Sari direct la conținut

Unul dintre jurnaliștii Reuters răniți de ruși în atacul asupra orașului Kramatorsk este în stare gravă

HotNews.ro
Unul dintre jurnaliștii Reuters răniți de ruși în atacul asupra orașului Kramatorsk este în stare gravă
Hotel din Kramatorsk, distrus de un atac rusesc Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Ivan Lyubysh-Kirdey, jurnalist ucrainean care lucrează pentru Reuters, se află în stare critică în urma unui atac cu rachete care a avut loc sâmbătă asupra unui hotel din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, a anunțat luni agenția de presă.

Lyubysh-Kirdey făcea parte dintr-o echipă de șase persoane de la Reuters care relautau despre războiul din Ucraina și care stăteau la Hotelul Sapphire când a fost lovit de o rachetă. Ryan Evans, un consilier de securitate al agenției, a fost ucis în atac.

Un alt jurnalist Reuters, Daniel Peleschuk, a fost rănit, în timp ce ceilalți trei membri ai echipei sunt în afara pericolului, potrivit agenției.

„Videoreporterul Reuters Ivan Lyubysh-Kirdey rămâne în stare critică. Celălalt coleg al nostru, corespondentul ucrainean Daniel Peleschuk, a fost tratat și a fost externat”, a spus Reuters într-un comunicat.

Lyubysh-Kirdey, în vârstă de 40 de ani, lucrează pentru Reuters din 2022 și anterior a lucrat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty. Cetățean ucrainean, el este tatăl unui copil și a primit un ordin de merit de către președintele Volodimir Zelenski în 2022.

Zelenski a declarat duminică că Hotelul Sapphire a fost lovit de o rachetă rusă Iskander, o rachetă balistică care poate lovi la distanțe de până la 500 km.

Reuters nu a putut verifica în mod independent dacă racheta care a lovit hotelul a fost trasă de Rusia sau dacă atacul asupra acelei clădiri a fost deliberată.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a abordat în mod direct dacă Moscova a vizat hotelul Sapphire într-o conferință, dar a spus că Moscova a lovit doar infrastructura militară sau locuri „legate de infrastructura militară într-un fel sau altul”.

INTERVIURILE HotNews.ro