Sari direct la conținut

„Adevărații infractori stau la Kremlin”. Fondatoarea site-ului independent Meduza, Galina Timcenko, desemnată „agent străin”

HotNews.ro
Galina Timcenko acceptă premiul Gwen Ifill la Premiile internaționale pentru libertatea presei CPJ 2022 la Glasshouses pe 17 noiembrie 2022 / FOTO: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia
Galina Timcenko acceptă premiul Gwen Ifill la Premiile internaționale pentru libertatea presei CPJ 2022 la Glasshouses pe 17 noiembrie 2022 / FOTO: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Autoritățile ruse au desemnat-o vineri pe Galina Timcenko, fondatorea și CEO-ul site-ului de știri independent Meduza, drept „agent străin”, relatează Moscow Times.

Ministerul rus al Justiției a acuzat-o pe Timcenko că s-a opus „operațiunii militare speciale” a țării în Ucraina și că a răspândit „informații inexacte menite să formeze o imagine negativă a forțelor armate ruse”.

Timcenko a fost redactor-șef al site-ului de știri Lenta.ru până în 2014, când a fost destituită de proprietarul său, prieten al Kremlinului, Alexander Mamut. După plecarea ei, ea și fostul personal Lenta.ru s-au mutat în Letonia pentru a înființa Meduza, care a fost etichetată „agent străin” în 2021.

Autoritățile din Rusia folosesc eticheta „agent străin” pentru a viza indivizi pe care îi consideră dușmani ai statului. 

În 2022, procurorii ruși au catalogat publicația independentă rusă Meduza drept o organizație „indezirabilă”, interzicându-i să opereze în interiorul țării și incriminând orice asociere cu aceasta.

Pe lângă Timcenko, Ministerul Justiției din Rusia a adăugat vineri și ONG-ul Inițiativa Civică Împotriva Infracțiunilor de Mediu, grupul de opoziție Novosibirsk Coalition 2020 și pe Elena Lukianova, o profesoară de drept de la universitate interzisă în Rusia, pe lista sa de „agenți străini”.

Daria Artamanova, voluntară la Coaliția Novosibirsk 2020 și fostă candidată la Consiliul Local din Novosibirsk, a condamnat desemnarea acestora drept „agenți străini” într-o declarație pentru The Moscow Times.

„Regimul lui Putin face presiuni pe toți cei care au chiar și cea mai mică dragoste față de țara lor și își doresc doar ce este mai bun pentru patria lor”, a spus Artamanova printr-un mesaj text.

„Adevărații infractori și agenți străini stau în Kremlin și în alte birouri luxoase ale guvernului”, a adăugat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro