Sari direct la conținut

Alegeri SUA 2024: O zi lungă de vot în alegerile cruciale din SUA. Ce spun cifrele de până acum

HotNews.ro
Alegeri SUA 2024: O zi lungă de vot în alegerile cruciale din SUA. Ce spun cifrele de până acum
Harris vs Trump - bătălia pentru președinția SUA / Colaj Hotnews. Foto: Profimedia

Americanii votează în număr mare în aceste ore la alegerile prezidențiale. Cursa este strânsă, așa cum au arătat sondajele, iar ambele tabere spun că au motive de optimism precaut, ținând cont de primele date apărute. Urnele se închid începând cu primele ore ale nopții (de la 01.00, ora României), iar primele rezultate vor fi clare în următoarele ore, deși verdictul final s-ar putea amâna.

LIVE-ul HotNEWS s-a mutat AICI, cu primele rezultate ale alegerilor din SUA 2024

Principalele informații din ziua alegerilor decisive din SUA, LIVETEXT pe HotNews:

Secțiile de votare din Indiana și Kentucky s-au închis, iar votarea se încheie în alte șase state, inclusiv Georgia, un stat cheie, peste o oră.

Președintele Convenției Naționale Republicane, Michael Whatley, a declarat marți la Fox News că republicanii vor avea „o noapte foarte bună”.

Suporterii lui Trump spun că au încredere în el ca lider, chiar dacă numai 10% dintre ei „îi apreciază judecata”

„Lider puternic” este una dintre calitățile percepute de suporterii lui Donald Trump și acest lucru se vede și în primele sondaje CNN, din ziua alegerilor.

Când au fost întrebați ce avantaje văd la candidatul republican, cei care l-au votat au răspuns că văd calitatea de lider.

În mod surprinzător, au comentat invitații CNN, aceiași votanți ai republicanului au spus că sub 10% dintre ei consideră că lui Donald Trump îi pasă de „oameni ca ei” și tot sub 10% au spus că „au încredere în judecata” lui.

Ce spun cifrele despre pesimismul americanilor?

„În aceste condiții, ar fi un miracol ca Harris să câștige în aceste alegeri”, a comentat franc realizatorul Chris Wallace, în studioul CNN.

Ceilalți invitați l-au contrazis, au spus că „e devreme să spunem asta”, dar Wallace a insistat că cifrele arată catastrofal pentru democrați, chiar dacă e vorba doar de starea de spirit, și nu de rezultatele efective ale votului.

Aproximativ trei sferturi dintre alegători au o viziune negativă asupra modului în care merg lucrurile în SUA în prezent, conform rezultatelor inițiale ale sondajului național realizat de CNN la ieșirea de la urne în rândul alegătorilor la alegerile prezidențiale din acest an.

Doar aproximativ un sfert se declară entuziasmați sau mulțumiți de starea națiunii, mai mult de 4 din 10 fiind nemulțumiți și aproximativ 3 din 10 spunând că sunt furioși.

Dar alegătorii rămân în general optimiști, peste 6 din 10 afirmând că cele mai bune zile ale Americii sunt în viitor și doar aproximativ o treime că acestea sunt deja în trecut.

Cota de popularitate a președintelui Joe Biden este sub așteptări la nivel național, cu aproximativ 4 din 10 alegători care spun că sunt de acord cu performanța sa profesională și o majoritate care îl dezaprobă

44% dintre alegători îl privesc favorabil pe Trump, față de 46% în sondajul realizat la ieșirea de la urne în 2020.

48% dintre alegători au o părere favorabilă despre Harris, comparativ cu 52% pentru Biden în sondajul realizat la ieșirea de la urne în 2020.

Democrația pe primul loc

Ce mai spun datele exit-poll-ului: 31% dintre alegători spun că economia a contat cel mai mult pentru votul lor; 11% imigrația; 14% avortul; 35% democrația; 4% politica externă – Edison research.

51% dintre alegători spun că au mai multă încredere în Trump în ceea ce privește economia, 47% spun Harris.

73% dintre alegători spun că democrația este amenințată, 25% spun că este sigură.

Exit-poll-ul la nivel național realizat de Edison research: femeile reprezintă 53% dintre alegători, față de 52% în 2020, scrie Reuters.

Reprezintă asta o veste bună pentru Harris? Rămâne de văzut.

De asemenea 71% dintre alegători sunt albi față de 67% în sondajul din 2020; 11% sunt negri față de 13% în 2020; 12% sunt hispanici față de 13% în 2020.

Tabăra lui Trump s-ar putea simți încurajată de aceste cifre.

Cum cântărește educația în preferințele de vot

„Donald Trump e de fapt făcut pentru rolul de rapper: gură mare, narcisism, egomanie, misoginism, gust pentru bling, cochetărie cu chestii la marginea legii. Să vedem ce iese”, a scris pe Facebook analistul Sorin Ioniță.

Ce spun cifrele? 43% din populația Statelor Unite are studii medii, „colegiu” în termenii lor, echivalentul liceului din România. CNN a explicat, într-o analiză, că ceea ce face „statele cheie” atât de polarizate este faptul că ele sunt exact în această medie.

Asta față de statele „albastre”, care au o medie superioară a educației, după cum unele state „roșii” sunt sub media națională a educației în SUA.

Dar Arizona, Georgia, Pennsylvania și celelalte state unde se duce lupta sunt „în media” națională, care în cazul lor se obține printr-o diferență mare între urban și rural.

E important să reamintitm – deși cel mai probabil nu ați uitat – că azi au loc și alegeri pentru Congres.

Lupta pentru controlul Camerei Reprezentanților este pe muchie de cuțit, democrații și republicanii fiind umăr la umăr în cursele cheie care vor decide care partid va deține majoritatea în viitorul Congres.

Controlul Camerei ar putea fi în cele din urmă determinat de aproximativ nouă curse competitive în statele albastre de pe coastele de est și de vest, unde republicanii din districtele cu orientare liberală încearcă să evite problemele și să protejeze cinci locuri în California și patru în New York.

Fostul președinte Donald Trump s-a întors la primele ore ale dimineții de marți la clubul său Mar-a-Lago în ziua alegerilor, după ce a încheiat un miting târziu în Grand Rapids, Michigan – dar ora matinală nu l-a împiedicat pe fostul președinte să își sune consilierii pe tot parcursul zilei pentru informații actualizate despre scrutin, spun trei surse familiare pentru CNN.

Echipa lui Trump s-a concentrat asupra votului din primele ore ale zilei, iar apropiații săi transmit cifre sporesc încrederea în tabăra republicană, scrie CNN.

Echipa lui Harris încheie ziua alegerilor cu un optimism prudent cu privire la rezultatul din această seară.

Mai mulți consilieri de rang înalt ai lui Harris, care au petrecut recent timp în statele cheie spun că văd semne de impuls pe teren în mai multe state critice, inclusiv Pennsylvania și Michigan.

Aceștia au observat o schimbare a tendinței în cursă în ultima săptămână de campanie.

Nu există deocamdată rezultate – mai avem puțin, dar există date cruciale despre profilul alegătorilor, în cazul acesta într-un stat cheie – Georgia.

„Majoritatea alegătorilor de până acum provin din bastioanele democrate”, relatează site-ul Fox News despre situația din Georgia, un stat unde Donald Trump apare ca favorit, la limită, în sondaje.

Fox News a făcut o analiză a profilului demografic pentru cei mai mult de 4 milioane de persoane care au votat în avans: fie personal, fie prin corespondență. Voturile în avans reprezintă 55,5% din populația activă cu drept de vot, conform raportului autorității electorale din Georgia, citată de televiziune.

„În Georgia, 56% dintre votanții timpurii au fost femei, în timp ce 43,8% au fost bărbați”, a arătat Fox News.

Mai multe pe această temă, aici.

83 de milioane de voturi care au venit în avans acum, în 2024, înseamnă mai mult de jumătate din voturile valide exprimate în 2020, când în cursa Biden – Trump au fost numărate 155 de milioane de voturi. Atunci, 81 de milioane au mers la Biden și 74 de milioane au mers la Trump.

Voturi exprimate în avans în SUA înseamnă, diferit de la un stat la altul, mai multe căi posibile. Cele mai vehiculate sunt voturile prin corespondență sau votul fizic, la secție, în avans.

Jurnaliștilor de la mai multe organizații de știri li s-au refuzat acreditările la evenimentul din noaptea alegerilor al lui Donald Trump din West Palm Beach, Florida, o pedeapsă pentru felul în care au acoperit campania lui Trump, scrie CNN.

Reporterii de la Politico, Axios, Puck, Voice of America și Mother Jones au fost printre cei cărora li s-au refuzat acreditările. Unora, precum Politico, li se acordase anterior acces la evenimentul de marți seară, însă decizia a fost anulată.

Într-un alt stat disputat, Michigan, „alegătorii  sunt pe cale să bată recorduri de participare”, a transmis postul de televiziune local WXYZ din Detroit.

Michigan are 15 voturi în colegiul electoral, din totalul de 538 voturi ale statelor, la nivelul SUA.

Donald Trump a câștigat Michigan în 2016, dar l-a pierdut în 2020, în ambele cazuri cu o diferență de câteva zeci de mii de voturi.

Timp de așteptare de 2 minute în Georgia

„În ciuda mai multor amenințări cu bombe, votul decurge fără probleme”, au declarat autoritățile din statul american Georgia. Conform acestora, citate de Atlanta News First, timpul de așteptare mediu în Georgia la secțiile de vot este de 2 minute.

În timp ce mulți s-au concentrat pe faptul că șansele Kamalei Harris ar putea fi puse în pericol de bărbații de culoare – al doilea cel mai loial segment democrat după femeile de culoare – sondajele de opinie și strategii spun că cursa prezidențială ar putea fi decisă de femeile albe.

