Sari direct la conținut

Prima reacție a șefului forțelor aeriene ucrainene, după ce a fost demis de Zelenski: A citat din Valeri Zalujni, de asemenea înlăturat de președintele ucrainean

HotNews.ro
Prima reacție a șefului forțelor aeriene ucrainene, după ce a fost demis de Zelenski: A citat din Valeri Zalujni, de asemenea înlăturat de președintele ucrainean
Mikola Oleșciuk Foto: Ukrainian Armed Forces / WillWest News / Profimedia

„Indiferent cât de greu ne va fi, cu siguranță nu ne va fi rușine”, a scris Mikola Oleșciuk, pe Telegram, la o zi după ce a fost înlăturat din fruntea Forțelor Aeriene Ucrainene de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta nu a oferit motive pentru demiterea sa, dar publicația independentă rusă Meduza subliniază că citatul folosit este unul preluat de la fostul comandant suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, care a fost demis în februarie 2024 de Volodimir Zelenski.

Vineri seară, Volodimir Zelenski a semnat un decret de demitere a lui Oleșciuk din funcția de comandant al Forțelor Aeriene Ucrainene. Președintele Ucrainei nu a explicat de ce a luat o astfel de decizie, ci doar a scris că este recunoscător „tuturor piloților militari, inginerilor, soldaților din echipajelor de apărare aeriană”.

„Pentru toți cei care luptă cu adevărat pentru Ucraina – pentru rezultat. Și acest lucru ar trebui să fie cazul la nivel de comandă – trebuie să ne întărim. Și să avem grijă de oameni. Aveți grijă de personal. Aveți grijă de toți soldații noștri”, a spus Zelenski.

Demiterea lui Oleșciuk a venit la scurt timp după ce un avion de luptă F-16 donat de țările occidentale s-a prăbușit în Ucraina. Accidentul l-a ucis pe pilotul Alexei Mes, poreclit „Moonfish”. Cauza accidentului nu a fost încă anunțată oficial.

Mikola Oleșciuk a deținut funcția de comandant al Forțelor Aeriene Ucrainene începând din august 2021. Generalul locotenent Anatolii Krivonojka va îndeplini temporar atribuțiile de comandant.

O deputată ucraineană acuză că avionul F-16 a fost doborât de ucraineni cu un sistem Patriot

Potrivit deputatei ucraineane, Mariana Bezuhla, membră a Comisiei de Apărare a Parlamentului, avionu F-16 a fost doborât din greșeală de un sistem antiaerian Patriot „din cauza unei coordonări slabe între unități”, potrivit AFP.

Într-un mesaj pe Telegram, ea a criticat joi „cultura minciunii” din cadrul comandamentului militar ucrainean și faptul „că niciun general nu a fost pedepsit” și că „generalul Oleșciuk rămâne în funcție”.

Vineri, ea a adăugat că aceasta este „cel puțin a treia oară” când un avion ucrainean a fost doborât din greșeală de apărarea antiaeriană ucraineană. „În cazul celor două incidente anterioare, care nu au implicat F-16, vina a fost dată oficial pe ruși”, a acuzat ea.

Mikola Oleșciuk promisese pe Facebook, vineri înainte de demitere, să „descopere cauzele dezastrului aerian”, dând asigurări „nu ascunde nimic”.

El a acuzat-o pe Mariana Bezuhla că dorește să „discrediteze înalți oficiali militari” și SUA, fabricanții sistemelor F-16 și Patriot.

INTERVIURILE HotNews.ro