Sari direct la conținut

Un jurnalist rus a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a publicat despre masacrul de la Bucha

HotNews.ro
Imagini Maxar din satelit cu ucraineni ucisi in Bucha, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Imagini Maxar din satelit cu ucraineni ucisi in Bucha, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Sergei Mihailov, jurnalist al ziarului independent Listok și republica rusă Altai, a primit opt ani de închisoare pentru acuzația de răspândire de „știri false” despre armata rusă pentru că a scris despre uciderea a sute de civili în timpul ocupației ruse a orașului Bucha, de la periferia Kievului, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Instanța i-a interzis lui Mihailov să se implice în activități jurnalistice sau de publicare, precum și din administrarea de site-uri, timp de patru ani.

Mihailov a fost arestat în aprilie 2022, la scurt timp după izbucnirea războiului. Arestarea a venit la scurt timp după ce site-ul Listok au apărut articole despre uciderea civililor din Bucha, iar pe pagina de Telegram a publicației au fost postări despre distrugerea spitalului și teatrului din Mariupol.

Procesul a început în iunie 2023, iar pe tot timpul său Mihailov s-a declarat nevinovat. „Categoric, nu sunt de acord cu acuzația. Toți acești ani am scris ceea ce consider că este adevărat, chiar dacă adevărul doare”.

„Scopul publicațiilor noastre este de a oferi adevărul cetățenilor noștri, să îi protejăm de minciunile propagandei de stat. Ceața minciunilor s-a subțiat și nu vreau ca cititorii noștri să fie tentați de aceste minciuni și voluntar să devină participanți în acțiuni militare, să devină ucigași”, a spus Mihailov în ultimul cuvânt adresat instanței.

Represiunea asupra opoziției derulată de președintele rus Vladimir Putin după declanșarea războiului a dus la arestarea a mii de ruși, dintre care mulți au fost condamnați la închisoare.

Potrivit datelor organizației pentru drepturilor omului Amnesty International, cel puțin 21.000 de persoane au fost vizate de legile represive ale Rusiei menite să reprime acțiunilor activiștilor anti-război.

INTERVIURILE HotNews.ro