Acestea reprezintă cel mai mare grup demografic electoral din țară, constituind aproximativ 30% din electorat, și se prezintă în mod constant la vot în rate foarte ridicate. Femeile albe tind să voteze mai degrabă candidați republicani în alegerile prezidențiale.

În alegerile din 2016, 47% dintre femeile albe au votat pentru Trump, comparativ cu 45% pentru Hillary Clinton. Și mai multe femei albe, 53%, l-au votat pe Trump în 2020, față de 46% pentru Joe Biden.

În timp ce țara organizează primele alegeri prezidențiale de la abrogarea dreptului constituțional la avort, diferențele din ce în ce mai mari între femei și bărbați au poziționat din nou femeile albe ca un potențial segment decisiv. Potrivit unor sondaje recente New York Times/Siena College, cei doi candidați sunt acum la egalitate în rândul femeilor albe cu drept de vot, cu un ușor avans pentru Harris.

Metoda „rusească” a amenințării cu bombe la centrele de vot, folosită la alegerile din Moldova, a apărut și în SUA. Reacția FBI

Autoritățile din trei state americane plasate în colțuri diferite ale țării, Maine, Georgia și Carolina de Nord, au declarat că au existat amenințări care au viza școli și secții de votare. FBI s-a referit, de asemenea, la amenințări cu bombă considerate a nu fi credibile „dintre care multe par să provină din domenii de e-mail rusești”. Relatările au apărut în mai multe surse medie, printre care Reuters și CNN.

Cât de polarizată este societatea americană în aceste momente. HotNews a vorbit cu un profesor de științe politice din New York pentru a afla.

Alexander Cohen, profesor asistent de științe politice la Clarkson University din New York, a vorbit despre contextul social și economic din SUA și despre succesul mișcării populiste a lui Trump, despre refuzul fostului președinte de a recunoaște rezultatele alegerilor și despre oamenii care nu se mai înțeleg unul cu celălalt.

Îngrijorător, spune Cohen, este atacul taberei lui Trump la adresa alegerilor, așa cum îngrijorătoare este tranziția către o societate post-adevăr în care adevărul și faptele nu mai contează pentru o mare parte a oamenilor.

„Multe dintre lucrurile pe care le-am văzut în Europa, unde democrațiile au regresat în autoritarism, au loc aici chiar acum”, avertizează profesorul, care se teme de violențe post electorale și de un refuz în acceptarea rezultatelor, în cazul unei înfrângeri a lui Trump.

„Odată ce începi să ignori adevărul, odată ce încetezi să te mai gândești critic la lumea din jurul tău și încetezi să mai spui, „hei, nu sunt de acord cu tine, dar poate că ai dreptate, lasă-mă să mă gândesc la asta”, atunci ești în esență doar o marionetă a voinței altcuiva”.

Un judecător din Pennsylvania a aprobat prelungirea programului de votare până la ora 22.00 ET (05.00, ora României), după ce o „defecțiune” a împiedicat alegătorii din comitatul Cambria să își scaneze buletinele de vot.

Oficialii electorali au subliniat că toți alegătorii vor putea vota și că toate voturile vor fi numărate.

Unii alegători din comitatul Apache, Arizona, au fost refuzați înainte de a putea vota în ziua alegerilor din cauza mașinilor de vot defecte, problemele fiind „cele mai grave pe care le-am văzut vreodată”, a declarat pentru CNN Katherine Belzowski, procuror general adjunct la Departamentul de Justiție al Națiunii Navajo.

Campania lui Trump ia în calcul să revendice victoria înainte de anunțarea datelor oficiale, dezvăluie presa americană

Reprezentanții de campanie ai lui Donald Trump au purtat discuții interne cu privire la declararea victoriei fostului președinte în aceste alegeri înainte de a se face orice anunț oficial privind rezultatele, au declarat surse pentru CBS.

Mai multe persoane familiarizate cu aceste discuții au declarat postului american de televiziune că, la fel ca în 2020, Trump și-ar putea declara prematur victoria după primele rezultate din această noapte.

Aceste prime rezultate ar putea avea o tendință republicană în statele-cheie, pe măsură ce se numără buletinele de vot din urne, dar tendința ar putea apoi să-i favorizeze pe democrați, pe măsură ce se numără voturile prin corespondență.

Ca și în 2020, acest lucru va fi deosebit de vizibil în statul Pennsylvania, notează Sky News.

Revendicarea victoriei în condițiile în care rezultatele inițiale indică o tendință republicană, dar înainte ca toate voturile să fie numărate, i-ar putea permite lui Trump să „tulbure apele” din nou cu afirmații conform cărora victoria îi este furată.

Întrebat de reporteri, un consilier principal al fostului președinte nu a exclus posibilitatea revendicării premature a victoriei. Jason Miller a spus: „Nu o vom declara până când nu vom trece de 270” de electori.

Dar când a fost întrebat ce măsură vor folosi pentru a decide că au trecut acest prag al victoriei, el nu a dat un răspuns clar și a repetat: „Odată ce am trecut de 270, atunci ne vom simți încrezători”.

Un bărbat care avea asupra sa o torță și un pistol de semnalizare a fost arestat marți, la Capitoliul SUA, în timpul alegerilor prezidențiale americane, relatează Reuters.

Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a declarat marți în fața presei că amenințările care au perturbat pentru scurt timp procesul de vot la două secții de votare au provenit din Rusia, relatează CNN, The Guardian și BBC News.

Când se închid urnele în fiecare stat și când putem avea primele rezultate. Donald Trump a avut o ieșire nervoasă după ce a votat: ”Trebuie să încetezi să vorbeşti despre asta”

Ce a spus candidatul republican la funcţia de vicepreşedinte, JD Vance, după ce a votat

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a declarat marţi că este pregătit să-şi recunoască înfrângerea de către Kamala Harris dacă ”alegerile sunt corecte”, agitând astfel din nou spectrul fraudelor electorale.

Tim Walz, propunerea de vicepreședinte a Kamalei Harris, a declarat că alegerile sunt „extrem de strânse”, în timp ce vizita un restaurant din Harrisburg, Pennsylvania, scrie The Guardian.

„Statul de drept contează, constituția contează, experimentul american contează, vecinii noștri contează”, a spus Walz.

„Și, contrar a ceea ce crede acest individ (referire la Donald Trump, n.r.), nimeni nu este mai presus de lege”, a adăugat candidatul democrat la funcția de vicepreședinte.

„Rămâneți calmi”, i-a mai îndemnat el pe alegători și susținători.

Numărarea voturilor trimise prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din SUA a început. HotNews.ro a văzut la fața locului cum se derulează tot procesul, pas cu pas.

Voturile trec printr-un proces complex și trebuie să „bifeze” nouă pași pentru a fi acceptate. Între timp, milioane de americani sunt așteptați să aleagă între Donald Trump și Kamala Harris.

Hala în care se numără voturile prin corespondență din Philadelphia, Pennsylvania

Unul dintre cei doi jurnaliști trimiși în SUA de HotNews la alegerile americane a stat de vorbă cu o organizatoare a Partidului Republican din Arizona, care îl susține pe Donald Trump. Lisa Everett, din Comitatul Maricopa, unde trăiesc 4,4 milioane de americani, crede că acțiunile Kamalei Harris, candidata democraților, au fost „picătura care a umplut paharul” și l-au făcut pe Putin să invadeze Ucraina în februarie 2022.

Preşedintele Joe Biden urmăreşte evenimentele din Ziua Alegerilor (Election Day) de la Casa Albă, dar nu are în program vreo apariţie publică.

Membrii echipei sale au declarat pentru CNN că Biden şi soţia lui, Jill, intenţionează să urmărească alegerile împreună cu personalul său de la reşedinţa Casei Albe.

Alegătorii din Florida care verifică pe un site administrat de către stat dacă sunt înscrişi sau nu pe liste electorale au primit marţi un mesaj cu privire la o eroare, informează The Associated Press.

Mark Ard, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat din Florida, Cord Byrd, a confirmat că instrumentul de căutare de informaţii electorale online înregistrează probleme tehnice, însă nu a răspuns unor întrebări despre cauza problemei.

„Acţionăm să rezolvăm”, a declarat Ard. „Furnizăm site-uri alternative şi locuri în care alegătorii să-şi găsească infiormaţiile electorale, (şi anume) circumscripţia lor”, a mai spus purtătorul de cuvânt, potrivit news.ro.

„Avem cele mai corecte, cele mai libere și cele mai sigure alegeri”, le spune Walz alegătorilor din Harrisburg, Pennsylvania

Candidatul democrat la funcția de vicepreședinte, Tim Walz, s-a adresat alegătorilor din Pennsylvania, stat-cheie în lupta electorală, înainte de noaptea alegerilor.

„Avem cele mai corecte, cele mai libere și mai sigure alegeri. Avem o presă liberă care moderează alegerile și se asigură că lucrurile sunt făcute corect”, a declarat Walz în fața mulțimii, în timpul vizitei de campanie în Harrisburg. „Așa că rămâneți calmi. Continuați”, a adăugat el, potrivit CNN.

El a avut, de asemenea, câteva sfaturi pentru cei care resimt anxietatea legată de alegeri și a spus că el consideră că cel mai bun remediu este să treacă la acțiune, cum ar fi „venind la ceva de genul acesta”, adică să se prezinte la vot.

Walz și-a încheiat declarațiile spunând: „Acest stat știe câte ceva despre victorie. Ce-ar fi ca Pennsylvania să câștige victoria pentru America?”.

Chiar în ajunul alegerilor din SUA, fostul președinte Donald Trump a primit susținerea mai multor vedete, printre care Joe Rogan și Roberto Clemente Jr., fiul legendei baseballului, relatează Fox News

Donald Trump a votat în Florida și este „foarte încrezător” că va câștiga

Fostul președinte Donald Trump a spus că este „foarte încrezător” că va câștiga alegerile la distanță mare de contracandidata sa, Kamala Harris. 

