Sari direct la conținut

Singurul portret al lui Shakespeare pictat în timpul vieții sale existent astăzi, sub semnul întrebării

HotNews.ro
Portret al lui William Shakespeare / FOTO: SWNS / SWNS / Profimedia
Portret al lui William Shakespeare / FOTO: SWNS / SWNS / Profimedia

Singurul portret al lui William Shakespeare pictat în timpul vieții sale existent astăzi s-ar afla în proprietatea unui spălător de geamuri britanic, care susține că dovezile sunt din ce în ce mai multe că pictura familiei lui este adevărată.

Steven Wadlow a petrecut mai bine de un deceniu lucrând cu experți pentru a determina dacă această bănuială este adevărată.

Există doar două portrete care îl înfățișează fără echivoc pe Shakespeare – un bust funerar și gravura Droeshout, care a apărut pe primele ediții ale primului său Folio. Ambele au fost realizate după moartea scriitorului, deși prietenii și familia au confirmat că gravura Droeshout seamănă cu el. Mai sunt aproximativ 10 gravuri care l-ar înfățișa pe Shakespeare, dintre care unele se presupune că au fost realizate pe când el era în viață – cele mai importante fiind portretul Chandos (numit după al treilea Duce de Chandos, care a deținut cândva tabloul), deținut de National Portrait Gallery din Londra, și portretul Cobbe (numit după Charles Cobbe, arhiepiscop al Bisericii Irlandei), aflat la Hatchlands Park din Surrey.

Dacă se dovedește că portretul deținut de Wadlow îl înfățișează pe Shakespeare în realitate, acesta ar valora între 100 și 200 de milioane de lire sterline, spune proprietarul tabloului, care subliniază că a consultat diverși experți și în acest sens, potrivit artnet.com.

Citește continuarea pe Curatorial.ro

INTERVIURILE HotNews.ro