Donbas, spune redactorul-șef al Novaia Gazeta Europe. Kirill Martinov. „Arăta simpatie pentru oamenii din Republica Populară Donețk. Pe atunci mulți scriau despre problemele lor, mergeau acolo. Mi s-a părut un jurnalist care relata despre ororile războiului”, a spus Martinov.
Născut la Moscova în 1982 cu numele de Pavel Rubțov, mama lui González era descent a celor numiți „Niños de Rusia”, copii ai revoluționarilor care i s-au opus lui Francisco Franco și care au fugit în URSS în anii 1930. Tatăl lui González, Aleksei Rubțov, a deținut funcții de conducere în publicația de stat RBC.
La finele anilor 80, mama sa s-a mutat în Spania și l-a luat pe fiul ei cu ea. Acolo i-a schimbat numele în Pablo González Yagüe. În 2005, González s-a stabilit în Țara Bascilor, după ce obținuse un pașaport rusesc cu numele primit la naștere.
Interogat de ucraineni, arestat de polonezi
A început să lucreze ca jurnalist în 2014, relatând despre anexarea peninsulei Crimeea și invazia din Donbas, despre războiul din Nagorno-Karabah, precum și despre problemele legate de recunoașterea internațională a Kosovo și Transnistriei pentru publicații spaniole precum Público, EFE, și laSexta, la care se adaugă Voice of America, Deutsche Welle ș.a.. González a obținut o diplomă în filologie slavă, iar teza de doctorat a avut ca subiect persecuția mișcării LGBT în Georgia.
Cu puțină vreme înainte de invazia rusă, González era în estul Ucrainei, iar un ofițer de informații ucrainean l-a chemat la Kiev. Acolo a fost interogat, dar apoi eliberat. Concomitent, au fost interogate și rudele sale din Spania de către serviciul spaniol de informații, fără să se alte măsuri. După o scurtă ședere în Spania, González a mers la granița polono-ucraineană pe 25 februarie 2022, cu intenția declarată de a relata despre criza refugiaților.
Trei zile a fost reținut la Przemyśl, autoritățile poloneze afirmând că lucra pentru spionajul rusesc și intenționa să inte în Ucraina. După arestare, au fost proteste în Țara Bascilor, iar organizații precum Reporteri Fără Frontiere, Amnesty International și Federația Internațională a Jurnaliștilor au condamnat arestarea lui, exprimând totodată rezerve față de libertatea presei în Polonia la acea vreme.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, González a dat informații GRU privind activitatea Jannei Nemțova și prietenilor săi, angajații și partenerii fundației acesteia. Materiale sensibile au fost descoperite asupra lui González. Fundația Nemțov nu a comentat aceste informații
Este neclar dacă González va fi judecat in absentia de către un tribunal polonez, chiar și după schimbul de prizonieri. Cazul Rubțov arată încă o dată că ofițerii de informații ruși continuă să urmărească opoziția politică atât în Rusia, cât și în străinătate.
- Secretele schimbului de prizonieri cu Rusia. Asasinul FSB lăudat de Putin a fost cheia acordului. Moartea lui Navalnîi a salvat alți disidenți ruși din închisori
- Ilia Iașin dezvăluie ce i-a spus gardianul FSB înainte de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri: „Te poți întoarce ca Navalnîi. Poți sfârși ca Navalnîi”