„Mă simt foarte încrezător”, a spus Trump. „Am auzit că ne merge foarte bine peste tot.”

El a adăugat că aceasta a fost „cea mai bună” dintre cele trei campanii pe care le-a avut.

Fostul președinte republican Donald Trump a ajuns la secția sa de votare din Palm Beach împreună cu soția sa, Melania Trump, și a votat.

Steve Bannon, fost strateg șef al Casei Albe Trump, plănuiește să revitalizeze „centrul de comandă” de la hotelul Willard – hotelul de cinci stele din Washington DC, care a servit drept bază pentru loialiștii lui Trump care doreau să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020 – pentru a supraveghea alegerile din această seară, relatează BBC.

Bannon, a fost eliberat din închisoarea federală în urmă cu o săptămână, după ce a ispășit patru luni după gratii pentru obstrucţionarea anchetei Congresului privind luarea cu asalt a Capitoliului.

„Spre deosebire de 2020, de data aceasta vom asigura victoria lui Trump”, a declarat Bannon pentru CBS News.

FBI a dezmințit două videoclipuri care circulă online și care susțin că agenția a emis avertizări cu privire la amenințări teroriste la secțiile de votare și rapoarte cu privire la votarea în închisorile din statele cheie, numindu-le „fabricate” și „neautentice”, într-o declarație citată de CNN.

„FBI a fost informat cu privire la două cazuri în care numele și însemnele sale au fost folosite în mod abuziv în promovarea unor știri false privind alegerile. Primul este un clip de știri fabricat care pretinde a fi o alertă teroristă emisă de FBI. Videoclipul falsificat relatează în mod fals că FBI ar fi declarat că americanii ar trebui să „voteze de la distanță” din cauza unei amenințări teroriste ridicate la secțiile de votare. Acest videoclip nu este autentic și nu reprezintă cu exactitate situația actuală a amenințărilor sau siguranța secțiilor de votare”, a declarat FBI într-un comunicat.

„În plus, un videoclip falsificat care conține un comunicat de presă FBI falsificat susține că conducerea a cinci închisori din Pennsylvania, Georgia și Arizona a falsificat votul deținuților și a colaborat cu un partid politic. De asemenea, acest videoclip nu este autentic, iar conținutul său este fals”, a adăugat FBI.

Videoclipul care promovează afirmații false cu privire la voturile din închisori prezintă un filigran FBI și o pagină „Verified” atribuită CIA – mărci distinctive ale rețelei de dezinformare Doppelganger, cu sediul în Rusia, a constatat o analiză CNN.

Donald Trump, favorit la casele de pariuri pentru victoria în alegerile prezidențiale

Donald Trump, favorit la casele de pariuri pentru victoria în alegerile prezidențiale. Doar doi favoriți au pierdut alegerile în istorie

Vicepreședintele Kamala Harris a intervenit în direct la un radio din Atlanta pentru a le aminti cetățenilor din Georgia să iasă la vot. „Trebuie să o ducem la capăt. Astăzi este ziua alegerilor și lumea trebuie să iasă și să fie activă.”

„Am fost atât de concentrată pe misiunea din fața mea, tot ce am făcut e să mă asigur că răspund la nevoile oamenilor prin politici”, a declarat Harris pentru The Big Tigger Morning Show de pe V-103.

Ea a subliniat că astăzi se concentrează „să se asigure că toată lumea este conștientă de puterea pe care o are prin vot”. Ea a evitat să-l numească pe Donald Trump și s-a referit la el drept „oponentul meu”.

LIVE Alegeri SUA 2024: Miros de marijuana și „When you vote, we win” – corespondență de la ultimul miting al Kamalei Harris în Philadelphia

Rezultate alegeri SUA 2024. Când se închid urnele în fiecare stat și când putem avea primele rezultate

JD Vance, propunerea lui Donald Trump pentru funcția de președinte, s-a prezentat să voteze la o secție din Cincinnati, Ohio.

„Mă simt bine, nu poți știi până nu e gata, dar sunt optimist privind cursa”, a declarat Vance, citat de CNN. „Am fost optimist privind propria cursă (nr. când a candidat pentru Senat) când am votat în același loc. Sper că va decurge bine pentru președinte Trump și pentru mine, precum mi-a fost mie acum câțiva ani în Ohio”, a completat el.

Votul, în desfășurare în aproape toate statele

Votul a început la această oră în alte șapte state, printre care Arizona – unul din cele șapte state cheie în desemnarea câștigătorului. La alegerile din 2020, votul a fost extrem de strâns, iar Donald Trump a răspândit mai multe teorii false că votul din Arizona a fost viciat.

„Am votat pentru Kamala Harris. Dar nu este ceva ce aș fi dorit să fac”, a declarat Vatr Jackson, în vârstă de 40 de ani, din Maricopa, Arizona, citat de New York Times. El a subliniat că a votat pentru Trump în 2020, dar a ales să voteze acum cu Kamala Harris întrucât simte că convingerile sale nu mai sunt în prezent în acord cu cele ale Partidului Republican.

