Sari direct la conținut

NATO despre situația din Afganistan: Vom sprijini guvernul afgan și forțele de securitate cât mai mult posibil

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia
Jens Stoltenberg, Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Aliații NATO s-au întâlnit astăzi în Consiliul Atlanticului de Nord pentru a se consulta cu privire la situația din Afganistan și susțin că vor sprijini guvernul afgan și forțele de securitate cât mai mult posibil.

”Continuăm să evaluăm evoluțiile de la fața locului și suntem în contact permanent cu autoritățile afgane și cu restul comunității internaționale. Scopul nostru rămâne să sprijinim guvernul afgan și forțele de securitate cât mai mult posibil. Securitatea personalului nostru este primordială. NATO va menține prezența noastră diplomatică la Kabul și va continua să se adapteze după cum este necesar.”, potrivit unui comunicat al Secretariatului.

Aliații NATO sunt profund îngrijorați de nivelurile ridicate de violență cauzate de ofensiva talibanilor, inclusiv atacuri asupra civililor, omoruri vizate și rapoarte despre alte abuzuri grave ale drepturilor omului.

”Talibanii trebuie să înțeleagă că nu vor fi recunoscuți de comunitatea internațională dacă vor lua țara cu forța. Rămânem dedicați sprijinirii unei soluții politice a conflictului.”, mai adaugă aceștia.

Ce strategie au talibanii?

Talibanii nu au ascuns niciodată că au intenționat să restabilească un emirat islamic similar cu cel pe care l-au impus atunci când au condus țara din 1996 până în 2001. Mulți analiști au speculat cu privire la modul în care intenționau să atingă acest obiectiv: de exemplu, propaganda, forța brută sau amestecul celor două.

Strategia militară pare să fi fost suficientă pentru a copleși forțele guvernamentale cu atacuri pe fronturi multiple și asupra țintelor răspândite în toată țara.

Pentru a realiza acest lucru, mai întâi au trebuit să ajungă la un acord cu Washingtonul, obosit de acest război, privind retragerea forțelor americane, în timp ce se angajau să nu lovească obiectivele americane.

Ca parte a acestui acord, semnat în februarie 2020 la Doha, Washington, la rândul său, a presat guvernul afgan să elibereze mii de prizonieri talibani. Majoritatea au reluat imediat armele.

Bazându-se pe succesele din ultimele opt zile pe teren, talibanii ar putea acum cere guvernului afgan să se predea necondiționat. Dacă Kabulul ar ezita, atunci ar trebui să se aștepte ca talibanii să ia capitala cu forța.

Ce perspective are Afganistanul?

Talibanii au pus stăpânire. Guvernul controlează acum doar trei orașe majore și este puțin probabil să aibă în continuare forțe pentru a apăra cu succes capitala.

Talibanii se apropie de Kabul cu viteză mare, rapoartele indicând că luptătorii lor avansează pe flancurile nordice și sudice ale orașului.

Statele Unite și comunitatea internațională pun presiune asupra talibanilor și a guvernului afgan pentru a ajunge la un acord. Dar, în cele din urmă, talibanii au toate atuurile în mână.

Insurgenții talibani și-au consolidat vineri controlul asupra Afganistanului, cucerind al doilea și al treilea oraș al țării în timp ce statele occidentale se pregătesc să trimită trupe pentru a evacua angajații ambasadelor din capitala Kabul, relatează Reuters.

Cucerirea Kandahar, al doilea cel mai mare oraș afgan, și a Herat, aflat în vestul țării, după zile întregi de luptă reprezintă o lovitură devastatoare pentru guvernul de la Kabul ale cărui trupe au fost puse pe fugă de talibani.

„Orașul arată ca un front, un oraș fantomă”, a relatat prin telefon Ghulam Habib Hashimi, un membru al consiliului provincial din Herat. Capitala provinciei, un oraș ce are același nume și o populație de 600.000 de locuitori, se află la granița cu Iranul.

„Familiile au fugit sau se ascund în locuințe”, a adăugat Hashim.

Un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters că:

„Talibanii au preluat controlul asupra orașului Kandahar în urma confruntărilor puternice din noaptea anterioară”.

Înfrângerile au alimentat temerile că guvernul susținut de americani ar putea cădea în mâna talibanilor în timp ce forțele internaționale își finalizează retragerea după un război de 20 de ani.

Un oficial din cadrul Departamentului de apărare al Statelor Unite a afirmat săptămâna aceasta, citând rapoarte redactate de serviciile de informații, că talibanii ar putea să cucerească Kabulul în decurs de 90 de zile.

Din orașele majore ale țării forțele guvernamentale mai controlează doar Mazar-i-Sharifar în nord și Jalalabad, aflat în apropierea graniței cu Pakistanul din est.

Evacuarea ambasadelor

Pentagonul a anunțat că va trimite în jur de 3.000 de soldați suplimentari în următoarele 48 de ore pentru a asista evacuarea personalului ambasadei americane.

Oficialii britanici au anunțat la rândul lor că vor desfășura în jur de 600 de militari în timp ce alte ambasade și organizații umanitare se pregătesc de asemenea de evacuare.

ONU a avertizat cu privire la un „impact catastrofal asupra civililor” dacă ofensiva talibană va ajunge la capitala Kabul însă există puține speranțe pentru o încetare a focului, talibanii dorind o victorie care să le garanteze controlul total asupra țării.

Forțele talibane au cucerit de asemenea Lashkar Gah din sud și Qala-e-Naw din nord-vest. Firuz Koh, capitala provinciei Ghor din centrul țării, s-a predat fără luptă.

Talibanii, care luptă pentru a înfrânge guvernul central și instaura o versiune strictă a legii islamice, au cucerit 14 din cele 34 capitale provinciale ale Afganistanului după ce au declanșat o nouă ofensivă majoră pe 6 august.

Un purtător de cuvânt al insurgenților a declarat pentru televiziunea Al Jazeera că acesta este un semn că oamenii îi primesc cu brațele deschise pe talibani.

Viteza ofensivei, demarată în timp ce forțele SUA se pregătesc de retragerea completă la finalul acestei luni, i-a făcut pe mulți oficiali afgani să dea vina pe președintele american Joe Biden pentru succesul fulminant al talibanilor.

Biden a declarat însă mai devreme în cursul acestei săptămâni că nu regretă decizia de a decala retragerea, notând că Washingtonul a cheltuit 1.000 de miliarde de dolari și a pierdut mii de soldați în cel mai lung război al Statelor Unite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro