Sari direct la conținut

Cea mai înaltă distincție pentru fiul de 16 ani al liderului cecen Ramzan Kadîrov, după ce a bătut un deținut

HotNews.ro
Adam Kadyrov și Vladimir Putin / Foto: Kadyrov / WillWest News / Profimedia
Adam Kadyrov și Vladimir Putin / Foto: Kadyrov / WillWest News / Profimedia

Adam Kadîrov, fiul liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a primit cea mai înaltă distincție a republicii, numită „Ordinul Kadîrov”. Aceasta este a zecea distincție pe care adolescentul a primit-o după ce anul trecut a bătut un bărbat dintr-un centru de detenție, acuzat pentru arderea Coranului, conform Europa Liberă.

Oficialii ceceni au transmis că decorarea lui Adam Kadîrov cu cea mai înaltă distincție este „o recunoaștere binemeritată a calităților sale morale înalte și a devotamentului față de cauza sa”. 

În august 2023, adolescentul de 16 ani l-a bătut pe deținutul Nikita Zhuravel, acuzat de arderea Coranului, fapt considerat o insultă gravă la adresa religiei islamice.  Poliția a refuzat să deschidă atunci un dosar penal pe motiv că fiul liderului Ramzan Kadîrov nu împlinise încă vârsta necesară pentru a fi trans la răspundere din puncte de vedere penal, având 15 ani.

În luna februarie, Nikita Zhuravel a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare într-o colonie penală. El a fost găsit vinovat pentru insultarea religiei și huliganism motivat de „ura religioasă”. În timpul audierilor, Zhuravel și-a cerut iertare de la musulmani.

Ramzan Kadîrov a declarat atunci că „ar fi fost bine” dacă fiul său l-ar fi ucis pe Zhuravel.

După acel incident, fiul liderului cecen a primit titlul de „Erou al Ceceniei”, poziția de șef al departamentului de securitate al tatălui său, liderul republicii și a fost decorat cu mai multe medalii politice și religioase, „pentru servicii aduse religiei islamului” sau pentru „vrednicia muncii în Rusia”. 

Săptămâna trecută, adolescentul a publicat pe Instagram mai multe fotografii cu președintele rus, Vladimir Putin. 

INTERVIURILE HotNews.ro