Pe lângă Arizona, votul a mai început la această oră în Colorado, Montana, Nebraska, New Mexico, Utah și Wyoming.

Singurele state în care urnele nu s-au deschis, până la această oră, sunt California, Idaho, Washington, Alaska, și Hawaii.

Donald Trump va petrece ziua alegerilor în statul Florida, unde urmează să se prezinte la secțiile de votare, relatează Associated Press. Seara, membrii campaniei electorale a candidatului republican vor urmări alegerile într-un eveniment public în West Palm Beach, Florida.

Președintele Joe Biden va urmări desfășurarea alegerilor prezidențiale de la Casa Albă, alături de Prima Doamnă, consilierii și cei mai importanți membri ai administrației, potrivit declarației unui oficial de la Casa Albă pentru CNN. În agenda publică a președintelui american nu apare niciun eveniment public.

Secții de votare s-au mai deschis în zece state americane, printe care Wisconsin – stat cu rol cheie în desemnarea câștigătorului. La această oră, votul este în desfășurare în 35 de state.

Înainte de deschiderea urnelor în această dimineață, peste 80 de milioane de americani au votat deja. Potrivit datele centralizate de Universitatea din Florida, 82 de milioane de americani au votat anticipat, dintre care puțin sub 45 de milioane au votat anticipat personal și aproximativ 38 de milioane au votat anticipat prin corespondență.

Cozi la secții devotare din Carolina de Nord și Pennsylvania

La mai multe secții de votare din Carolina de Nord s-au format cozi. La o secție din Wilmington, erau deja adunate 30-40 de persoane la coadă la ora 6.30 (13:30 în România), când urnele s-au deschis, relatează CNN.

Cozi sunt și la secțiile de votare din orașul Philadelphia, Pennsylvania, relatează BBC. Statul Pennsylvania este văzut de analiști drept unul din cele șapte state cheie care vor decide câștigătorul din acest an.

Coadă la o secție de votare din Philadelphia, Pennsylvania Foto: MATTHEW HATCHER / AFP / Profimedia

Până la această oră, secțiile de votare s-au deschis în 25 de state americane.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat fără echivoc că preferă ca republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale care se desfăşoară marţi în SUA, deoarece consideră că un triumf al contracandidatei magnatului din New York, democrata Kamala Harris, ar putea duce la un război mondial.

Vucic l-a calificat pe actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, drept „sionist dovedit” şi a susținut că un eventual triumf al vicepreşedintei sale ar provoca şi mai multe probleme în Orientul Mijlociu.

Preşedintele Serbiei – ţară care menţine legături strânse cu Rusia şi aspiră totodată să devină membră a Uniunii Europene – a apreciat că alegerile prezidenţiale americane din acest an sunt „cele mai importante din istoria umanităţii”, deoarece ar putea decide „între război şi pace”, scrie Agerpres, citând EFE.

Viziunea lui Vucic este împărtăşită şi de liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodik, vizat de sancţiuni americane, care a cerut luni diasporei sârbe din SUA să voteze cu Trump, pe care l-a calificat drept un lider al păcii.

S-au deschis primele centre de votare din SUA

Primele centre de votare din Statele Unite s-au deschis la ora locală 05:00 (10:00 GMT, 12:00 ora României), iar primii care au putut merge la vot au fost locuitorii din Vermont (nord-est). La ora locală 6:00 a.m. (11:00 GMT, 13.00 ora României), se vor deschide secţiile de votare din alte şase state (Connecticut, Kentucky, Maine, New Jersey, New York şi Virginia), urmate o jumătate de oră mai târziu de Ohio, Virginia de Vest şi Carolina de Nord, ultimul fiind considerat un stat decisiv în cursa pentru Casa Albă.

Orele de deschidere a centrelor de vot variază considerabil, deoarece cele 50 de state americane şi districtul Columbia se întind pe şase fusuri orare diferite, iar fiecare stat are propria lege electorală cu ore specifice de deschidere şi închidere.

La ora 12:00 GMT (14:00 ora României), votul va începe în majoritatea centrelor din districtul Columbia şi în 17 state cu fusuri orare diferite: Alabama, Delaware, Florida, New Hampshire, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Missouri, Rhode Island, Carolina de Sud, Wyoming, Georgia, Pennsylvania şi Michigan, ultimele trei fiind state decisive.

Ultimele centre de votare se vor deschide în California şi Idaho, la 15:00 GMT (17:00, ora României), urmate de Washington şi Alaska la 16:00 GMT (18:00, ora României) şi în cele din urmă Hawaii, la 17:00 GMT (19.00, ora României).

Pe lângă preşedinte, americanii îi vor alege marţi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din membrii Senatului. Americanii vor vota, totodată, pentru câţiva guvernatori şi numeroşi primari, în scrutine legislative statale, şi vor decide asupra unor iniţiative cetăţeneşti, precum propuneri de protejare a avortului sau de înăsprire a restricţiilor asupra acestui drept în zece state.

Atât Kamala Harris, cât și Donald Trump i-au vizat pe alegătorii Gen Z înaintea alegerilor, pentru că mulți dintre ei vor vota pentru prima dată astăzi, conform CNN.

Revista Universității Columbia scrie că în rândul Generației Z sunt peste 40 de milioane de alegători, între care opt milioane de tineri care vor vota pentru prima dată. Iar influența rețelelor sociale asupra acestor alegători nu poate fi subestimată, potrivit lui Aidan Kohn-Murphy, fondatorul grupului de advocacy Gen-Z for Change. El a declarat pentru CNN că TikTok a ajutat la informarea multor tineri despre candidații la președinție și despre campaniile lor.

Principalele probleme pentru alegătorii tineri sunt „clima, violențele cu armele și sprijinul incredibil de nepopular al lui Biden pentru guvernul israelian”, a spus Kohn-Murphy.

Fostul președinte american Donald Trump și-a încheiat campania electorală cu un atac la o veche rivală a sa, fosta președintă democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

„Ea e o persoană necinstită, e o persoană rea. Malefică! E o nebună, bolnavă, malefică…”, a zis candidatul republican, apoi a șoptit în microfon „cu…”, înainte de a se opri.

„Oh, nu”, a continuat el. „Începe cu ‘c’ dar nu o voi spune. Vreau să o spun. Vreau să o spun”, a continuat Trump, înainte de a le explica susținătorilor săi că pastorul Franklin Graham l-a avertizat să nu folosească „limbaj urât”.

Donald Trump s-a apărat, afirmând că „nu folosesc atât de mult” limbaj injurios și că acel cuvânt pe care se abține să îl spună „nu e niciodată cu adevărat un cuvânt rău”.

„El se înșeală într-o privință”, a spus Trump despre pastorul Graham: „E puțin mai bine când folosești limbaj urât”. Candidatul republican la președinția SUA a făcut comentariile în timpul mitingului electoral la care a participat în Michigan, ultimul înainte de deschiderea secțiilor de vot.

Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite, a primit un mesaj de susținere de la o voce influentă în peisajul media american, fostul președinte obținând sprijinul popularului prezentator Joe Rogan cu doar câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de vot, relatează CNN și The Daily Beast.

HotNews are doi corespondenți la alegerile americane

David Leonard Bularca, 21 de ani, și Gabriel Bejan, 49 de ani, sunt cei doi ziariști din echipa HotNews care au ajuns deja în SUA și vor transmite corespondențe de la un eveniment care are puterea de a influența lumea: alegerile americane.

Zeci de milioane de alegători americani au votat deja anticipat în alegerile prezidențiale și cele pentru Congresul SUA, dar grosul electoratului merge la urne marți, ziua care pune capăt unei campanii tensionate și divizive, ce pare să fi contribuit și mai mult la polarizarea societății.

Sondajele de opinie publicate în ultimele săptămâni arată o cursă prezidențială strânsă, cu democrata Kamala Harris în avantaj în votul la nivel național, dar cu republicanul Donald Trump conducând, la limită, în unele state cheie, decisive pentru rezultatul final. Două sondaje de ultim moment au sugerat că Harris ar fi pe o tendință ascendentă, dar în lipsa timpului, confirmarea finală va veni direct la urne.

Cine va câștiga este neclar.

Trump, un republican în vârstă de 78 de ani, a fost ținta a două tentative de asasinat în campanie, la doar câteva săptămâni după ce un juriu din New York l-a condamnat în dosarul plăților pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Diviziv, el a reușit însă, încă o dată, să convingă mulți americani, care au încredere în el atunci când vine vorba despre economie sau migrație.

Harris, în vârstă de 60 de ani, a devenit candidata Partidului Democrat în luna iulie – ceea ce îi oferă șansa de a deveni prima femeie care deține cea mai puternică funcție din lume – după ce președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a avut o prestație dezastruoasă la dezbaterea cu Trump și, trei săptămâni mai târziu, a renunțat la candidatura pentru realegere sub presiunea partidului său.

Susținând că Trump este o amenințare pentru democrație, Harris luptă pentru votul clasei de mijloc și caută votul femeilor, prin politici sociale, dar suferă în sondajele de opinie după anii de inflație ridicată.

Cu sufletul la gură

Din China până în Israel, Gaza, Liban, Rusia sau Europa, lumea întreagă așteaptă numele viitorului președinte al SUA.

Pentru Ucraina și estul Europei, tensiunea este maximă, în contextul războiului din Ucraina.

Donald Trump a promis că va pune capăt rapid acestui conflict, dar cei mai mulți observatori se tem că acest lucru va presupune exercitarea de presiuni asupra Kievului, pentru cedarea de teritorii și încheierea războiului în condiții avantajoase pentru Rusia.

Așteptările sunt ca Harris să continue mai degrabă actuala politică a administrației lui Joe Biden, de sprijinire a Ucrainei.

Când se închid urnele

Primele urne se închid la 18.00 ET (01.00, miercuri, ora României) în Kentucky și Indiana, dar aceste state nu reprezintă o mare miză, ele fiind ferm republicane.

La ora 19.00 ET (02.00, miercuri, ora României) se închid urnele în șase state, inclusiv Georgia, unul dintre statele cheie.

După încă jumătate de oră se închid urnele în trei state, Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest. Carolina de Nord e un stat cheie și unul care ar putea indica șansele pe care le are Harris.

La 20.00 ET (03.00, miercuri, ora României) se închid urnele în 16 state, inclusiv Pennsylvania, cel mai important stat cheie de anul acesta, care ar putea fi un indicator deosebit de bun pentru rezultatul final.

La 21.00 ET (04.00, miercuri, ora României) se închid urnele în alte 15 state, inclusiv Michigan și Wisconsin. Nevada, un alt stat cheie, își închide urnele după încă o oră.

Când aflăm rezultatele

Numărătoarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor, iar estimările sunt publicate în cursul nopții de câteva dintre cele mai importante organizații de presă din SUA, pe baza datelor oficiale.

Până la închiderea urnelor în Hawaii și în cea mai mare parte a Alaskăi, când în România va fi 7 dimineața, americanii ar trebui să aibă o idee despre cine va fi noul președinte. Să nu ne grăbim însă.

În 2020, AP nu l-a declarat pe Biden drept câștigător al alegerilor prezidențiale până pe 7 noiembrie, la patru zile după închiderea primelor urne.

În 2016, lucrurile au fost foarte clare în dimineața de după ziua alegerilor, când Trump a fost declarat câștigător.

Având în vedere cât de strânsă se așteaptă să fie cursa pentru Casa Albă, americanii ar putea fi nevoiți să se pregătească pentru o noapte lungă – sau chiar pentru mai multe zile pentru a afla cine este viitorul lor președinte.

Șapte state contează în mod deosebit

Aproximativ 240 de milioane de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile din 2024 din SUA, însă doar un număr relativ mic sunt susceptibile să decidă cine va deveni următorul președinte, scrie BBC.

Toată lumea știe deja, spre exemplu, că Harris va câștiga în California, așa cum Trump poate conta pe susținerea Texas-ului.

Experții consideră că există doar un număr mic de așa-numite state cheie, care ar putea fi câștigate fie de democrata Kamala Harris, fie de republicanul Donald Trump, și care ar putea înclina balanța victoriei finale.

La alegerile din 5 noiembrie 2024, șapte state – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin – vor decide în mod special noul președinte al SUA, scriu BBC și site-ul de analiză de sondaje Fivethirtyeight.

Cum se alege președintele

Câștigătorul alegerilor din SUA nu este persoana care obține cele mai multe voturi din întreaga țară, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor – a celor care organizează alegeri democratice corecte în orice caz. 

În schimb, ambii candidați sunt implicați în lupte organizate în cele 50 de state.

Fiecare stat are un anumit număr de voturi ale colegiului electoral, bazate parțial pe populație. În total, sunt 538 de astfel de voturi în joc, iar câștigătorul alegerilor prezidențiale este candidatul care obține 270 sau mai multe voturi.

California are cele mai multe voturi în colegiul electoral, 54, în timp ce o serie de state puțin populate precum Wyoming, Alaska și Dakota de Nord (și Washington DC) au câte trei.

În toate statele, cu excepția a două, candidatul care obține cel mai mare număr de voturi primește toate voturile colegiului electoral al statului. 

În final, este posibil ca un candidat să câștige cele mai multe voturi la nivel național – cum a făcut Hillary Clinton în 2016 – dar să fie totuși învins în colegiul electoral.

Alegeri pentru Congres

În afara Statelor Unite, alegerile din 5 noiembrie se rezumă adesea doar la duelul pentru Casa Albă, dar pentru americani, componența noului Congres va fi la fel de importantă. Iar aceste alegeri parlamentare se anunță a fi foarte strânse, scrie France Presse.

În sute de circumscripții electorale din întreaga țară, urnele vor decide dacă învingătorul alegerilor prezidențiale își va putea pune în aplicare programul în consens cu legislativul sau dacă se poate aștepta la blocaje (sau chiar la un impas politic).

Congresul SUA, care își are sediul pe Capitol Hill din Washington, este format din două hemicicluri: Camera Reprezentanților, unde lupta este pentru toate cele 435 de fotolii parlamentare, și Senatul, unde în joc sunt puse acum 34 din cele 100 de locuri.

În plus față de rolul lor legislativ comun, cele două camere sunt importante în materie de politică externă, apărare, taxe vamale și ajutor internațional. Acestea au, de asemenea, un drept de control asupra executivului și sistemului judiciar.

Cu doar câteva zile înainte de urne, diferența dintre cele două partide este parcă mai redusă ca niciodată.

Alegerile pentru Camera Reprezentanților se anunță a fi un meci strâns, iar Senatul ar putea ajunge în mâinile republicanilor, dar cu o majoritate extrem de redusă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro